Koen Duyck koersdirecteur Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp: “Aankomstlijn lag pal onder mijn slaapkamerraam”

(foto JM)
(foto JM)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Koen Duyck is de nieuwe koersdirecteur van het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. Hij volgt in die functie Patrick Provoost op.

Op 19 oktober 2019 overleed totaal onverwacht Patrick Provoost, de gedreven koersdirecteur van het kampioenschap. De zoektocht naar een opvolger was geen evidentie. “Patrick stak zijn hart en zijn ziel in de koers en hij had bijzonder veel ervaring. Het is misschien een geluk bij een ongeluk geweest dat we in 2020 noodgedwongen een sabbatjaar moesten nemen zodat er wat herschikt kon worden binnen onze organisatie.”

Van in de wieg

Koen Duyck groeide op in het gezin Jerry Duyck-Lena Verbeest in de Zwevezeelsestraat. Hij werd reeds van in de wieg geconfronteerd met het jaarlijkse koersgebeuren. “Vele jaren was de aankomstlijn getrokken aan ons huis, pal onder mijn slaapkamerraam, vanwaar ik een uniek uitzicht had op de finish. Ons gezin ademde koers. Mijn twee broers – Pieter en Bert – hebben allebei gekoerst en ikzelf zit als hobby veel op de fiets.”

Het was dan ook geen verrassing toen Koen in 2010 toetrad tot het bestuur van Koolskamp Koers. “In het begin trok ik me vooral het randgebeuren aan. Eerst als manusje-van-alles bij het opzetten en afbreken van de aankomstzone, later de receptie in het Zonneke en sinds enkele jaren de ontvangst van de genodigden in garage Fiems. Een evenement dat uitbreidde toen we in 2016 toetraden tot de Bingoal Cycling Cup.”

Door het overlijden van Patrick kwam de functie van koersdirecteur vacant. “Ik kende Patrick bijzonder goed. We gingen vaak fietsen en speelden samen saxofoon in de muziekmaatschappij van de Burgersgilde in Lichtervelde. Uit respect voor Patrick én voor de koers heb ik het aanvaard om de functie van koersdirecteur over te nemen. Evenwel niet zonder eerst te overleggen met de rest van het bestuur en de naaste familie van mijn betreurde vriend.”

Papierwerk

Als koersdirecteur is er het hele jaar door heel wat papierwerk en moeten er contacten worden gelegd. ‘Tijdens de wedstrijd is de koersdirecteur verantwoordelijk voor een vlot verloop van de organisatie. Het feit dat er op een plaatselijke omloop wordt gekoerst, maakt het iets gemakkelijker, maar rustig in de wagen zitten en genieten van de wedstrijd zal er wellicht niet bij zijn. Dat zal pas het geval zijn als de laatste renner over de eindmeet bolt.”

Niet alleen

Koen zal er in zijn nieuwe functie niet alleen voor staan. Hij wordt geassisteerd door Henny, een van de zonen van wijlen Patrick Provoost, die samen met zijn broer Dempsey ook al enkele jaren actief is in het Feest- en Sportcomité van Koolskamp. Koen, die uitgeweken is naar Sint-Henricus Torhout, smeedt de banden met zijn geboortedorp weer wat nauwer aan. “In de overtuiging dat Koolskamp Koers een begrip blijft in de regio en in het wielerlandschap.”

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier