Justine Ghekiere acht lastig BK-parcours in haar voordeel

Justine Ghekiere. (foto a-Belga) © TOM GOYVAERTS BELGA
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Op 13 augustus van vorig jaar hielp Justine Ghekiere in Glasgow Lotte Kopecky aan de wereldtitel. Zondag zijn de rollen anders. Dan staan ze op het Belgisch kampioenschap tussen Sint-Lievens-Houtem en Zottegem tegenover elkaar.

Na overleg met de ploegleiding van AG Insurance-Soudal gaf Ghekiere (28) forfait voor het BK tijdrijden van donderdag, in Binche. In de plaats ging ze het parcours van het nationaal wegkampioenschap verkennen. Het wordt, na Waregem, Middelkerke en Izegem, haar vierde titel-strijd bij de elite. Maar haar eerste op een geaccidenteerd parcours, met hellingen in de Vlaamse Ardennen plus de kasseien van de Padde- en Lippenhovestraat. “Ik moet het nog met eigen ogen zien, maar ik hoor dat het een lastig kampioenschap zal worden”, vertelde de Izegemse daags voor haar verkenning. “Als het klopt, is dat alleen maar in mijn voordeel.”

Vorig jaar bewoog Ghekiere in eigen stad hemel en aarde om een massaspurt te vermijden. Tevergeefs. Aan het einde van een bloedhete wedstrijd bolde ze als vijfde over de streep. In de voorbije maanden liet ze zien opnieuw een stapje vooruit te hebben gezet. Misschien kan ze het titelverdedigster Kopecky zondag lastig maken.

Olympische Spelen

“Mijn conditie is in orde”, verzekert Ghekiere, die begin deze maand in Catalonië het bergklassement won. “In die rittenkoers kreeg ik een vrije rol. Andere rensters van de ploeg gingen voor het klassement. Dus mocht ik offensief koersen. Leuk dat het een prijsje opleverde.”

Ghekiere zit al een beetje met de Ronde van Italië in haar hoofd. Die rittenkoers loopt van 7 tot 14 juli. “Misschien zal ik ook daar een vrije rol krijgen. In dat geval kan ik voor een nevenklassement gaan, of eens voor een ritzege. Jawel, dat is toch nog een ambitie, in een rittenkoers een etappe winnen.”

Tegen de start van de Giro zal de olympische selectie voor de wegrit van 4 augustus bekend zijn. “Naast Lotte Kopecky zijn er maar drie plaatsjes in de selectie. Uiteraard hoop ik er in Parijs bij te zijn.” (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier