Thor Dayer uit Woesten hoopt op selectie voor West-Vlaamse UCI-koersen

Thor Dayer. (foto VDB) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Als eerstejaarsjunior mocht Thor Dayer (17) al één keer de handen in de lucht gooien. In Zwevegem-Kappaert was hij de snelste van twintig. Hij hoopt deze zomer te starten in Menen-Kemmel-Menen (7/7) en Reningelst (31/7).

Thor Dayer heeft een verleden als rechtsvoor bij de jeugd van VK Westhoek. Hij slaagde erin voetbal en koers een tijdje te combineren. “Dat was op den duur niet houdbaar”, geeft de student houtbewerking toe. “In het voetbal loop je wel eens een letsel op. Waardoor je ook niet kan koersen. Bovendien moest ik bij de U17 spelen omdat er te veel U16-spelers waren. Ook al scoorde ik elke match, op de fiets voelde ik me beter.”

Wind en kasseien

De jonge kerel werd door Kenny Desaever, ploegleider bij Van Moer Logistics, opgemerkt. “Ook andere ploegen stonden aan de deur, maar Van Moer leek de beste optie”, gaat Dayer verder. “Neen, in de selecties geraken is niet zo moeilijk. Kenny Desaever pakt dat goed aan. Dit seizoen heb ik al Pévèle Classic kunnen rijden en de interclub in Moeskroen. Ook Gent-Wevelgem, maar dat was niet denderend. Moeskroen wel. Door de wind en de kasseien was dat een loodzware interclub. In die omstandigheden vond ik 22ste een goeie uitslag.”

Een week later zette hij de regionale koers in Zwevegem-Kappaert op z’n naam. “Ploegmaat Lander De Baer demarreerde drie kilometer van de streep”, herinnert Dayer zich. “Zo zette hij me in een zetel voor de sprint. Driehonderd meter van de streep werd hij ingerekend. Ik trok met vertrouwen naar de laatste rechte lijn want tijdens de koers pakte ik in de sprint vier premies.”

Zaterdag Moorsele

Vorige zaterdag trok Dayer naar Ploegsteert. Hij sloot de Memorial Frank VDB als vijfde af. Ploegmaat Zeno Durie was nipt sneller dan Oskar Loy. “We wisten allebei dat Oskar over een sterk eindschot beschikt”, blikt Dayer terug. “Toch slaagde Zeno erin hem te kloppen. Bij mij was het in de finale een beetje op.”

Zaterdag gaat hij naar Moorsele. “Deze zomer hoop ik de UCI-koersen in eigen provincie te mogen rijden”, besluit Dayer. “Nog een tweede keer winnen is een persoonlijk doel.” (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier