Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey”

Mathis De Waele was de snelste in Zwevegem. © VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Het wielerenthousiasme van tweedejaarsjunior Mathis De Waele (17) kreeg een boost. Twee weken terug won hij in Zwevegem z’n eerste wedstrijd ooit. Even voordien werd hij zesde in de interclub Romsée-Stavelot-Romsée.

In het eerste deel van het seizoen concentreerde de jonge Waregemnaar zich op wedstrijden rond de kerktoren. “Vorige winter had ik klierkoorts, ik heb wat conditionele achterstand moeten wegwerken”, verduidelijkt De Waele. “In het voorjaar heb ik geen klassiekers gereden. Dat was een bewuste keuze.”

Niet getwijfeld

Eind vorig jaar stapte hij over van het Isorex Cycling Team naar Cannibal Victorious, opleidingsploeg van Bahrain-Victorious. “Bij dat team legde ik vorig jaar een test af, Ik hoorde een tijdje niets meer. Tot mijn pa plots een telefoontje kreeg dat ik naar de ploeg mocht. Daar heb ik niet lang over getwijfeld. Ook al is het niet makkelijk om in die ploeg selecties af te dwingen want het zijn allemaal sterke junioren.”

Knokken om selecties

Bovendien komen ze uit alle windstreken. Mathis De Waele zou graag aan de start komen van Tour du Valromey, de Ronde van Frankrijk voor junioren die van 10 tot 14 juli wordt gereden. Met 56 kilogram lijkt hij geschikt voor het klimwerk. “Bij de ploeg moet je knokken voor een selectie”, geeft de Waregemnaar toe. “Je moet ze echt verdienen, de concurrentie is groot.”

De voorbije weken sprokkelde Mathis De Waele goeie punten. Onder meer met die zesde plaats in Romsée-Stavelot-Romsée. “Ik hoopte begin juni in de Alpenklassieker op een sterke prestatie, maar in die periode zat ik door een hardnekkige verkoudheid aan de antibiotica”, blikt de jonge kerel terug. “Nu begin ik me beter en beter te voelen.”

Eerste overwinning

Wat resulteerde in een overwinning in Zwevegem. “Ik kom goed overeen met Xander Scheldeman”, vertelt De Waele. “Samen probeerden we enkele keren weg te rijden, maar vrijheid kregen we niet. In het begin van de slotronde ging Xander alleen, net voor een brug. Robbe Deleu, een schoolvriend, hield het tempo hoog. Toen Xander ingelopen werd, wilde ik iets proberen. Op die brug deed ik dat. Ik liep nog tot dertig seconden uit en hield stand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier