Eerstejaars Luca Vierstraete wint Westsprint bij meisjes-junioren: “Dit geeft mijn seizoen extra kleur”

Luca Vierstraete wordt tijdens het WK tijdrijden in Glasgow aangemoedigd door een Belgische supporter. © Adrian Dennis/AFP
Redactie KW

Luca Vierstraete uit Kortrijk, die geselecteerd was voor zowel het WK als het EK, schreef met panache de laatste editie van WestSprint voor dames-junioren op haar naam. “Ik veroverde snel de leidersplaats, maar het was uiteindelijk toch een hele onderneming om stand te houden. Vooral van Nanoi Van Wettere en Laerke Expeels, die wel over een goede eindspurt beschikken, had ik schrik”, zegt de Heulse eerstejaars.

“Ja, de eindzege in WestSprint was zeker en vast een doel. Vorig seizoen strandde ik bij de meisjes-nieuwelingen na Belgisch wegkampioene Jilke Michielsen op de tweede plaats. Ik hoopte om dit keer beter te doen, maar een regelmatigheidscriterium naar je hand zetten is nooit simpel. Je moet er altijd staan en gespaard blijven pech. Het doet dan ook deugd dat ik het haalde. Deze triomf geeft mijn seizoen extra kleur, zoveel is zeker”, vertelt Luca.

Leergeld

“Ik kan tevreden terugblikken op mijn eerste juniorencampagne. Al betaalde ik nu en dan wel leergeld. Neem nu de wegrit op het wereldkampioenschap in het Schotse Glasgow begin augustus. Op het heel technische traject waar het van bocht naar bocht ging, verzeilde ik te snel in de achterste gelederen van het peloton. Een valpartij nekte me. Door mijn gebrek aan explosiviteit kon ik niet meer terugkeren. Ik was volledig dood (ze kwam als 37ste over de finish). Het stak dat ik daar mijn waarde voor het team niet kon tonen. In de tijdrit presteerde ik gelukkig een stuk beter (ze werd 23ste). Maar ook en vooral mijn chronorit op het Europees kampioenschap in het Nederlandse Emmen in de tweede helft van september was een opsteker. Mijn 13de plaats op 45 deelnemers mag gezien worden. Aan die prestatie trek ik me op.”

Nieuwe driekleur

In eigen land kent Vierstraete haar gelijke niet in het tijdrijdersvak. Begin mei 2023 volgde ze zichzelf op als nationaal kampioene. “Toch was het geen gemakkelijke race in Waregem”, blikt ze terug. “In de driedaagse manche van de Nations Cup in het Nederlandse Borsele was ik met mijn vijfde plaats de beste Belg in de inleidende tijdrit, maar door een val tijdens de tweede etappe had ik gedurende een week niet volop kunnen trainen. Door die verstoorde voorbereiding kwam ik zenuwachtig aan de start van het titeltreffen. Toen ik over de finish reed, durfde ik ondanks de melding van de beste tussentijden nog niet te juichen. Ik wachtte tot Xaydée Van Sinaey arriveerde. Zij is een te duchten concurrente.”

Luca Vierstraete gaf zich helemaal op het WK tijdrijden.
Luca Vierstraete gaf zich helemaal op het WK tijdrijden. © Belga

Tijdrijden

“In de toekomst wil ik me nog meer focussen op het tijdrijden. Op het WK en EK moet ik dichter kunnen eindigen. Dat is een haalbare kaart. Ik blijf evolueren, ook als wegrenster. Zo schreef ik de klimkoers in Vresse-sur-Semois op mijn palmares. Als iedereen afziet, kan ik met mijn hardrijderscapaciteiten het verschil maken. In vlakke koersen heb ik het moeilijker om een mooi resultaat te boeken. In dat soort wedstrijd kruipt de tegenstand zonder zich al te veel pijn te doen in mijn wiel. Maar ik ben wel in staat om de spurt aan te trekken voor een ploeggenote. Bij AG Insurance-NXTG U19 denken we collectief. Samen winnen is telkens de opdracht van onze ploegleiding. Het is zeker een meerwaarde om deel uit te maken van deze professionele formatie. Op termijn hoop ik profrenster te worden, maar ik besef dat de weg nog lang is.”

Nanoi Van Wettere, een ploeggenote van Luca Vierstraete, werd tweede in WestSprint voor Anna Bruneel en Laerke Expeels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier