Jan Ullrich haalt zélf tijdritfiets op in Koers om die in eigen museum plekje te geven: “Dit is een enorm inspirerende plaats”

Burgemeester Kris Declercq, sportschepen Piet Delrue en Koersdirecteur Thomas Ameye verwelkomeden Jan Ullrich. © PVH
Philippe Verhaest

Hoog bezoek in Koers, het museum van de wielersport in Roeselare. Niemand minder dan Tourwinnaar Jan Ullrich kwam langs om er een tijdritfiets in ontvangst te nemen. Die krijgt, samen met een bijhorende helm en handschoenen, een plekje in het Jan Ullrich Cycling Museum, dat nu vrijdag in Bad Dürrheim de deuren opent.

“Dit is een fantastische plek. Hier voel je dat dat België en Vlaanderen koers ademen. Nergens anders leeft deze mooie sport zo hard als hier.” Jan Ullrich (50) steekt zijn bewondering voor Koers niet onder stoelen of banken.

De Duitse wielerlegende heeft een palmares om duimen en vingers van af te likken: winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1997, de beste in de Vuelta van 1999, olympisch kampioen in 2000, tweevoudig Duits kampioen en evenveel keer het wereldkampioenschap tijdrijden op zijn naam geschreven.

“Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken” – Jan Ullrich

Na enkele moeilijkere jaren op persoonlijk vlak heeft Ullrich zijn leven opnieuw helemaal op de rails en werkt hij keihard aan de opstart van het Jan Ullrich Cycling Museum in Bad Dürrheim, een klein stadje op een steenworp van Freiburg in het Zwarte Woud op een goeie zeshonderd kilometer van Roeselare.

Originele gele trui in return

Het museum, dat nu vrijdag de deuren opent, zal de volledige carrière van Ullrich belichten en net daarom was de man vandaag naar de Rodenbachstad afgezakt. Koers geeft een tijdritfiets uit 2003 in bruikleen, net als een bijhorende helm en handschoenen. Een gebaar waar de wielerkampioen mee in de wolken is. “Fantastisch dat we deze fiets naar Duitsland kunnen meenemen. Een topstuk dat onze collecte naar een hoger niveau tilt.”

Jan Ullrich en schepen Piet Delrue.
Jan Ullrich en schepen Piet Delrue. © PVH

Koers zelf krijgt een originele gele trui van de Ronde van Frankrijk in 1997 in return. “We zijn heel blij dat we dit mooie project kunnen steunen”, stelt Koersdirecteur Thomas Ameye. “Toen eind februari een mailtje binnenrolde met de vraag om samen te werken, hebben we meteen ingestemd. Jan Ullrich is immers een levende legende. Wat mij betreft, is dit de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad. Een absolute topatleet én iemand met een opmerkelijke levenswandel.”

“Dit is de grootste naam die we hier ooit over de vloer hebben gehad” – Thomas Ameye, Koers

De bewuste fiets kwam bij Koers terecht via Freddy Maertens en voormalig Nederlands wielrenner Jacques Hanegraaf. “Maar we lenen hem met plezier even uit. Jan Ullrich was zichtbaar geëmotioneerd toen hij de tijdritfiets opnieuw zag. Daarmee heeft hij twee heroïsche tijdritten afgewerkt, tegen zijn grote rivaal Lance Armstrong. Eén keer winst, één keer verlies.”

Zaal der Wereldkampioenen

Ullrich dompelde zich helemaal onder in de wereld van Koers. “Een enorm inspirerende plek”, zegt hij. “Hoe ze hier met mijn geliefde sport aan de slag gaan, valt met niks te vergelijken. Ik heb hier een pak ideeën opgedaan. Je valt hier van de ene verbazing in de andere. Het leukste? De reclameaffiches van Eddy Merckx waar hij een sigarettenmerk promoot. Dat zou vandaag ondenkbaar zijn.”

Thomas Ameye bij de gele trui die Koers in ruil mocht ontvangen.
Thomas Ameye bij de gele trui die Koers in ruil mocht ontvangen. © PVH

De Duitser werd in de Zaal der Wereldkampioenen ontvangen. “Toepasselijk, want Ullrich is ook zelf een groot kampioen”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V) en sportschepen Piet Delrue (Open VLD). “Zijn aanwezigheid bewijst dat we met Koers absolute topstukken in huis hebben.”

In Duitsland mogen ze zich de komende maanden alvast opmaken om een delegatie vanuit Roeselare te verwelkomen. “We zullen het museum in Bad Dürrheim zeker bezoeken”, benadrukt Thomas Ameye. “Om onze fiets er te zien schitteren, maar ook de rest van de collectie te ontdekken. Ik zal proberen om er enkele dagen fietsen in het Zwarte Woud aan te koppelen, want die plek is een echt fietsparadijs.”

Jan Ullrich plaatste ook zijn handtekening in het gulden boek.
Jan Ullrich plaatste ook zijn handtekening in het gulden boek. © PVH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier