Herfstcriterium lijkt gered met nieuwe organisatoren: “Zoeken naar grote namen”

Het nieuw organisatieteam van het Herfstcriterium met v.l.n.r.: Olivier De Marez, Karl De Clerck, Jonas Van D’Huynslager, Marc Tieberghien, Davy Verhulst en Lode Pattyn. (foto CLY)
Redactie KW

Het Herfstcriterium, een gekende wielerwedstrijd die in oktober altijd gepaard gaat met de najaarskermis in Oostrozebeke, blijft bestaan. Het voortbestaan van het event hing even aan een zijden draadje. Het nieuwe bestuur verlengt het parcours en er is een nieuwe start- en aankomstzone.

Er dreven lange tijd heel donkere wolken over het behoud van de affiche van de oktoberkermis met twee heel belangrijke activiteiten: het Herfstcriterium voor eliterenners op kermismaandag en de paardenwedrennen op de vlasweiden van de gebroeders Vanyzere. De organisatoren van beide activiteiten gaven na de jongste editie te kennen dat ze ermee ophouden.

Die afzegging betekende ook de dood van de drukke agenda van de oktoberkermis. Vanzelfsprekend maakte de gemeente zich grote zorgen over het wegvallen van de twee supermonumenten van de oktoberkermis en wilde ze er dus alles aan doen om het tij te keren, blijkbaar met succes.

Paardenkoersen

Het voortbestaan van de paardenkoersen op kermisvrijdag als opener van het weekend was al bekend gemaakt. En nu is er een nieuw organisatieteam opgestaan dat bereid is het Herfstcriterium 2024 een nieuwe kans te geven. Woordvoerder Marc Tieberghien stelde tijdens een persbabbel de nieuwe organisatoren voor.

“De organisatoren gaven te kennen dat ze niet langer zouden organiseren om diverse redenen. 2023 was nochtans een schitterende editie met de eerste vrouwenkoers, gewonnen door Lotte Kopecky. De aankondiging kwam als een complete verrassing. Een reactie kon niet lang uitblijven.”

“Enkele koersgezinde mensen gaven in het begin van dit jaar aan om de bestaande organisatie verder te zetten. Na contact met de oud-organisatoren werd besloten om de oorspronkelijke vzw te behouden, maar ons ook op andere doelen te richten zoals het jeugdwielrennen. Daardoor was de oprichting van een nieuwe vzw toch aan de orde.”

Nieuwe vzw

“We benadrukken dat de oude en nieuwe organisatoren in goede verstandhouding deze switch hebben goedgekeurd. Concreet is er in de maand april overleg geweest tussen schepen van Sport Jonas Van D’Huynslager, schepen Olivier De Marez, Karl De Clerck en Marc Tieberghien. Ze beslisten tot de oprichting van een nieuwe vzw: Herfstcriterium Oostrozebeke. Het bestuur van de vzw zal bestaan uit Karl, Marc en Lode Pattyn, maar zal later zeker nog aangevuld worden met andere mensen.”

Doelstelling

We vroegen woordvoerder Marc Tieberghien wat het nieuwe bestuur voor ogen heeft. “Onze grootste bekommernis is om deze organisatie verder te zetten, want het gaat hier om een heel mooie traditie voor Oostrozebeke en die moet zeker blijven bestaan. Kermismaandag in oktober in Oostrozebeke is sinds meer dan 70 jaar verbonden met het criterium voor beroepsrenners aangevuld met U23. Dit gegeven willen we niet verloren laten gaan voor de talrijke wielerliefhebbers die elk jaar op post zijn op het gekende parcours.”

uitgebreid parcours

“Wat het parcours betreft is er alvast een primeur: het wordt uitgebreid met een passage door de Ernest Brengierstraat voorbij het gemeenteplein, waar de organisatie ter hoogte van de kermistent de start en aankomst zal laten plaatsvinden. Toch blijven er nog een aantal serieuze uitdagingen, zoals voldoende medewerkers samenbrengen, zorgen voor een sluitend financieel beheer en heel wat logistieke uitdagingen.”

“Nu is al zeker dat de hoofdsponsor van de vorige jaren Vermandele-totale omgevingswerken de hoofdsponsor blijft. Nieuw is ook dat we langs het parcours stopplaatsen voorzien voor een verfrissing en op de middag organiseren we een lunch in de tent op het gemeenteplein. Een laatste, maar belangrijke uitdaging blijft natuurlijk het aantrekken van voldoende mooie namen die het Herfstcriterium meer glans moeten geven.” (Julien cluyse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier