Ertevoedekoers wil het jeugdwielrennen in de Westhoek een duwtje in de rug geven

De organisatie van Ertevoedekoers met v.l.n.r.: Ivo Lins, Koen Dewulf, Freddy Deberdt, Sylviane Desodt, peter Stan Dewulf, Geert Thoré en Danny Suffys. Filip Denys ontbreekt op de foto. © foto MD
Redactie KW

Dan toch iets om ons aan te verwarmen op een stormachtige maandag: de persvoorstelling van Ertevoedekoers. Zeven gedreven mensen besloten om de handen in elkaar te slaan en het jeugdwielrennen in de Westhoek een duwtje in de rug te geven. Dat doen ze door dit jaar vier koersen in te richten.

Het aantal koersen gaat al een tijdje in dalende lijn. Crisis is het nog niet, maar het is jammer dat zoveel wedstrijden verdwijnen. Toen Freddy Deberdt, jarenlang verzorger en ploegleider in het jeugdwielrennen, vernam dat een aantal wedstrijden in de streek aan hun laatste editie toe waren, ging bij hem de alarmbel af. “Het begon toen ik op de koers voor beloften en elite zonder contract in Vlamertinge op 10 mei rondliep”, vertelt Freddy. “Plots kreeg ik te horen dat de koersen in Dikkebus niet meer zouden plaatsvinden. Dat kon ik niet laten passeren. Dus ging ik op zoek naar een oplossing.”

En al snel kwam Deberdt uit bij zes gelijkgezinden: Filip Denys, Sylviane Desodt, Koen Dewulf, Ivo Lins, Danny Suffys en Geert Thoré. Ieder van hen heeft een band met de koers: als inrichter, als ploegleider, als vader van koersende zonen…. En één ding hebben ze gemeen: een hart voor de koers! Of zoals we hier zeggen: een erte voe de koers!

Klimkoers?

Meteen ging het zevental aan het werk. Het eerste punt op de agenda: het zoeken van sponsors. Gelukkig bleek dat in een wielergekke regio geen al te groot obstakel. Velen zijn begaan met de toekomst van de koers en willen graag hun steentje bijdragen.

Tweede puntje: het organiseren van de juniorenkoers in Vlamertinge. De wedstrijd ging jaren door als opener van het seizoen en staat ook dit keer vroeg op de kalender. Op zondag 1 maart zullen een pak renners weten of ze de voorbije maanden goed getraind hebben of nog een tandje moeten bijsteken. Ook de wedstrijden in Dikkebus voor nieuwelingen en junioren kregen een mooie datum: 1 juli. Is er een betere manier om de zomervakantie in te zetten? En het meest opvallende: een nationale testtijdrit die erbij komt. Op 25 april kunnen de beste tijdrijders van het land naar Poperinge afzakken voor deze mooie discipline.

En daar hoeft het niet bij te blijven. Het eerste doel van Ertevoedekoers is om die vier wedstrijden in stand te houden, maar het kijkt ook verder. “Hoe mooi zou het niet zijn om in het Heuvelland een klimkoers te organiseren? Veel zijn er niet meer in België en we hebben er hier het geschikte terrein voor. We willen niet te hard van stapel lopen, maar misschien is dat al voor 2021?” (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier