Boek over Jules Vanhevel die Vlaanderens Mooiste won in 1920, jaar later dan gepland

Dylan Casteleyn met zijn boek aan de gedenkplaat Jules Vanhevel aan restaurant De Engel, destijds uitgebaat door diens schoonbroer Robert Maeckelbergh en vandaag nog altijd in de familie.© Foto Coghe
Dylan Casteleyn met zijn boek aan de gedenkplaat Jules Vanhevel aan restaurant De Engel, destijds uitgebaat door diens schoonbroer Robert Maeckelbergh en vandaag nog altijd in de familie.© Foto Coghe
Hannes Hosten

Zondag loopt de wielerwereld storm voor de 105de Ronde van Vlaanderen. Slechts één keer slaagde een Ichtegemnaar erin Vlaanderens Mooiste op zijn naam te schrijven: Jules Vanhevel in 1920. Dylan Casteleyn stelde een boek samen met 100 vaak onbekende foto’s van de ‘kampioen der kampioenen’.

Op zijn 31ste is Dylan al aan zijn derde boek toe, na eerdere uitgaven over de Ichtegemse wieler- en verzetsheld Maurice Lingy en over Albert Vandewalle uit Gits, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht werd tewerkgesteld in Duitsland en nooit terugkeerde. Beiden waren verre familie van Dylan. Met het fotoboek over wielerkampioen Jules Vanhevel blijft de jonge auteur niet binnen de familie, maar brengt hij een zeker niet minder illustere figuur in herinnering.

Jaar vertraging

Het boek van Dylan ligt eigenlijk al bijna een jaar klaar voor verschijning. In 2020 wou het gemeentebestuur een grote herdenking organiseren voor haar grote wielerheld, die net 125 jaar eerder was geboren en precies 100 jaar geleden zegevierde in de Ronde van Vlaanderen. Corona stak daar een stokje voor en maakte dat de herdenking eerst werd uitgesteld en vervolgens afgevoerd.

“Ik kon zes maanden eens echt doen wat ik graag deed” – Dylan Casteleyn

Jules Vanhevel als warme opa, met kleinzoon Frank Vandekerckhove.©gf
Jules Vanhevel als warme opa, met kleinzoon Frank Vandekerckhove.©gf

Dylan besloot dan maar om zijn boek ‘Jules Vanhevel 100’ uit te brengen tegen de volgende Ronde van Vlaanderen. “Twee jaar geleden was ik net mijn job kwijt”, schetst hij de ontstaansgeschiedenis. “Ik werd een half jaar uitbetaald en maakte van de gelegenheid gebruik om eens echt te doen wat ik graag deed. Dat was vrijwilligerswerk in het wielermuseum KOERS in Roeselare.”

“Via zijn familie had ik toegang gekregen tot het archief van wijlen Oscar Muylle, pionier van de Omloop der Vlaamse Ardennen en de organiserende Veloclub Ichtegem-Sportief. Samen besloten we om dat archief over te maken aan KOERS. Tijdens mijn periode als vrijwilliger zette ik onder meer die verzameling op orde. In de vaste tentoonstelling is er een stukje gewijd aan Jules Vanhevel. Zo kwam ik op het idee om dit fotoboek te maken.”

549 zeges

Het palmares van Jules Vanhevel, coureur van 1911 tot 1936, oogt ronduit indrukwekkend. 549 zeges, waarvan 237 op de weg en 312 op de piste en zesdaagses in Parijs, Berlijn, Brussel en zelfs New York in 1920. Jules bezette tussen 1919 en 1924 de vijf eerste plaatsen in de Ronde van Vlaanderen, werd in 1920 en 1921 kampioen van België en won Parijs-Roubaix in 1924. Vanhevel werd op 10 maart 1895 in Koekelare geboren, maar verhuisde na enkele maanden naar de Engel. Hij trouwde met de Oostendse Esther Slabbinck en kreeg drie kinderen. Het gezin verhuisde in 1934 van Ichtegem naar Oostende, waar hij op 21 juli 1969 overleed.

In 1920 won Jules Vanhevel de Ronde van Vlaanderen.© gf
In 1920 won Jules Vanhevel de Ronde van Vlaanderen.© gf

Dezelfde dag landde de eerste mens op de maan en won Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. “In het boek staan 100 foto’s, die het hele leven en de loopbaan van Jules in beeld brengen”, vertelt Dylan, die intussen een nieuwe job heeft als loketbediende bij de NMBS in diverse stations. “De foto’s komen van het wielermuseum KOERS, uit het archief van Oscar Muylle en dat van Frank Vandekerckhove, de kleinzoon van Jules, die zelf ook al foto’s aan KOERS had geschonken. Ik deed mijn uiterste best om de foto’s van correcte uitleg te voorzien. Dat kostte me maanden opzoekingswerk in oude kranten en boeken. Dikwijls slaagde ik erin om de namen op te sporen van alle mensen op de foto’s, onder meer door te vergelijken met andere foto’s. Soms merkte ik ook, aan de kleren of schoenen die de mensen droegen, dat bepaalde foto’s op hetzelfde moment genomen waren.”

 © gf
© gf

“Jules Vanhevel was een ferme coureur , zoveel is duidelijk”, vindt Dylan. “Toen Vanhevel in 1920 de Ronde van Vlaanderen won, kwam de vierde maar liefst elf minuten later over de streep. Jules had trouwens aangevallen op Ichtegem-Berg, de Torhoutbaan, vlakbij zijn deur. De renners moesten onderweg stempeltjes laten zetten om te bewijzen dat ze ergens geweest waren. Vandaag zou dat ondenkbaar zijn.”

Het boek ‘Jules Vanhevel 100’, met als extra een krantje over de overwinning van Jules in de Ronde van Vlaanderen 1920, is te koop bij Dylan Casteleyn, casteleyndylan@hotmail.com , voor 45 euro.