Aaron Van Poucke uit Adegem hoopt dit seizoen weer een stap vooruit te zetten

Aaron Van Poucke tijdens de ploegstage in Calpe. "Ik denk dat ik met een klein beetje achterstand zit in vergelijking met vorig jaar." (foto Getty Images) © Getty Images
Tom Vandenbussche

Bij de jeugd stak Aaron Van Poucke (21) niet boven zijn generatiegenoten uit. Integendeel zelfs, maar meerdere flitsen van aanleg voor het klimwerk bij de beloften loodsten de Adegemnaar vorige winter naar een profcontract bij Sport Vlaanderen-Baloise. Bovendien combineert Van Poucke zijn carrière met universitaire studies.

Toen Aaron Van Poucke op 1 februari 2019 zijn profdebuut maakte in de Trofeo Mallorca, een reeks van vier afzonderlijke eendagswedstrijden op het Spaanse eiland, had niemand verwacht dat de piepjonge Adegemnaar zich meteen als een revelatie zou profileren. Van Poucke lacht als we ons interview in de lobby van hotel Sol Y Mar in Calpe met dat onderwerp aansnijden. Naar jaarlijkse gewoonte heeft Sport Vlaanderen-Baloise halverwege januari zijn tenten aan de zonovergoten Costa Blanca opgeslagen. “Ik heb een mooie herinnering aan de Trofeo Mallorca overgehouden”, slaat Van Poucke meteen een open deur in. “Ook voor mij was dat een verrassing. Mijn profdebuut was een sprong in het duister. Ook al had ik het jaar ervoor onder meer een rit in de lastige Ronde van Navarra gewonnen, als nieuweling in dat peloton vol wereldtoppers heb je toch vooral veel vraagtekens.”

Tegen Valverde

Het draaide goed uit. Meer zelfs, Van Poucke behaalde een 24ste, 27ste en 30ste plaats. “Naast zo’n Valverde in zijn regenboogtrui rijden, was speciaal. Een idool is hij niet, maar wel iemand naar wie ik opkijk. Die drie dagen op Mallorca zijn mijn mooiste herinnering aan mijn debuutseizoen als prof. Het was het bewijs van mijn kunnen en plezant om zo te beginnen. Ik heb er mezelf en de ploegleiding verbaasd, ook al hebben Hans (De Clercq, red.) en Walter (Planckaert, red.) altijd in me geloofd. Anders zouden ze me niet de kans gegeven hebben om voor Sport Vlaanderen-Baloise te komen rijden. Eén grote ontdekkingstocht was het. Dat ook Bjorg (Lambrecht, red.) er op Mallorca bij was, maakte het des te specialer. We trainden al jarenlang samen. Dat hij er nu niet meer is, blijft een groot gemis.”

“Die drie dagen op Mallorca zijn de mooiste herinnering aan mijn eerste jaar als prof”

Het was natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn in 2019. “Toen ik na die valpartij in de Adriatica Ionica Race voor de tweede keer mijn scafoïde brak, heb ik het een tijdje heel moeilijk gehad. Ik had er alles aan gedaan om sterk terug te keren en na die massale val in Italië was alles meteen weer om zeep. Een dag later viel Mathias De Witte in dezelfde koers. Hij was bijna zijn been kwijt. Nog een week later was er die val van Bjorg. Heel zuur. In een week tijd viel onze trainingsgroep helemaal uit elkaar. Dat was geen plezante periode. Ik heb een grote week mijn fiets niet aangeraakt en heb daarna vier weken op de rollen gereden. Maar ik kon niet genoeg volume halen om conditioneel op niveau te blijven. Het ging enkel maar bergaf. Daarna fietste ik drie weken op de weg vooraleer ik mijn eerste koers betwistte. Dat is redelijk gegaan en zo ben ik met een degelijke conditie de winter kunnen ingaan.”

Wat het allemaal nog specialer maakt, is dat Van Poucke zijn profcarrière in het wielerpeloton combineert met een universitaire studie kinesitherapie. “Als je goed plant, is dat zeker te doen. Ik mis natuurlijk wel wat lessen, maar ik probeer om zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Ik zit momenteel in mijn derde bachelor en neem dit jaar iets minder dan de helft van mijn studiepunten op. Ik zou niet weten waarom ik het niet zou doen. Er is nog een leven naast de koers. Op dit moment weten we nog niet of ik ooit naar een grotere ploeg zal kunnen doorstromen. Als dat niet lukt, heb ik zo nog andere troeven achter de hand. Dat is een geruststelling.”

Vanaf maart in vorm

Van Poucke begint zijn seizoen opnieuw op Mallorca. Daarna volgen de Ronde van Murcia en de als loodzwaar aangekondigde Ruta del Sol. “Ik denk dat ik momenteel met een klein beetje achterstand zit in vergelijking met twaalf maanden geleden. Maar ik zie dat niet als een nadeel. Het zou ideaal zijn om tegen de maand maart in topvorm te zijn en die vorm tot mei door te trekken. Ik hoop weer een stap vooruit te kunnen zetten in mijn ontwikkeling als renner, door de kopmannen te helpen en zelf af en toe een flits te laten zien. Een echte klimmer ben ik niet. Het heuvelwerk is eerder mijn ding en ik vind het plezant om met een klein groepje naar de meet te gaan. Ik heb zelfs ooit nog een massasprint gewonnen.”

“Zwaar trainen én zwaar studeren is niet evident”

Aaron Van Poucke wordt bij Sport Vlaanderen-Baloise getraind door de physical coach van de ploeg, Ward Vande Capelle: “Aaron is door die niet te onderschatten combinatie met zijn studie aan de universiteit natuurlijk een bijzonder geval. Het is dan ook logisch dat dit soms wat impact heeft op zijn staat van frisheid en zijn resultaten in competitie. En zwaar trainen én zwaar studeren is niet evident. Maar hij doet het zeker niet slecht. Het zal sowieso een impact op zijn voorbereiding hebben, maar Aaron is nog jong en wij steunen hem volop als ploeg.”

Dat wordt bevestigd door ploegleider Hans De Clercq. “Aaron kan wat bergop rijden en tijdens de ploegstage merkte ik aan alles dat hij mentaal sterker is geworden. Maar niet vergeten: hij is nog altijd meer een heel jonge tweedejaarsprof. We moeten hem nog tijd geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier