105e Ronde van Vlaanderen op gang geschoten
In de schaduw van het Steenplein in Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever zondagochtend om 10u de 105e editie van de Ronde van Vlaanderen officieus op gang geschoten.
Ook dit jaar gaat ‘Vlaanderens Mooiste’ gebukt onder de coronamaatregelen en dat betekent onder andere dat de wedstrijd plaats moet hebben zonder publiek. Er komen dit jaar drie topfavorieten aan de start. Dat zijn Wout van Aert, wereldkampioen Julian Alaphilippe en de winnaar van de vorige editie, de Nederlandse kampioen Mathieu van der Poel.
Eindmeet in Oudenaarde
De 174 ingeschreven renners namen allen de start. Via Sint-Niklaas en Aalst trekt men naar de poort van de Vlaamse Ardennen waar met de Lippenhovestraat en de Paddestraat, na 85 kilometer koers, in Zottegem de eerste zware kasseizones aangesneden worden.
De Kattenberg is de eerste helling van de dag, gevolgd door de Oude Kwaremont die na 121 kilometer koers een eerste keer wordt aangesneden. Het tweeluik Oude Kwaremont met Paterberg volgt daarna nog twee keer. Bij de laatste passage liggen die na respectievelijk 237 en 241 kilometer koers. Daarna wachten nog 13 vlakke kilometers tot de Minderbroedersstraat van Oudenaarde, waar sinds 2012 de eindmeet ligt van de Ronde van Vlaanderen.
Drie topfavorieten
Vorig jaar ging de eindzege er naar Mathieu van der Poel. Dit na een adembenemende sprint met Wout van Aert. Julian Alapahlippe, die mee de wedstrijd had gekleurd, was echter ten val gekomen en had anders eveneens een bepalende rol gespeeld. Diezelfde drie renners zijn vandaag de topfavorieten voor de eindzege. Naast dit trio is het ook uitkijken naar Kasper Asgreen, Dylan van Baarle, Peter Sagan, Matteo Trentin, Albert Bettiol en de Belgen Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Tiesj Benoot.
Ook volgend jaar zal de Ronde van Vlaanderen vertrekken vanuit Antwerpen. Het jaar daarop is die eer weggelegd voor Brugge. Voor de komende zes jaar zal de start afwisselend in deze twee steden gegeven worden . Klik hier voor het volledige artikel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier