VT Marke-Webis Wevelgem pakt vijfde beker na burenduel met Balti: “Kunnen geschiedenis schrijven”

Marke-Webis wint voor de vijfde keer de Beker van West-Vlaanderen. (foto ELD)
Redactie KW

VT Marke-Webis Wevelgem won al voor de vijfde keer op een rij de Beker van West-Vlaanderen Nationaal. Tegen de buren van Balti Kortrijk Spurs werd het 1-3 (23/25, 25/16, 21/25, 16/25). Marke Webis kan op 14 april geschiedenis schrijven door voor het tweede jaar op rij de dubbel beker-titel binnen te halen.

Beide ploegen waren nog in de running om de dubbel te pakken. In eerste nationale kan Marke-Webis de titel pakken tegen Hemiksem-Schelle volgende week zondag. Balti Kortrijk Spurs kan dit op zijn beurt doen op hetzelfde tijdstip tegen Hofstade-Zemst in tweede nationale voor eigen volk. Beide teams waren er op gebrand een goeie prestatie neer te zetten. Het werd dan ook een aangenaam kijkstuk waarin Balti Kortrijk Spurs meer dan behoorlijk weerwerk bood aan de vijfvoudig bekerwinnaar.

Set één was een dubbeltje op zijn kant. De tweede set overklaste Balti zijn opponent. Ook in set drie bleef het razend spannend, maar bleef Marke-Webis het koelbloedigst. De beslissende set was een kolfje naar de hand van de groen-witten. “Balti Kortrijk begon aan de wedstrijd waarin ze niets te verliezen hadden zonder complexen”, vertelt Marke-Webis coach Kristof Vroman.

“We kregen dan ook waaraan we ons mochten verwachten. Beide ploegen voeren de rangschikking aan in hun reeks en staan op een zucht van de titel. Dat ze indien ze promoveren geen mal figuur zullen slaan, zag je dan ook op het veld. In set twee hadden we zelfs niets in de pap te brokken. In set vier brak de veer bij hen waardoor we onze vijfde op rij konden binnenhalen. En zoals je merkt gaat deze spelersgroep nog altijd voluit voor deze prijs. Het is en blijft iets uniek om te winnen.”

Kers op taart

“Nu moet de kers op de taart er nog komen op 14 april tegen Hemiksem-Schelle. Maar eerst moeten we dit weekend nog voorbij Hasselt. Hier werk je van in augustus voor. We staan al het hele seizoen waar we moeten staan. Ik denk dat we volleybalgeschiedenis kunnen schrijven, met twee keer de dubbel op een rij. Maar laat ons de huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.”

Een van de uitblinkers was Gert-Jan Vermeersch. “We wisten dat onze tegenstander in een goede flow zat na hun zege tegen rechtstreeks titelconcurrent Knack Roeselare in tweede nationale. “Ze zijn in heel goeie doen wat ze ook toonden. We waren dan ook extra gefocust. Voor mij is dit de derde beker met Marke-Webis. Nu gaat de grootste focus uit naar de competitie. Nog twee keer foutloos blijven en we kunnen de beker met de grote oren weer in de lucht steken.”

Aardig weerwerk

Bij Balti Kortrijk Spurs was de ontgoocheling logischerwijs groot. “We speelden aardig mee, maar in de laatste set brak de veer”, zucht hoofdaanvaller Jop Vercruysse. “Het is altijd jammer als je er zo dicht bij bent en toch verliest, maar we mogen trots zijn. Nu willen we voor eigen publiek de titel pakken volgende week. Tegen Roeselare zetten we een belangrijke stap. Promoveren we, dan krijgen we meer van dit soort wedstrijden, wat we alleen kunnen toejuichen. Ook volgend seizoen blijf ik aan boord bij deze club.”

“Ik wilde een ding zien, dat we dit niveau aankunnen”, vertelt Balti voorzitter Jurgen Demolie. “We hebben aardig wat weerwerk geboden tegen de toekomstige kampioen in eerste nationale. Er zat zelfs misschien iets meer in toen we in set drie vier punten voorsprong namen. Maar al even vlug kwamen we vier punten op achterstand. Ik geloof er dan ook in dat we volgend seizoen zullen meedraaien indien we in onze opzet slagen. Marke-Webis vatte de wedstrijd aan zonder onderschatting, en dit is positief.”

“Nu willen we volgende week de promotie veilig stellen voor eigen publiek. Als je ziet hoeveel supporters hier aanwezig waren van beide ploegen, belooft dit voor volgend seizoen. Dit trekt de beleving omhoog. Het zijn hoogdagen voor het Kortrijks volleybal. We zijn heel trots op onze werking, die op termijn naar het allerhoogste niveau wil opklimmen.”

Geen fusie

Door het succes van beide teams en de kleine vijver aan spelers in de regio, laait de vraag opnieuw op. Komt er een fusie tussen Marke-Webis en Balti Kortrijk? “Neen”, is Marke-Webis voorzitter Dieter Vandermeersch meteen duidelijk. “Er zijn daar al gesprekken over geweest in het verleden met de vier Kortrijkse clubs, Mardavo Marke, Bidavo Bissegem, Balti Kortrijk Spurs en Marke-Webis. Vorige maand hebben we beslist om hier niet mee verder te gaan en onze eigen werking verder te zetten. Wij zien dit niet als noodzakelijk. Financieel wordt het wel moeilijker, maar zolang de chemie er in onze club is, zie ik geen reden om te fuseren.

(EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier