Trouwe supporter Filip Rossel kijkt uit naar bekerfinale Hermes Oostende

Filip Rossel (50) hoopt op bekerwinst voor zijn groengele club. © JLO
Redactie KW

De trouwe supportersschare van Hermes Oostende voelt de zenuwen toenemen. Zondagavond betwist de volleydamesclub in het Antwerpse Sportpaleis de bekerfinale tegen Michelbeke. Het is ondertussen 31 jaar geleden dat Hermes de beker nog eens won. In de roemrijke geschiedenis van de club meteen ook het laatste grote wapenfeit. In het seizoen 1991-1992 degradeerde de club vrijwillig naar tweede provinciale wegens de vele schulden. Maar ondertussen staat de club opnieuw aan de top.

Filip Rossel (50) maakte de opgang, de val en de wederopstanding allemaal mee vanop de eerste rij. Heel wat jaren als bestuurslid van de club, maar in de begindagen vooral als trouwe supporter. “De groengele kleuren draag ik al 34 jaar in mijn hart. En zeggen dat het allemaal begon met een vrijkaartenactie in het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende. Ik hapte toe en de rets is geschiedenis. Hermes speelde toen nog in het oude sportcentrum in de Koninklijke Stallingen. Hun zaaltje bevond zich tussen de basketzaal van het grote Sunair en de tenniszaal die nu tot één grote omnisporthal omgebouwd is. De ploeg pakte in die dagen nog twee landstitels. In 1990 trad ik toe tot het bestuur als secretaris, maar twee jaar later moesten we ons uit noodzaak laten zakken. De schuldenberg was te groot geworden. Dat is en blijft een zwarte vlek op het mooie palmares.”

Mooiste transfer

Uiteindelijk bleef Filip 23 jaar lang secretaris tot in 2013. “Maar ik bleef natuurlijk een trouwe supporter en in 2016 keerde ik terug als medewerker bij Herme. Ik vervul er heel wat public relations en ben ook de beheerder van de Facebookpagina van Hermes, samen met Lieven Louagie. De voorbije 34 jaar, van 1985 tot nu, miste ik pakweg tien thuismatchen van onze eerste damesploeg. Ik maakte na de degradatie de steile opgang mee vanuit derde provinciale naar Liga A. Die is vooral te danken aan de mooiste transfer die ik persoonlijk kon realiseren, het aantrekken van Philippe Develter – die voorzitter was bij Jumpers Middelkerke – als nieuwe Hermesvoorzitter in 2002”, zegt Rossel.

De beker winnen met deze club zou voor mij de kers op de taart zijn

Aan de laatste bekerfinale van Hermes in 1988 heeft Rossel niet al te veel goeie herinneringen. We verloren toen in het pas opgerichte Eurovolleycenter in Vilvoorde met 3-0 van het inmiddels ter ziele gegane Hermanas Wervik. De setstanden waren 15-11, 15-9 en 15-13 en er was jammer genoeg niet veel publiek aanwezig.”

Clubliefde

“De enige speelster van toen die nu nog steeds actief is bij Hermes, is Renée Vandepitte. Zij blesseerde zich toen in die match. Renée traint tegenwoordig zomaar eventjes zes jeugdploegen. Voor haar heb ik dan ook een enorme bewondering. Zij is het levende bewijs dat echte clubliefde nog bestaat”, looft Rossel.

“Als we zondag de bekerfinale winnen, zou voor mij persoonlijk een uniek moment zijn. Het is het enige wat ik nog niet heb meegemaakt met deze club. Na de landstitels van 1985 en 1987, de verloren bekerfinale in 1988, alle titels en promoties van 3de provinciale tot de Liga A en een pak Europabekermatchen zou het de kers op de taart zijn” duimt Filip Rossel.

(JLO)

Toeschouwersrecord nu al verpulverd

Het winnen van de beker was in het verleden voor Hermes een pak moeilijker opdracht dan het behalen van de landstitel. De club won liefst 13 landtitels tegenover ‘slechts’ vijf bekers. Nu wordt al luidop van de dubbel gedroomd, en al zeker 875 supporters willen de club naar de beker schreeuwen.

Voor voorzitter Philippe Develter, sinds 2002 aan het roer van de club, zou bekerwinst een eerste bekroning zijn. Hij en zijn team doen er dan ook alles aan om met een zo groot mogelijke supportersclan naar de Scheldestad te trekken. “Momenteel staat de teller op 875. Dat is nu al een verpulvering van het recordaantal toeschouwers voor onze damesploeg. Dat stond op iets meer dan zeshonderd personen. Natuurlijk is dit uniek in de 57- jarige geschiedenis van de club. Er vertrekken vier bussen uit Oostende en vier andere, verspreid over Vlaanderen. Heel wat speelsters brengen hun persoonlijke supportersgroep mee. Die bestaat veelal uit familie en vrienden die deze afspraak zeker niet willen missen. Toch zullen we ervoor zorgen dat iedereen herkenbaar is. Met groene T-shirts, groengele Hermessjaals en heel wat ponpons. Onze trommelbrigade is uiteraard ook van de partij. Kortom, ze zullen de komst van het Hermeslegioen niet snel vergeten daar in Antwerpen”, zegt Develter.

Favoriet

Iedereen hoopt natuurlijk dat Hermes haar favorietenrol waarmaakt. Als leider speelt het tegen het achtste geplaatste Michelbeke. “We gaan het spreekwoordelijke vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is, maar als we erin slagen de beker te pakken, dan bouwen we een feestje. Op de terugweg staat er al een stop bij een van onze sponsors op het programma. Daarnaast gaan we bij een thuisduel van KVO in de Versluys Arena met de ploeg eten om daarna op het podium de beker nog eens te overhandigen. Voor de rest zien we wel hoe de competitie verder uitdraait. Misschien pakken we wel de dubbel en gaat het dak er helemaal af “, besluit Philippe Develter.

Wie de finale ook bij wil wonen, kan mailen naar hermesvolleybal@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier