Unicum: Roeselare verovert vijfde opeenvolgende Beker

© (Foto MPM)
Redactie KW

Knack heeft geschiedenis geschreven. Het pakte na een 1-3-zege tegen Aalst zijn dertiende Belgische Beker, de vijfde op rij. Nog nooit deed een Belgisch team hen dat voor. Setstanden waren 25-21, 18-25, 18-25 en 22-25.

De basisspelers werden voor de start van de match op een podium geroepen, het hoort allemaal bij de grote bekershow in het Sportpaleis. Vanmedegael had geen verrassingen in petto. Coolman behield zijn basisplaats ten nadele van de Canadees Jansen Van

Doorn. Bij Aalst stond er met libero Tim Verstraete nog een West-Vlaming tussen de lijnen. De Ajuinen startten nerveus en kregen aanvankelijk niets voor mekaar: 1-4. Knack verzuimde verder uit te lopen omdat het -net als Aalst- zeer slordig serveerde. Aalst kwam bij 7-7 voor het eerst langszij en Van de Voorde acete naar 11-10. De match leek nu helemaal opengebroken en de Ajuinen hadden de goede flow te pakken: 15-11 na een blok op Verhanneman. Knack reageerde via Coolman en Aalst koos toch maar voor een time-out: 17-15. Dat gaf de Oost-Vlamingen weer zuurstof want een Roeselaarse netfout en een aanval van Staszewski stonden gelijk aan een kloofje van vier punten. Een te groot verschil voor de jongens van Steven Vanmedegael die geen vuist meer konden maken.

Unicum: Roeselare verovert vijfde opeenvolgende Beker
© (Foto MPM)

Roeselare had geluk dat Staszewski erbarmelijk aan het tweede bedrijf begon. De Pool mepte twee keer ver buiten en miste zijn opslag. Fragkos zette daar een ace tegenover: 4-6. Staszewski bleef de missers maar opstapelen en zag dit bestraft met een wissel. Knack had toen een voorsprong van twee punten verzameld: 12-14. Fragkos had bloed geroken en duwde dan stevig door: zowel van aan de opslaglijn als aan het net heerste de Griek (13-19). Coach Devoghel probeerde het tevergeefs nog met een handvol wissels.

Tuerlinckx gaf in set drie het goede voorbeeld en serveerde Knack naar 2-5, Aalst vroeg onterecht een challenge aan dat knaagde aan het vertrouwen want het ging alsmaar slordiger acteren. Devoghel wisselde van setter in de hoop de 6-10-achterstand nog om te buigen. En dat lukte sneller dan gedacht want Knack kwam vier keer op rij niet tot scoren. De set lag weer helemaal open en ook het niveau steeg. Aalst vond nog de aansluiting na een mooie rally maar daarna dicteerden Tuerlinckx en zijn maats weer de wet: 13-16. Verhanneman toonde dan nog eens zijn opslagkwaliteiten (15-20 en 15-21), Aalst stond erbij en keek ernaar.

Unicum: Roeselare verovert vijfde opeenvolgende Beker
© (Foto MPM)

Animo in set vier met een dubieuze fase aan het net tussen Coolman en Claes. Het brandje tussen de twee vroegere teamgenoten werd snel geblust, beide teams hielden mekaar in evenwicht: 7-7 en 10-10. Maar dan ging Fragkos weer sterk serveren en nam Tuerlinckx zijn ploeg weer op sleeptouw. Knack had de prooi nu helemaal vast en controleerde rustig verder tot het de vijfde opeenvolgende bekerzege definitief te pakken had.

Veel tijd om te feesten is er niet want woensdag staat er alweer een cruciaal duel te wachten. Knack kan zich dan in eigen zal verzekeren van een plaatje in de kwartfinales van de Champions League. Maar dan moet het wel voorbij het Servische Novi Sad.

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier