“Ja, ik droom van het buitenland”: Tea Radovic (17) is klaar om de volleybaltop te bestormen

Tea Radovic in actie bij Darta Bevo Roeselare: “Duitsland lijkt me een mooie eerste stap in het buitenland, maar eerst presteren bij Bevo.” © foto Bevograaf
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Ze is amper 17 jaar, maar de volleybalwereld lijkt aan haar voeten te liggen. Tea Radovic heeft er een ongelooflijke zomer opzitten met de nationale selecties en is klaar om nu ook bij Darta Bevo Roeselare te bevestigen.

Veel tienermeisjes vertoefden afgelopen zomer op festivals, gingen naar plaatselijke fuiven of verdienden een centje bij met een vakantiejob. Tea Radovic (17) daarentegen stortte zich helemaal op het volleybal. De leerlinge Taal en Communicatie aan de Burgerschool diende in juni al te schuiven met haar examens, omdat ze overdag mocht meetrainen met de Yellow Tigers. Daarna stopte de volleybaltrein niet meer.

Twee medailles

“Het is inderdaad behoorlijk intens geweest”, lacht Tea. “In de hele zomer heb ik misschien één of anderhalve week rust gehad in totaal. Nadat ik in juni mocht meetrainen met de seniorploeg van de Yellow Tigers, ging het daarna meteen richting EK met de nationale U18. Eenmaal dat erop zat, was er het EK met de U20-ploeg. En enkele dagen later behoorde ik weer tot de selectie van de Yellow Tigers voor de EK-kwalificaties. Een pittig programma dus, maar wel erg leuk.”

De drukke zomer leverde de Roeselaarse ook eremetaal op. Op het EK U18 in Roemenië en Griekenland pakten de Young Yellow Tigers zilver, terwijl de U20-ploeg brons pakte op het EK in Bulgarije. Telkens met Tea als uitblinker op de receptie-hoekpositie. “Intussen heb ik al enkele internationale tornooien mogen meemaken, maar het blijft toch wel erg speciaal”, beseft Tea, die haar individuele prestaties liefst niet te veel benadrukt. “Het is vooral de goede teamspirit die ervoor zorgt dat we zo goed presteren. Niemand kan het zomaar alleen forceren.”

Sportieve voorbeelden

Bij de Yellow Tigers speelt Tea aan de zijde van Belgische toppers, die als profspeelster de kost verdienen in buitenlandse topcompetities. “Van iemand zoals Britt Herbots, die top is in Italië, kan ik uiteraard heel veel bijleren. Samen met nog enkele andere internationals is zij een echte leider en een voorbeeld voor de jongere speelsters. Ook in clubverband zijn er personen aan wie ik veel te danken heb. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Charlotte Leys, die me de voorbije jaren ontzettend veel tips gaf, of onze kapitein Yana De Leeuw.”

“Mijn papa is heel belangrijk. Als het eens minder loopt, weet hij meteen welke tips hij moet geven”

Hoe inspirerend haar coaches en medespeelsters ook zijn, toch blijft papa Dragan altijd de vertrouwenspersoon bij uitstek. De voormalige middenman heeft dan ook zelf een topcarrière gekend. In zijn geboorteland Slovenië, maar ook bij topclubs in Spanje en Frankrijk. In België speelde hij tien jaar op het hoogste niveau, bij Asse-Lennik, Knack Roeselare, Maaseik en Menen.

“Mijn ouders steunen me allebei heel erg, maar het klopt inderdaad dat mijn papa superbelangrijk is voor mijn volleybalcarrière. Ik bespreek werkelijk alles met hem. Elke training, elke match. Als het eens minder loopt, weet hij meteen welke tips hij moet geven. Hij heeft tenslotte zelf alles meegemaakt op het veld en weet als geen ander hoe het spelletje in elkaar zit.”

Duitse competitie

Dat Tea net zoals haar vader droomt van een mooie carrière in het buitenland, steekt ze niet onder stoelen of banken. Het carrièreplan lijkt al deels in haar hoofd te zitten. “Vraag me niet wanneer ik de sprong zou wagen, maar Duitsland lijkt me wel een mooie eerste stap. Wat er daarna nog kan volgen, zien we dan wel weer. Eerst moet er nog gepresteerd worden natuurlijk.”

(Lees verder onder de foto)

Tea Radovic in het shirt van de nationale ploeg. Deze zomer was ze actief bij de U18, U20 én zelfs de Yellow Tigers.
Tea Radovic in het shirt van de nationale ploeg. Deze zomer was ze actief bij de U18, U20 én zelfs de Yellow Tigers. © foto CEV

Presteren doet Tea dit seizoen sowieso nog in haar thuisstad, bij Darta Bevo Roeselare. Vorig weekend werd de openingsmatch in de competitie alvast vlot met 3-0 gewonnen van Noorderkempen. “Ja, ook na een drukke volleybalzomer heb ik weer ontzettend veel zin in dit nieuw seizoen”, lacht Tea. “Er zijn nieuwe speelsters, een nieuwe trainer en we spelen voortaan ook in Schiervelde. Een beetje wennen dus, maar ik verwacht er toch veel van. Nu enkel hopen dat de fysieke kwaaltjes snel verleden tijd zijn, want ik heb al even last van de onderrug. Wellicht is het gewoon overbelasting door het drukke zomerprogramma, maar voor de zekerheid laten we toch ook foto’s nemen. Zo nemen we zeker geen risico’s voor de rest van het seizoen.”