Genk bekroont sterke tweede helft met 1-2-zege bij Zulte Waregem

© belga

Zulte Waregem start het nieuwe voetbalseizoen met een nederlaag. De thuisploeg domineerde de eerste helft en zag dat overwicht bekroond met een doelpunt van Olivier Deschacht, die zijn 500ste match in de Jupiler Pro League speelde. Na de rust vonden de bezoekers hun vinnigheid terug en gingen ze op en over Essevee, met goals van Onuachu en Dessers (op strafschop). Volgende week moet Zulte Waregem op Beerschot proberen aansluiting te vinden met de middenmoot.

Na in de voorbereiding lang te hebben geëxperimenteerd met een driemansverdediging, schakelde Francky Dury voor de competitieopener over naar vier man achterin, met Laurens De Bock op links. De ex-Bruggeling stond na vijf minuten aan het kanon, zijn vlam ging net naast. Dat was het startschot van een thuisoffensief, dat niet meteen meer kansen opleverde. Halfweg de eerste helft stuurde Vossen Berahino diep, maar de Engelse Burundees kon niet afdrukken. Geleidelijk aan kwam Genk meer in de match, maar tot uitgespeelde kansen kwam dat niet, onder meer omdat Dessers niet uit de greep van Pletinckx geraakte. Dan probeer ik het maar, dacht Ito. Het steekballetje van de Japanner ging net naast.

Jubelende jubilaris

Srarfi flirtte na een knappe ren met de openingsgoal, Vuckovic stond pal. Het was maar uitstel, want in de fase na de daaropvolgende hoekschop schilderde dezelfde Srarfi het leer op de kruin van feestvarken Deschacht, die mooi in de kruising kopte: 1-0 na 39 minuten. Genk probeerde nog voor de rust op gelijke hoogte te komen, profiteerde ei zo na van een misser in de thuisdefensie, maar Dessers mikte naast. Essevee reageerde via een knap uitgespeelde actie, nipt over gekopt door Berahino.

Genk kwam uit de kleedkamers met de vaste wil om het tij te keren. Bansen moest zich reppen op een poging van Ito, Dessers kopte een vrije trap over en Maehle zag zijn schot verwerkt in een hoekschop. Zulte Waregem kreunde, maar zag Srarfi dicht bij de dubbele voorsprong komen, verhinderd door Vuckovic.

Vijf dolle minuten

Net op het moment dat Zulte Waregem het evenwicht in het spelbeeld weer herstelde, sloeg Genk toe: de ingevallen Onuachu maakte het werk van Dessers knap af. Genk rook bloed en kwam minuten later al op voorsprong toen Dessers de elfmeter omzette die de bezoekers kregen na handspel van Pletinckx. De Genkse nummer negen verkwanselde kort nadien dé kans op zijn tweede goal toen hij een blunder van Soisalo vergat af te straffen. Een andere invaller, Oyen, geselde de dwarslat. Dessers scoorde nog eens, maar zag zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel.

Essevee verzette de bakens om nog een punt thuis te houden, Vossens kopslag werd gepareerd door Vuckovic en een hieltje van Bruno ging nipt naast. Aan de overzijde trof Ito nog eens de paal.

Zulte Waregem: Bansen, Deschacht, Pletinckx, De Bock, Opare (68′ Dompé), Sissako (79′ Sylla), Seck, Srarfi (67′ Soisalo), Bruno, Berahino en Vossen.

Racing Genk: Vuckovic, Uronen, Maehle, Lucumi, Cuesta, Ito, Wouters (74′ Oyen), Møller Daehli (56′ Onuachu), Mu?oz, Nygren (63′ Kouassi), Dessers.

Doelpunten: 39′ Deschacht 1-0, 71′ Onuachu 1-1, 76′ Dessers 1-2 (penalty).

Geel: 47′ De Bock, 55′ Berahino, 67′ Sissako, 90+4′ Onuachu.