Bitter afscheid van Eddy Van den Berge bij Essevee: “De coach liet me vallen als een baksteen”

Eddy Van den Berge: " Een mooi afscheid op de club? Dat hoeft niet meer voor mij." © OV
Redactie KW

Zeventien jaar lang was hij een van de trouwe luitenanten van Francky Dury, als assistent-coach bij Essevee. Een verhaal dat abrupt eindigde, op 30 juni. Twee maanden voordien, in volle lockdown, kreeg Eddy Van den Berge het nieuws dat zijn verhaal aan de Gaverbeek geschreven was. Een donderslag bij heldere hemel voor de Zottegemnaar, die op zijn 62ste in coronatijden op zoek moet naar een nieuwe uitdaging. Monoloog van een teleurgestelde vakman, met zijn versie van de feiten. “Ik heb altijd met hart en ziel voor de club gewerkt. Het liefst van al was ik tot mijn pensioen gebleven, maar blijkbaar was dat me niet gegund.”

Het begin

“Toen Francky Dury me in 2003 naar Zulte Waregem haalde om er zijn assistent te worden was ik in de wolken, want ik kreeg de kans om van mijn hobby mijn beroep te maken. Vanaf 2007 deed ik ook de video-analyse. Veel vrije tijd bleef er niet over, maar ik heb daar nooit een probleem van gemaakt. Ik deed mijn job immers graag, zowel het veldwerk als de video-analyse. Eerst stuurde ik van de eigen wedstrijd individuele beelden door naar de spelers en maakte ik een collectieve compilatie tegen dinsdag. Als dat gedaan was, werkte ik verder aan de analyse van de tegenstrever, want die moest klaar zijn tegen donderdag.”

“Toen Kalezic in 2011 coach werd in opvolging van Hugo Broos, ben ik in november één maand trainer geweest van de beloften. Kort daarna kwam Francky, na passages bij AA Gent en de voetbalbond, opnieuw in de plaats van Kalezic en viste hij me weer op als zijn T2, iets waar ik hem nog altijd erkentelijk voor ben.”

“Ik heb veel mooie momenten meegemaakt: kampioen in tweede klasse, vice-kampioen in de hoogste afdeling, drie bekerfinales (waarvan 2 gewonnen, red.), 28 Europese matchen en vijf keer play-off 1. Toen was de sfeer nog opperbest. We hebben de laatste maal play-off 1 gespeeld in 2017. Sindsdien is er veel veranderd.”

De ontgoocheling

“In 2018 is er in Sport/Voetbalmagazine een artikel verschenen over de hoofdcoach, dat niet zo positief was. Dat kwam de werksfeer niet ten goede, op sommige momenten leek het eerder op een schrikbewind. Ikzelf ben voor alle duidelijkheid niet bij die reportage betrokken geweest. Twee jaar geleden heb ik in Marbella tijdens een vergadering nog gezegd dat het zou spijtig zijn als het wederzijds vertrouwen na zoveel jaren samenwerking weg zou zijn. Helaas had ik het gevoel dat de sfeer vaak niet meer optimaal was.”

“In december 2019 had ik een eerste gesprek met Eddy Cordier om mijn contract, dat afliep op 30 juni, te verlengen. ‘We gaan uw contract verlengen, je mag op je beide oren slapen’, kreeg ik te horen. Op 11 maart, tijdens een vergadering van de technische staf met een delegatie van de raad van bestuur, vernam ik dat er twee nieuwe T2’s zouden komen, maar dat ik mocht blijven als video-analist.”

Veel mensen hebben mij al gebeld of een bericht gestuurd, maar de coach heb ik niet meer gehoord sinds 17 maart

“Tijdens twee meetings met de technische staf, op 13 en 17 maart, kwamen die aangekondigde veranderingen op geen enkel moment ter sprake, precies alsof er niets was gebeurd. Tot nu toe is dat de laatste keer dat ik Francky Dury gezien of gehoord heb. Veel mensen hebben mij al gebeld of een bericht gestuurd, maar de coach heb ik niet meer gehoord sinds 17 maart. Een woordje uitleg heb ik nooit gekregen, het voelt alsof hij me heeft laten vallen als een baksteen. De laatste maanden viel het mij meer en meer op dat ik nog weinig goeds kon doen. In de technische staf werd niet iedereen op dezelfde manier behandeld en dat zorgde uiteraard voor spanningen. Wie een beetje de interne keuken kent, zal wel weten wie en wat ik bedoel. Er werd regelmatig gezegd dat er open communicatie moest zijn, maar dat was de laatste tijd zeker niet het geval.”

Lees verder onder de foto

Bitter afscheid van Eddy Van den Berge bij Essevee:
© OV

“Op 24 april kreeg ik de boodschap dat mijn aflopende contract niet zou worden verlengd, ook niet als video-analist. Toen viel de hemel op mijn kop, temeer er intussen kostbare tijd verloren was gegaan om ergens anders te solliciteren. Het is doodjammer, want ik had hier graag mijn carrière afgesloten. Over een andere functie is er nooit gesproken.”

Ik geloof niet dat het een beslissing is van de raad van bestuur

“Ik zit nog steeds met enkele vragen: waarom zijn ze na 11 maart nog van mening veranderd? Waarom mag ik niet blijven als video-analist? Ik geloof niet dat het een beslissing is van de raad van bestuur…”

De toekomst

“Ik hoop in het voetbal te kunnen blijven, maar op dit moment is mijn toekomst hoogst onzeker. Dinsdag werd ik een laatste keer op de club verwacht om mijn spullen terug te geven. Een mooi afscheid op de club? Dat hoeft niet meer voor mij, hoewel ik iedereen op de club nog kan recht in de ogen kijken. De uitnodiging die ik op 1 juli in mijn brievenbus kreeg, om zélf een abonnement te kopen voor Essevee, zal ik aan mij voorbij laten gaan…”

(BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier