Zo verslaan de Rode Duivels Portugal

© BELGA
© BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Moneytime, gedaan met opwarmertjes zoals Rusland en Finland. Zondagavond start het echte werk. Misstappen leiden onherroepelijk naar de uitgang. De Rode Duivels zullen absoluut top moeten zijn want met Portugal wacht niet alleen een talentvolle en geslepen tegenstander, maar ook de regerende Europees kampioen met ene Christiano Ronaldo in de ploeg. Hoe kloppen we die Portugezen?

1. Alert starten

De Duivels zullen vanaf de eerste minuut bij de les moeten zijn. Een scenario zoals tegen Denemarken met een vroege tegentreffer valt absoluut te vermijden. Er is geen herkansing meer mogelijk. De Portugezen zijn bovendien meesters in een wedstrijd monddood te maken en tijd te winnen.

2. Paslijnen op Ronaldo afzetten

Met vijf goals (weliswaar drie strafschoppen) is Ronaldo de huidige topschutter op dit EK. Het team van Portugal speelt in functie van hun wereldster. Zijn snelheid op de counter, zijn te duchten kopspel, zijn vinnige uithalen. Allemaal factoren die Courtois in de verlegenheid kunnen brengen. Vandaar de noodzaak om de aanvoer richting Ronaldo aan banden te leggen, een taak die Witsel op het lijf geschreven is.

3. Defensieve twijfels

Een overrompeling tegen Duitsland met vier tegentreffers, twee goals tegen Frankrijk. Zes tegendoelpunten dus in twee wedstrijden. Erg veel op dit niveau. Met een Lukaku in bloedvorm en De Bruyne die zijn maatje voorin met de wedstrijd beter lijkt aan te spelen, liggen er zeker mogelijkheden om de defensie uit te buiten.

4. Twee dagen extra rust

België speelde hun laatste wedstrijd, in spaarstand, op maandag. De Portugezen moesten woensdag nog vol aan de bak tegen Frankrijk. 48 uur extra recuperatie is in een tornooifase altijd een erg groot voordeel. De Bruyne, Witsel en Hazard deden tijdens de groepsfase voldoende ritme op en zijn hopelijk helemaal wedstrijdfit voor het grote werk.

5. Hou rekening met strafschoppen

In de voorgaande 59 interlands onder Roberto Martinez is het nog nooit gebeurd maar ooit moet het er een keer van komen: een strafschoppenreeks. Met Lukaku, Hazard en De Bruyne hebben we alvast de nodige ervaring vanop de stip. Heeft Martinez voldoende op strafschoppen getraind de afgelopen dagen? Op de persconferentie liet Courtois weten dat er een grootschalige analyse werd uitgevoerd van de strafschoppen van de tegenstrever. Een gewaarschuwd man is er twee waard.