Over exact een week begint in Duitsland het EK voetbal en gaan onze Rode Duivels – met Charles De Ketelaere en Maxim De Cuyper als West-Vlaamse vertegenwoordigers – op zoek naar eeuwige glorie. Wij schotelen analiste en oud-Red Flame Heleen Jaques en oud-bondscoach Georges Leekens daarom vijf pertinente stellingen voor.
1. De Cuyper moet op het EK in de basis staan
“Daar ben ik het niet mee eens”, windt Jaques er geen doekjes om. “Ik denk niet dat hij klaar is om meteen al in de basis te starten. Debuteren op een groot toernooi is immers niet niets. Ik denk dat de bondscoach voor jongens met meer ervaring zal kiezen. Ook al lijkt Theate de openingsmatch te zullen missen. Met Timothy Castagne en Thomas Meunier heben we immers twee jongens die dankzij hun ervaring eventueel ook tegen hun voet op links kunnen spelen.” Ook Leekens aarzelt. “Het zou natuurlijk heel leuk zijn voor hem, maar de concurrentie is inderdaad stevig. Al is het voor Maxim al fantastisch dat hij erbij is. Zeker gezien het parcours dat hij de afgelopen jaren heeft afgelegd. Hij heeft enorme stappen gezet op het vlak van persoonlijkheid en maturiteit en ook defensief heeft hij progressie geboekt. Het wordt voor hem de komende weken dan ook vooral zaak van gewoon zijn ding te doen en niets te forceren. Hij heeft op zich niets te bewijzen, want hij is gekozen omdat hij over bepaalde kwaliteiten beschikt waar Tedesco naar op zoek is. Ik ben er zeker van dat hij klaar zal zijn als Tedesco hem nodig heeft.” Maar had Tedesco hem dan niet eerder moeten oproepen? Niet per se, vindt Jaques. “Zeker omdat hij dit seizoen toch ook een mindere periode heeft gekend. Al bewees hij in de play-offs wel dat hij nu in topvorm is.”
2. Ook De Ketelaere heeft bewezen dat hij bij de Duivels nog meer kansen verdient
“Dat vind ik wel”, knikt Leekens. “Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en heeft zijn persoonlijk ontwikkelingsplan goed gevolgd. Iets wat al bij Club Brugge was begonnen. Hij heeft het dan wel wat moeilijk gehad bij Milan, maar dat was voor Lukaku en De Bruyne niet anders bij Chelsea. De Ketelaere heeft heel slim die stap teruggezet naar Atalanta en heeft daar zijn zelfvertrouwen én zijn voetbalplezier teruggevonden. Je ziet gewoon aan alles dat De Ketelaere gelukkig is. Ik zie een man die zich goed voelt en die graag voetbalt. Hij loopt met de kop omhoog en de schouders achteruit. Net als De Cuyper heeft De Ketelaere ook aan maturiteit gewonnen.”
“De Cuyper zal zeker klaar zijn als Tedesco hem nodig heeft” Georges Leekens
En daar kunnen dus ook de Duivels de vruchten van plukken. “De concurrentie is groot, maar hij is enorm polyvalent en dat kan zeker een troef zijn. Ik zie hem evenwel het best renderen vlak achter Lukaku. Ook in combinatie met De Bruyne, die dan wat meer als box-to-box-speler kan fungeren”, aldus Jaques. Leekens pikt in: “Hij moet zichzelf gewoon geen torenhoge druk opleggen, want wat goed is, komt wel bovendrijven.”
3. De selectie voor dit EK is beter dan die van het WK in Qatar
“Niet akkoord”, is Leekens stellig. “Dat zeg je puur omdat het in Qatar niet goed liep. Al vind ik deze selectie zeker ook niet minder. Er is een goed evenwicht tussen jong en oud. Zo ben ik heel blij dat Tedesco er Witsel weer bijgehaald heeft. Zo iemand kan zijn verantwoordelijkheid nemen en weet perfect wat zo’n tornooi inhoudt. Ik proef ook veel gedrevenheid en ambitie in deze selectie.” Jaques: “Ik vind wel dat deze selectie in de breedte sterker is. Vooral omdat de spelers die bij de nationale ploeg anders minder opvallen bij hun club nu ook belangrijke spelers zijn. Castagne valt nooit op, maar was wel belangrijk bij Fulham, De Ketelaere speelde een Europa League-finale…. Puur qua namen is deze selectie misschien minder dan in 2022, maar er zijn in de breedte meer spelers die bepalend kunnen zijn. En het allerbelangrijkste: ik denk dat Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku deze keer wel in topvorm aan het tornooi zullen beginnen.” “Het wordt voor Tedesco vooral zaak van een goed evenwicht te vinden in zijn ploeg”, besluit Leekens.
4. Geen Courtois, wel Witsel: de bondscoach durft moeilijke keuzes maken en dat is een goede zaak
“Dat is zéker een goede zaak”, is Leekens resoluut. “Ik heb ook eigenwijze keuzes gemaakt toen ik bondscoach was. Je moet enkel zorgen dat je die keuzes in functie van de nationale ploeg maakt. En je moet achteraf ook durven terugkomen op die keuzes, zoals Tedesco nu met Witsel gedaan heeft. Dat vind ik goed. Ik heb zo zelf ook eens Franky van der Elst en Timmy Simons weer bij de nationale ploeg gehaald.” “En uiteindelijk is de keuze voor Witsel ook wel een logische, hé”, gaat Jaques verder. “Iemand die elke week als centrale verdediger in de basis staat bij Atletico Madrid en ook presteert, moet er gewoon altijd bij zijn. Maar positief is wel dat de uitleg van Tedesco ook steek houdt en dat hij zegt waar het op staat: de jongeren hebben hun kans gekregen, maar niet gegrepen. Dan is het logisch dat je als bondscoach teruggrijpt naar de ervaring en naar spelers die weten wat het is om een tornooi te spelen.”
De situatie rond Courtois had Leekens wel anders aangepakt. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het opgelost zou geraken. Ik heb met Eden Hazard ook een akkefietje gehad, dat ging toen niet over die hamburger, maar over zijn statistieken en trainingsijver bij de nationale ploeg. Maar op een kwartiertje was dat opgelost. Discussies mogen er wat mij betreft dan ook wel zijn, alleen mag je ze niet laten aanmodderen. Iedereen had gewoon wat water bij de wijn moeten doen, want zelfs als beide partijen dit doen, heb je meestal nog een lekkere wijn. Maar goed, hij is er niet bij, dus moeten we er ook niet meer over zeveren. We hebben nog steeds drie goede doelmannen, hé.”
“Misschien goed dat we eens zonder extreem hoge verwachtingen naar een tornooi kunnen” Heleen Jaques
“Dat vind ik ook”, beaamt Jaques. “Ik denk dat Tedesco uiteindelijk wel voor Casteels zal kiezen. Hem kent hij het best en Casteels heeft het ook gewoon al altijd goed gedaan.” Leekens: “Het belangrijkste is dat die doelmannen snel duidelijkheid krijgen zodat er geen wrijving of twijfel ontstaat.”
5. België geraakt wel uit de groepsfase, maar dan…
“Sowieso mag de groepsfase geen probleem zijn”, vindt Jaques. “Ik zag Oekraïne spelen tegen Duitsland en zij zijn wel een stug blok dat er scherp uitkomt, maar toch moeten we ze zeker de baas kunnen.” Dat geldt ook voor Roemenië. “Je mag op zich niet te veel afgaan op oefenmatchen, maar tegen Bulgarije stelden ze dinsdag toch niet veel voor”, aldus Leekens. “Ik denk dus ook wel dat we ons gewoon zullen kwalificeren voor de volgende ronde. En als Tedesco de schwung erin kan krijgen en het egocentrisme achterwege kan laten, kan het zelfs zijn dat we net een heel mooi toernooi tegemoet gaan. Al zal iedereen van de 25 spelers – ik had trouwens altijd Vanaken meegenomen als 26ste man – dan wel zijn steentje moeten bijdragen.”
Jaques: “Misschien is het ook wel goed dat we eens de underdog zijn en zonder extreem hoge verwachtingen en druk naar een tornooi kunnen. Al blijf je na de groepsfase natuurlijk wel altijd afhankelijk van de tegenstander tegen wie je uitkomt. Maar met een Romelu Lukaku en een Kevin De Bruyne die klaar zullen zijn en jongens als De Ketelaere, Doku, Trossard en Bakayoko die een match kunnen openbreken, is er op zich wel iets mogelijk.”
Volgens Leekens hoeft dat evenwel niet per se met champagnevoetbal te zijn. “Eens slim of leep spelen zoals Frankrijk tegen ons deed in 2018 is zeker geen schande. Een cava en winnen heb ik soms nog liever dan champagne!”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier