Clementine Reynebeau uit De Panne timmert volop aan mooie voetbaltoekomst: “Vaste waarde worden bij Red Flames en carrière in buitenland”

Clementine Reynebeau wil volgend seizoen opnieuw een stap voorwaarts zetten. © gf
Anton Peene Reporter

Clementine Reynebeau speelde dit seizoen bij de B-ploeg van Club YLA. De jonge talentvolle aanvalster uit De Panne mocht ook deelnemen aan het EK bij de jonge Red Flames en droomt op termijn van een carrière in het buitenland.

Clementine Reynebeau komt uit De Panne. Ze is 16 jaar en begon op haar achtste met voetbal. “Ik kom niet echt uit een voetbalfamilie, maar kreeg de microbe te pakken op de speelplaats”, vertelt ze.

“Via mijn schoolkameraden kwam ik bij WS Adinkerke terecht. Na twee jaar volgde de overstap naar KSV Diksmuide. Daar speelde ik vier jaar bij de jongens en twee seizoenen geleden maakte ik de overstap naar het damesvoetbal. Ik tekende toen bij Club YLA en het afgelopen seizoen speelde ik bij de B-ploeg in eerste nationale, onder de vleugels van David Van Herreweghe.”

Hoger niveau

Met die ploeg verzekerde ze het behoud. “Het was geen eenvoudig jaar nadat we vorig jaar de titel pakten en bijgevolg mochten promoveren. Ons doel was om erin te blijven en het is ons gelukt. Het niveau lag dit jaar een pak hoger en we hebben als ploeg veel bijgeleerd”, aldus Clementine, die meestal als diepe spits staat.

“Ik zie mezelf als een targetspits die de bal kan bijhouden”

“In het verleden stond ik ook nog achterin of op de zes. Ik zie mezelf als een targetspits die de bal kan bijhouden en ik kan goed mijn lichaam zetten. Op vlak van scorend vermogen is er zeker nog marge. Het seizoen liep niet helemaal naar wens, want ik liep enkele blessures op.”

Jonge Flames

Voor Clementine is voetbal een heel belangrijk onderdeel in haar leven.

“Op school volg ik het vierde middelbaar TSO Sport in Brugge. Naast Club YLA maak ik deel uit van de jonge Flames. Bij de U15, toen ik nog in Diksmuide speelde, mocht ik al eens proeven van de nationale ploeg. In november deed ik een eerste keer mee met de U17 tegen Hongarije en sindsdien maak ik vast deel uit van deze groep. Er maakt ook een vijftal teamgenotes deel uit van de nationale ploeg. Onze bondscoach is voormalig Red Flame Lenie Onzia. Onlangs namen we deel aan het EK voor U17 in Zweden. Een fijne ervaring, al vielen de resultaten wat tegen. We zaten in een groep met Spanje, Polen en Portugal. Tegen Polen en Portugal verloren we nipt met 1-0, het doelpunt tegen Portugal viel pas in de toegevoegde tijd. Spanje – dat uiteindelijk in de finale met 4-0 won van Engeland – was een maatje te groot en won met 5-0 tegen ons. Tijdens het EK mocht ik drie keer starten. Ik stond zowel centraal in de spits, als op de rechterflank.”

Richting A-ploeg

Volgend seizoen wil Clementine opnieuw een stap voorwaarts zetten.

“Nu zal het even wat kalmer worden, maar ik wil mijn conditie wel op peil houden. Vanaf de tweede week van juli zal ik de voorbereiding starten met de A-ploeg. Ik hoop om daar te kunnen doorgroeien. Die ploeg pakte dit jaar nog de Beker van België en het is ook een doel om ooit een trofee te pakken met Club YLA. Mijn carrière is de voorbije jaren heel snel gegaan. Ik ben iedereen dankbaar voor de jarenlange steun. Mijn familie steunt me enorm en mama Sofie Demolder is mijn grootste supporter. Waar dat zal eindigen? Ik hoop om ooit naar het buitenland te gaan en een vaste waarde te worden bij de Red Flames”, aldus Clementine, die ook het mannenvoetbal op de voet volgt. “Ik ben fan van Club Brugge en Manchester City.”

Lees meer over: