Voorzitter Royal Knokke FC is duidelijk: “Begin de voetbalcompetitie pas vanaf januari”

Vincent Van Honsebrouck leidt vastberaden zijn Royal Knokke FC, maar heeft oog voor de sociale aspecten. (foto JPV) © foto JPV
Redactie KW

Acht jaar geleden interviewden wij voorzitter Vincent Van Honsebrouck voor het eerst. Zijn Knokke trad toen aan in tweede provinciale. De preses loodste met Yves Van Borm een witte merel binnen en in vijf jaar tijd rijfde de kustformatie vier titels binnen.

Telkens weer benadrukt Vincent de optimale samenwerking en stelt altijd: “Ik doe niets alleen.” Hij laat zich omringen door topmedewerkers, die hij alle vertrouwen schenkt. Hij legt wel strikte deadlines op.

Vincent, de meest recente titel werd niet gevolgd door euforische festiviteiten?

“De competitie werd stilgelegd met nog zes duels voor de boeg. Wij telden 18 punten voorsprong. De wiskundige zekerheid halen bleek nog slechts formaliteit. Toen sloeg corona toe. Nochtans verliep het kampioenschap zoals in een droom. Ik herinner me nog een avond tijdens de voorbereiding. We hadden onze sponsors uitgenodigd en Yves Van Borm nam het woord. Hij opperde dat onze vereniging slechts één doel voor ogen had: kampioen worden. Ik wist niet wat ik hoorde, hij legde meteen enorme druk. Maar de coach hield meer dan woord.”

De terugkeer naar eerste nationale wordt alweer gecounterd door corona?

“Laat me duidelijk zijn, de gezondheid van de spelers gaat voor alles. We begonnen twee weken vroeger te trainen omdat onze coach gekend is voor zijn bikkelharde voorbereiding. In samenspraak met onze twee kinesisten Maarten Cobbaert en Axel Boen kwamen die twee weken erbij om zodoende langzaam op te bouwen. De fysieke testen toonden overigens aan dat de spelers hun thuisschema’s optimaal hebben nageleefd. We oefenden tegen Club Brugge, veel te vroeg voor ons, maar niemand laat een duel tegen de landskampioen links liggen. Daarna zouden we in eigen vesting oefenen tegen Cercle Brugge. Het was niet duidelijk of wij, uit eerste nationale, mochten voetballen voor woensdag 26 augustus. Dus annuleerden we het gebeuren. Vervolgens kregen we het bericht dat wedstrijden tussen ploegen uit eerste nationale, onze reeks dus, of hogere reeksen, toch mogen. Wij mogen niet aantreden tegen Vlaamse ploegen uit tweede en derde, wel tegen Waalse uit die reeksen. Alsof corona in Wallonië niet toeslaat. Trouwens, ons standpunt blijft ongewijzigd: wij vragen dat de competitie over een volledig kalenderjaar zou gespreid worden en start begin januari. Daarenboven opteren wij voor geen competitievoetbal zolang er geen vaccin bestaat.”

Je beschikt over topmanagers in alle rangen: je hebt een hekel aan aanmodderen…

“COO Thomas Bernaert zorgt ervoor dat alles in de juiste plooien valt. Kristof Arys is de sportieve manager. Samen met hem en met Yves Van Borm regel ik alle transfers. Ja, met een zeer beperkte groep dus. Aan ellenlange vergaderingen heb ik een hekel. De jongens mogen zeer veel van mij, zoals feestjes organiseren of teambuildings. Eerst moet evenwel gepresteerd worden, dat weten zij! De organisatie staat op punt, maar we beschikken over pakweg 15 semiprofs, die moeten betaald worden. Bij thuismatchen begroeten we 200 eters, die ook inkomsten genereren. Sponsors leveren graag hun bijdrage, maar willen voetbal zien. Je interviewt me begin augustus: op dat moment is onze competitiekalender nog niet opgemaakt. Wij hebben heel goed gewerkt, ook op financieel vlak, maar de centen vallen niet uit de hemel.”

Ook inzake jeugdwerking wil je progressie boeken?

“Met Sven Cnudde haalden we de beste jeugdmanager binnen die in onze regio rondloopt. Hij kreeg van mij een contract van vijf seizoenen, maar moet één dwingende voorwaarde vervullen: ik wil dat er, voor zijn verbintenis afloopt, jaarlijks eigen jeugdige talenten doorstromen naar de eerste ploeg. Al onze fanionspelers kregen hun opleiding bij de elite. Sven zal ervoor zorgen dat eigen kweek kan doorstoten. Ondanks alle hindernissen verricht hij subliem werk. Trouwens, ook mindere talentvolle elementen zijn onverminderd welkom in ons midden: wij blijven gewestelijk voetbal aanbieden.”

Dit seizoen wordt ook een G-ploeg opgericht.

“Zodoende kom ik een belofte na die ik onze burgemeester Leopold Lippens deed. Eens het stadion, dat zijn naam draagt, operationeel zou zijn, wilde ik personen met een fysieke of mentale beperking laten voetballen bij ons. Dat project staat onder leiding van jeugdmanager Sven Cnudde. De coaching is in handen van Dave Van Houtte, ervaren tot en met in die branche. Wij streven met ons vlaggenschip naar succes, maar blijven oog hebben voor onze sociale plichten.”

(JP Vanheerswynghels)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier