Voetbalcompetitie in amateur- en provinciale reeksen wordt niet hervat; kampioenen nu al bekend

KSV Oostkamp is kampioen in eerste provinciale. © VDB
Wouter Vander Stricht

Op de voetbalbond werd deze middag beslist dat de competitie in alle reeksen onder het profvoetbal – dus van eerste amateur tot vierde provinciale – niet meer wordt hervat. Waar nodig wordt de rangschikking omgerekend en krijgt men een finale eindstand. Wie eerste staat is de evidente kampioen en promoveert. Voor de extra stijgers en dalers is dat nieuwe klassement ook van tel.

Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen bevestigt ons het nieuws. “In het amateurvoetbal wordt er dit seizoen niet meer gevoetbald, er worden ook geen eindrondes afgewerkt. Om tot een eindklassement te komen wordt in de reeksen waar het aantal gespeelde wedstrijden niet gelijk is, de rangschikking via de ‘regel van 3’ omgerekend. Dat coëfficiënt bepaalt dan de eindrangschikking. Wie daar op kop staat is de nieuwe kampioen en promoveert.

Feit is dat in de meeste reeksen dat aantal wedstrijden wel gelijk is en de kampioenen dus al bekend zijn. Let wel: dit gaat om een sportieve beslissing. Ploegen die een licentie niet halen kunnen nog een invloed hebben op wie al dan niet zakt of promoveert.

De beslissing geldt voor eerste amateur tot vierde provinciale. Hieronder een overzicht per reeks met de situatie van de West-Vlaamse ploegen.

Eerste amateur: Winkel Sport (in principe) terug naar tweede

In eerste amateur was er dit seizoen maar één West-Vlaams team actief. Winkel Sport dat vorig jaar kampioen werd in tweede amateur, bengelt op de laatste plaats en had zich al een tijdje verzoend met de degradatie. Uit eerste amateur zakken drie ploegen. Let wel: Winkel Sport heeft de licentie voor eerste amateur op zak. Mochten er drie ploegen uit de reeks zijn die die licentie niet halen, dan blijft Winkel mogelijk toch in eerste amateur.

Tweede amateur: Knokke de verdiende kampioen

Een echt kampioensfeestje is R. Knokke FC niet gegund. Jammer, want voor de kustploeg ging dat dubbel en dik verdiend zijn. Het team van Yves Van Borm telt nu 18 punten voorsprong met nog 18 punten te verdienen. De titel was een formaliteit, maar wordt door deze beslissing bevestigd. Knokke neemt dus zijn plaats opnieuw in in eerste amateur. De drie kampioenen van tweede amateurklasse (2 reeksen VFV, 1 reeks ACFF) promoveren dus. Over eventuele bijkomende stijgers nog geen nieuws (dat hangt onder meer af van licenties), maar een eindronde/barrage wordt sowieso niet gespeeld. Onderin lijkt ook het hachje van SCT Menen gered, KVK Westhoek dat aan een serieuze opmars bezig was, kan zich eveneens opmaken voor een nieuw seizoen in tweede amateur.

Derde amateur: KM Torhout enige West-Vlaamse overblijver

In derde amateur hadden twee van onze West-Vlaamse teams al niet de vereiste licentie gehaald en verzaakten zo aan een langer verblijf in derde amateurklasse. KVC Wingene neemt in principe een herstart in vierde provinciale, KSK Oostnieuwkerke speelt volgend jaar in eerste provinciale. KM Torhout staat op een veilige 12de plaats en komt volgend jaar opnieuw uit in derde amateurklasse, waar het al zeker het gezelschap krijgt van eersteprovincialer SV Oostkamp.

KM Torhout mag zich opmaken voor opnieuw een jaar in derde amateurklasse.
KM Torhout mag zich opmaken voor opnieuw een jaar in derde amateurklasse.© VDB

Eerste provinciale: SV Anzegem wipt nog over RC Waregem

In eerste provinciale stond SV Oostkamp los op kop en is het dan ook de verdiende kampioen. Als er een eventuele bijkomende stijger moet aangeduid worden – wat anders verloopt via de interprovinciale eindronde – dan lijkt SV Anzegem nog over RC Waregem te wippen. Anzegem had nog een inhaalwedstrijd tegen VK Dadizele te goed. In de rangschikking had RC Waregem (45 punten) een puntje voorsprong op SV Anzegem, maar de omrekening (44 punten gedeeld door 24 gespeelde wedstrijden maal 25 (aantal gespeelde wedstrijden door de tegenstanders) doet SV Anzegem op 45,8 punten en dus de tweede plaats stranden. Als West-Vlaanderen nog een extra stijger krijgt toegewezen, door het wegvallen van de interprovinciale eindronde, dan speelt ook SV Anzegem in derde amateurklasse.

In principe degraderen uit eerste provinciale de nummer 15 en 16, per extra West-Vlaamse daler uit derde amateur komt er eentje bij. KFC Varsenare en KSK Vlamertinge zijn dus al veroordeeld, SV Wevelgem zakt ook al omdat SK Oostnieuwkerke naar eerste provinciale degradeert. Ook Wingene zakt, maar die ploeg neemt een doorstart in vierde provinciale en het is nog onduidelijk of Wingene daardoor ook de degradatie van KFC Poperinge in de hand werkt, of dat de bond KVC Wingene zal beschouwen als een ploeg die stopt.

Tweede provinciale A en B: KSV Diksmuide en KSV Rumbeke kampioen

In de A-reeks in tweede provinciale geen twijfel: KSV Diksmuide is daar de verdiende kampioen. In tweede provinciale B pakt KSV Rumbeke – dat 12 punten voorsprong telde – de titel. Normaal moet de eindronde nog één extra stijger aanduiden over beide reeksen, maar dat gebeurt nu dus op basis van het klassement. Het in de A-reeks tweede gerangschikte SV Nieuwpoort telt 54 punten, in de B-reeks telt runner-up Sparta Heestert met eveneens 25 wedstrijden slechts 45 punten. Dus heeft Nieuwpoort, dat al in wat moeilijker vaarwater terecht was gekomen, dit jaar in principe recht op een stek in eerste provinciale. Heestert kan wel nog mee promoveren als bijkomende stijger.

Een wie zakt nu? Hoe meer trappen we afdelen in het provinciale voetbal, hoe meer er rekening gehouden moet worden met de onzekerheden die zich in de diverse reeksen erboven afspelen. Uit tweede provinciale zakken in principe vijf ploegen. Dus telkens al de nummers 15 en 16, in de A-reeks zijn dat Merkem Sport (9 punten) en E. De Haan (na omrekening 20,8 punten en dus twee tienden te kort om Eernegem bij te benen), in de B-reeks SV Moorsele en de KSV De Ruiter, twee ploegen die zich daar ook langer mee verzoend hadden. Omdat SK Oostnieuwkerke zakt, is de barrage tussen de nummers 14 overbodig. Dus ook SK Eernegem (A-reeks) en Jespo Komen-Waasten (B-reeks) zijn er aan voor de moeite. Afhankelijk van wat nu gebeurt met KVC Wingene is het ook nog bibberen voor FC Veldegem (13de in de A-reeks met 23 punten), KVC Zwevegem Sport bezet in de B-reeks ook die 13de plaats, maar telt wel 29 punten. Daar kunnen opgelucht ademhalen.

Derde provinciale A: KSV Veurne kampioen op doelsaldo

In derde provinciale A hadden alle ploegen onderin en bovenin 25 matchen gespeeld. KSV Veurne en SK Westrozebeke deelden de leiding met 58 punten en elk 18 wedstrijden gewonnen, maar KSV Veurne heeft een beter doelsaldo (+53 verus +44). Uit iedere reeks in derde provinciale stijgen twee ploegen – normaal dus eentje via de eindronde – maar gezien die via het klassement wordt aangeduid, zal ook SK Westrozebeke mee naar tweede provinciale promoveren. Ook het derde gerangschikte SK Staden – dat over de drie reeksen heen het beste coëfficiënt laat noteren – komt nog in aanmerking voor bijkomende stijger.

In de strijd om de degradatie zijn Passendale (6 punten), WS Zarren (11 punten) en Brielen Sport (14 punten) veroordeeld. De beste geranschikte 14de blijft mogelijk nog in derde provinciale, maar Brielen komt daarvoor niet in aanmerking.

Derde provinciale B: Cercle Beernem mag titelfeestje bouwen

Met nog vijf wedstrijden te spelen was ook de strijd in derde provinciale B nog niet gestreden. Cercle Beernem (59 punten) lag op kop voor SV Loppem (56) punten. Beide teams mogen dus promoveren, KSKV Zwevezele B (54 punten) blijft in principe met lege handen achter.

Onderin valt het doek zeker voor SK Spermalie-Middelkerke (15 punten) en KVC Ichtegem (22 punten). Sint-Joris Sportief en SK Torhout totaliseren 25 punten, maar Torhout heeft een beter doelsaldo dan Sint-Joris. Maar Sint-Joris is wel de beste geplaatste 14de uit de drie reeksen en komt zo nog in aanmerking voor het behoud.

Derde provinciale C: 0,1 punt verschil tussen Ledegem A en Mandel B

In derde provinciale C is SV Moorsele kampioen, dat zat er al een tijdje aan te komen. De strijd daarachter was spannend en KVC Ardooie (61 punten/27 matchen) totaliseert daar één punt meer dan buur VV Emelgem-Kachtem uit hetzelfde aantal wedstrijden. Moorsele en Ardooie promoveren dus.

In de C-reeks was Mandel United B de ploeg die gebruik maakte van het eenmalig recht van de amateurklassers om een B-team een reeks hoger in te schrijven. Daarom ook 17 ploegen in die reeks, maar automatisch ook een extra daler. Dottenijs Sp. (12 punten), KFC Aarsele (17 punten) en VP Gits (20 punten) tellen een ongelijk aantal wedstrijden, maar bezetten sowieso de laatste drie plaatsen. Ol. Ledegem (23 punten uit 26 wedstrijden) en Mandel United (24 punten uit 27 wedstrijden) gaan daar nek aan nek. Omgerekend – het maximaal aantal gespeelde wedstrijden in die reeks is 28 – komt Ol. Ledegem aan 24,7 punten, Mandel United B aan 24,8. Ledegem komt ook niet in aanmerking om de best gerangschikte 14de te zijn. Daar moet het Sint-Joris (B-reeks) voor laten.

Kampioenen in vierde provinciale: Jonkershove, Ruddervoorde, Ingelmunster en Winkel B

In vierde provinciale moeten we geen rekening houden met dalers en is er dus enkel positief nieuws te melden. Toch voor de ploegen die promoveren. In de A-reeks kroont E. Jonkershove zich tot kampioen, NSVD Handzame stijgt ook. In de B-reeks mag KDC Ruddervoorde de champagne ontkurken, Vamos Zandvoorde promoveert mee als tweede gerangschikte. In de C-reeks is SV Ingelmunster riant kampioen, KSC Oostrozebeke speelt als tweede straks ook opnieuw in derde provinciale. In de D-reeks is Winkel Sport B kampioen, het tweede geplaatste Sparta Kruiseke vergezelt hen een reeks hogerop.

Mocht er nog een bijkomende stijger zijn, dan heeft Aartrijke (B-reeks) de beste papieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier