Bij Royal Knokke FC blijft het Graaf Burgemeester Leopold Lippens Stadion er troosteloos leeg bij liggen. Enkel de jeugd traint nog, met inachtneming van de coronabeperkingen. De transferverantwoordelijken van het vlaggenschip hebben hun huiswerk bijna af. T1 Yves Van Borm en zijn medewerkers zijn klaar voor het normale voetbalgebeuren.
In afwachting interviewden we Vincent Van Honsebrouck, de bezieler van Royal Knokke FC. Hij speelde vier keer kampioen in vijf seizoenen, creëerde een organisatie met kanjers op elke positie maar blijft op zijn honger zitten op vlak van steun van Voetbal Vlaanderen en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
Vincent, je hunkert ongetwijfeld naar een normaal competitieverloop?
“Zeker, zoals iedereen zeker? Anderzijds waren mijn trainer Yves Van Borm en ikzelf al een jaar geleden overtuigd dat we niet meer zouden voetballen zolang er geen vaccin was. Met het oog op de nieuwe jaargang is onze kern bijna rond. We realiseerden drie versterkingen en verlengden de contracten van onze smaakmakers. Alhoewel, een normaal competitieverloop? Hier zijn toch enkele kanttekeningen bij te plaatsen. In onze reeks, eerste nationale, is de helft van de ploegen in handen van buitenlanders. Die stallen hun spelers hier om ze later met winst te kunnen verkopen. Voor de eigen ploegen legt de KBVB ons veel te strenge voorwaarden op. Wij weten waarover we spreken want toen we kampioen werden in eerste nationale hebben we ook gepolst naar de licentievoorwaarden voor 1B. Onhaalbaar gewoon! En ja, Club Brugge NXT speelt in 1B zonder eigen stadion. Zogezegd om de eigen jeugd meer ervaring te laten opdoen. Maar ze kopen voor Club NXT wel een Venezolaan van 19 jaar: Daniel Pérez.”
De Belgische Voetbalbond en Voetbal Vlaanderen moeten toch trots zijn op zo’n glansvereniging als Royal Knokke FC?
“Laat ons beginnen met Voetbal Vlaanderen. Ik doe niets anders dan facturen betalen voor gele en rode kaarten en allerlei futiliteiten. Dat is niet de schuld van onze spelende leden. Daarom zullen wij starten met een tweede ploeg in vierde provinciale, bieden wij G-voetbal en wandelvoetbal aan. De jeugd liet ik verder trainen, ook al kost dat heel veel geld aan geschoolde oefenmeesters.”
Ik ga door uit passie en omdat ik stapelgek ben van Royal Knokke FC
“De KBVB handelt ook niet altijd correct. Eén voorbeeld: de match Knokke-La Louvière was gepland op zondag 18 oktober 2020 en zou doorgaan. Wij mochten geen kleedkamers of douches aanbieden door corona. Onze footlunch was volgeboekt. Wij zouden een maaltijd aanbieden op sterrenniveau. Op zaterdag 17 oktober om 23 uur kregen we bericht van de Voetbalbond dat de wedstrijd tegen La Louvière zou worden uitgesteld naar een latere datum en dat ze later zouden communiceren over de reden. Toen we vorige maand polsten naar hoe de zaken er nu voor stonden, kregen we als antwoord dat het intern onderzoek nog bezig is. Moet ik nu lachen of huilen? Wij hebben toen de traiteur uit zijn bed moeten bellen om te melden dat niets kon doorgaan. De man had alle verse producten al in huis gehaald. Dit vinden wij echt niet kunnen; wij hebben een advocaat aangesteld om onze belangen in die zaak te verdedigen tegenover de Belgische voetbalbond.”
Beleef je er nog plezier aan op die manier?
“Ik ben een zakenman. Mocht de club een zaak zijn zoals mijn andere dan was ik er al lang mee gestopt. Maar ik ga door uit passie en omdat ik stapelgek ben van Royal Knokke FC. Wat ik hier verkondig, hoor ik trouwens ook vaak van mijn collega-voorzitters uit onze reeks.”
“Sedert oktober 2019 speelden we twaalf officiële matchen, maar de kosten lopen wel door. Op sportief vlak vraag ik me af hoe onze hoofdkern de voorbereiding zal verteren na zo lang te hebben stilgelegen. Wel denk ik dat we de kalender zullen kunnen afwerken met publiek. De vaccinaties verlopen immers vlot. En op dat moment zal ik nog enthousiaster supporteren dan voorheen. Overigens, ik denk dat we over een sterker team zullen beschikken dan afgelopen kampioenschap.”
Hoe is de verstandhouding met jullie buur Club Brugge, de absolute topformatie?
“We vegen alle twee voor onze eigen deur. Enkel stel ik me soms vragen. In een interview met Marc Degryse opperde Vincent Mannaert, de grote man van Club Brugge, dat een BeNe-League economische opportuniteiten biedt voor grote clubs in beide landen maar eveneens voor de leefbaarheid van wat eronder komt. Wij komen eronder: ik zou graag vernemen welke opportuniteiten dergelijke competitiehervorming ons biedt? Ik ken de bouwwereld: ga je een dak vernieuwen als de funderingen aan diggelen liggen?”
“Trouwens, had Club Brugge drie jaar geleden geluisterd naar burgemeester Lippens, dan stond het nieuwe stadion er nu al in Knokke. Ik weet zelfs waar, maar meer zeg ik er niet over; dat is voer voor de geschiedenisboeken.”
Hoe gaan de sponsors om met de huidige gang van zaken?
“Ze blijven ons steunen, net zoals onze fans. Wij hebben de beste sponsors van België. We contacteren hen een voor een om lucratieve voorstellen aan te bieden naar volgend seizoen toe. Maar het voorbije speeljaar hadden we hen niets te bieden, er was niets te beleven! Wij beschikken over het mooiste stadion uit de reeks: het onderhouden kost geld. Wij hopen dat de gemeente ons zal tegemoet komen na dat rampjaar, zeker ook op financieel vlak. Wij zetten Knokke tenslotte op de voetbalkaart.”
(Jean-Pierre Vanheerswynghels)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier