Siebe Blondelle (37) zet een punt achter zijn carrière, maar blijft in het profvoetbal. Hij treedt toe tot de staf van KMSK Deinze, de 1B-ploeg waar hij de laatste drie seizoenen voetbalde. De voorbije twee jaar draaide hij als assistent mee bij de U21 van deze 1B-ploeg.
Ook al heeft hij op het hoogste niveau met wisselend succes vaak tegen de degradatie moeten knokken, de man die z’n eerste voetbalpassen zette op het veld van Hogerop Oedelem kan terugkijken op een mooie carrière. “Mijn eerste wedstrijd in het profvoetbal zal ik nooit vergeten”, glimlacht Blondelle. “Want er waren uiteenlopende emoties bij die partij met Vitesse Arnhem tegen Roda JC. In die match kon ik scoren, maar pakte ik ook een rode kaart.”
Het gebeurde op 4 maart 2006. Op jonge leeftijd ging de jonge linksvoetige verdediger naar Nederland voetballen. Hij voetbalde ook voor Venlo, Dender, Rot Weiss Ahlen, Bergen, Waasland-Beveren, Eupen en Deinze. Bij de Panda’s speelde hij vijf seizoenen. De laatste drie jaar verdedigde hij de kleuren van KMSK Deinze. Dit seizoen moest hij het in het hart van de defensie afleggen tegen Kenneth Schuermans, Denis Prychynenko of Teo Quintero.
“Laatste jaar contract, weinig spelen en rugklachten die zich manifesteerden: het was geen plezant seizoen”, geeft Blondelle toe. “Als club was het, na de verandering van eigenaars, ook moeilijk. De veranderingen sloegen niet meteen aan, we startten met achterstand. Na de komst van Marc Grosjean en Frédéric De Meyer als trainer toonden we dat er toch veel dynamiek in de ploeg zat. Onder hen hebben we nog mooie dingen laten zien.”
Geen derde promotie
Maar de ‘promotion play-offs’ werden gemist. “Eigenlijk zat het in mijn hoofd dit seizoen de promotie naar eerste klasse af te dwingen en nog een jaartje te spelen”, beweert Blondelle. “Met Bergen en Eupen kon ik klimmen van 1B naar 1A, in drie jaar Deinze is dat niet gelukt.”
Een maand geleden onderging Blondelle bij dokter Mahieu in Antwerpen een operatie aan een hernia. Deze week kreeg hij van de arts groen licht om de revalidatie bij de kinesist op te starten. Voetballen zal hij niet meer. “Het zit al heel lang in mijn hoofd om trainer te worden”, benadrukt Blondelle. “De nodige papieren heb ik. In februari is een Pro License-cursus gestart, maar ik mocht niet meedoen. Omdat ik als speler nog actief was, kreeg ik als uitleg. Die Pro License is nu niet het belangrijkste. Mezelf ontwikkelen als trainer is belangrijker. Ik wil daarin groeien, vooral niet te rap gaan.”
Blondelle wordt vanaf volgend seizoen ingeschakeld in de deels buitenlandse staf van KMSK Deinze, een club in handen van ACA Football Partners, een Singaporese investeringsmaatschappij. Zijn wens om actief te blijven op het veld is ingewilligd. Deinze heeft de ambitie om naar het hoogste niveau te klimmen.
Spelersraad Sporta
De centrale verdediger, die op z’n dertiende de diagnose diabetes kreeg, ging in het verleden een engagement aan. Hij zetelt bij de spelersvakbond Sporta in de spelersraad. “Nu mijn carrière als voetballer eindigt, weet ik niet of dit verdergaat”, vraagt hij zich luidop af. “Misschien in een andere tak van Sporta? Ik vind het belangrijk dat naar spelers wordt geluisterd. De politiek zet voetbal in een negatief daglicht. Terwijl ik van oordeel ben dat ze voetbal en sport in het algemeen moeten stimuleren. Want sport brengt mensen bijeen.”
De voorbije maanden kwam onder meer de korting op sociale zekerheid voor profvoetballers onder vuur en lanceerde de fiscus de idee om boetes voor gele en rode kaarten te belasten. “Er is al veel over gezegd en geschreven, maar die RSZ-korting krijgen we nog altijd”, weet Blondelle. “Vakantiegeld willen ze over dezelfde kam scheren als werknemers. Je moet profvoetballers niet alle voordelen schenken, maar je moet een duidelijke weg inslaan.” (HF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier