Rudi Verkempinck en Sergey Serebrennikov zien Rode Duivels nog steeds als groepsfavoriet: zo verslaan we Roemenië én Oekraïne wél

Ondanks de ontgoocheling tegen Slowakije zijn de Belgen volgens onze analisten tegen Roemenië en Oekraïne nog steeds de grote favoriet. © foto Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Na de pijnlijke en onverwachte nederlaag tegen Slovakije is het voor de Rode Duivels de komende de matchen van moeten tegen Roemenië (zaterdag) en Oekraïne (woensdag). Wij spraken in aanloop van die cruciale duels met Rudi Verkempinck, ex-assistent-bondscoach van Roemenië, en ex-Cercle-middenvelder en Oekraïner Sergey Serebrennikov.

Na de opdoffer van afgelopen maandag wacht zaterdag Roemenië voor de Rode Duivels. Dat won op de openingsspeeldag nogal verrassend met 3-0 van Oekraïne. Die Roemeense zege viel voor Rudi Verkempinck (58) evenwel niet uit de lucht. “Dit was voor hen immers de match waarin het moest gebeuren”, zegt hij. Momenteel geeft Rudi Verkempinck (58) les in de sportschool in Meulebeke, maar in 2016 was hij nog een jaar lang assistent-bondscoach bij de Roemeense nationale ploeg aan de zijde van ex-Club Brugge-trainer Christoph Daum. “Dat Razvan Marin en Nicolae Stanciu een fantastisch afstandsschot hebben, weten we al jaren en als je ze dan zo gemakkelijk laat trappen, dan is dat om problemen vragen.”

België nog steeds favoriet

Ondanks de nederlaag van de Belgen en de zege van de Roemenen tegen Oekraïne zijn de Duivels volgens Verkempinck wel nog steeds torenhoog favoriet voor de match van zaterdag. “Als de Rode Duivels deze match niet winnen, zullen ze dat opnieuw aan zichzelf te danken hebben. De namen in de beide selecties zeggen in dat opzicht genoeg. Roemenië heeft de laatste jaren een generatiewissel doorgevoerd en jonge spelers de kans gegeven, maar eerlijk is eerlijk: het is geen talent zoals wij dat hebben. Hun kracht ligt vooral in het collectief en de vaderlandsliefde. De huidige bondscoach is een echte patriot die hamert op het eergevoel en de vaderlandsliefde van zijn spelers. Dat merkte je ook in die openingsmatch. De spelerskern loopt evenwel niet over van kwaliteit.”

Verkempinck was in 2016 nog een jaar assistent-bondscoach bij de Roemenen: “Een fantastische ervaring.”
Verkempinck was in 2016 nog een jaar assistent-bondscoach bij de Roemenen: “Een fantastische ervaring.” © gf

Opletten voor afstandsschoten

Toch zijn de Duivels volgens Verkempinck maar beter op hun hoede. “Want de Roemenen zullen het opnieuw heel collectief aanpakken”, weet hij. “Goed gegroepeerd en met de nodige agressie om de Belgen uit balans te proberen brengen. En hoe langer de openingsgoal dan uitblijft, hoe meer het geloof in een stunt zal toenemen. Zeker omdat ze dankzij de zege tegen Oekraïne ook vertrouwen getankt hebben. In aanvallend opzicht zullen ze evenwel puur op de omschakeling spelen en proberen te profiteren van de ruimte in de rug van de Belgische defensie. Maar laat dat nu net onze achilleshiel zijn. Zeker omdat we nu ook moeten winnen. Sowieso zullen de Roemenen er dan ook wel één of meerdere keren gevaarlijk kunnen uitkomen. Het wordt voor België daarom zaak van te allen tijde de restverdediging goed te bewaren. Ook heeft de match tegen Oekraïne bewezen dat ze mannen als Stanciu en Marin écht niet mogen laten aanleggen rond de zestien. De Duivels zullen daar altijd goed druk op de bal moeten zetten.

Band met Roemenië

De wedstrijd van zaterdag tussen de Rode Duivels en Roemenië wordt hoe dan ook een speciale voor Verkempinck. “Ik heb alleen maar mooie herinneringen aan mijn periode daar”, vertelt de Lichterveldenaar. “Nochtans was het aanvankelijk… speciaal. (lacht) Met Daum stond er voor het eerst en vooralsnog voor de enige keer een buitenlander aan het roer van de nationale ploeg en dat was aanvankelijk wel een dingetje. Zeker omdat we toen Anghel Iordanescu de vader van de huidige bondscoach opvolgden, die Roemenië naar het EK van 2016 in Frankrijk geleid had.

“Mannen als Stanciu en Marin mogen ze écht niet laten aanleggen rond de zestien” Rudi Verkempinck

Verkempinck, die ook nog assistent was bij onder meer het Turkse Bursaspor, Club Brugge en Cercle Brugge, blikt echter met warme gevoelens terug op zijn jaar bij de Tricolorii. “Het was een fantastische periode. In dat jaar heb ik enorm veel mensen leren kennen, culturen ontdekt, scoutingwerk kunnen doen… het was een enorm boeiend en leerrijke tijd. Het had wat mij betreft zeker langer mogen duren.”

Verkempinck voelt naar eigen zeggen dan ook nog steeds een band met het Roemeense voetbal. “De voorzitter van de voetbalbond is bijvoorbeeld nog altijd dezelfde als toen ik er werkte en er zitten met Nicolae Stanciu, Razvan Marin, Denis Alibec en Florin Nita toch ook nog een viertal spelers in de selectie die er bij ons ook al bij waren. Ik ga zaterdag trouwens kijken op uitnodiging van de Roemeense federatie. Niet dat ik niet voor de Belgen ga supporteren, maar ik gun de Roemenen dit EK toch ook een mooie prestatie.”

Ook tegen Oekraïne favoriet

Mocht het ook tegen de Roemenen fout lopen, is het door het feit dat er ook nog een aantal beste derdes doorgaan echter nog steeds niet helemaal over voor de Duivels. Al zal er volgende week woensdag dan wel zeker gewonnen moeten worden van Oekraïne. Na de mindere prestatie van de Oekraïners in de openingsmatch hebben die nochtans ook wat recht te zetten. En dat ondanks een op papier sterke spelerskern. “Maar daaraan zie je dat voetbal niet op papier gespeeld wordt”, haalt Sergey Serebrennikov (47) de schouders op. Serebrennikov speelde tijdens zijn spelerscarrière twaalf keer voor de Oekraïense nationale ploeg, maar woont sinds zijn passages bij onder meer Club Brugge, Charleroi, Cercle Brugge en Roeselare in Varsenare. “Het wordt woensdag dan ook een wedstrijd tussen de twee landen die me het nauwst aan het hart liggen”, aldus de voormalige middenvelder. “Ik voel me ondertussen ook wel een beetje Belg. En dat geldt al helemaal voor mijn dochter, want zij is hier opgegroeid.”

Serebrennikov speelde onder meer voor Cercle Brugge en bleef na zijn voetbalcarrière in ons land plakken.
Serebrennikov speelde onder meer voor Cercle Brugge en bleef na zijn voetbalcarrière in ons land plakken. © KURT DESPLENTER BELGA

Na zijn spelerscarrière schoolde Serebrennikov zich om tot spelersmakelaar. In die hoedanigheid vertegenwoordigt hij voor Prostar heel wat landgenoten die bij Oekraïne in de selectie zitten. “Wat de namen betreft, zit het bij Oekraïne eigenlijk goed”, analyseert Serebrennikov die selectie. “In tegenstelling tot in 2021 (toen Oekraïne het verrassend tot in de kwartfinale schopte, red.) zijn er nu nog meer jonge spelers die in grote competities spelen. Denk maar aan jongens als Mudryk, Zinchenko, Tsygankov, Dovbyk en Yaremchuk. Het maakt dat de Oekraïense selectie een goed evenwicht heeft tussen jonge en ervaren jongens.”

Ander gegeven

Dat kwam er in de eerst match evenwel niet uit. “Het was gewoon in alle componenten niet goed genoeg”, analyseert Serebrennikov. “Ik zou het zelfs een totale offday noemen.” Wil Oekraïne het de Belgen lastig maken, zal het volgens Serebrennikov dan ook veel beter moeten. “Ze zullen met meer creativiteit moeten spelen, met meer snelheid, met meer agressiviteit, met meer vertrouwen ook. En vooral: ze zullen geen fouten mogen maken zoals ze die tegen Roemenië gemaakt hebben. Oekraïne zal echt in alle componenten top moeten zijn om te winnen van België, dat voor mij ondanks de nederlaag tegen Slowakije nog steeds een kanshebber is om het EK te winnen.”

“Oekraïne zal echt in alle componenten top moeten zijn om te winnen van België” Sergey Serebrennikov

Serebrennikov ziet echter ook dat de insteek voor de match tussen Oekraïne en België door de resultaten op de eerste speeldag helemaal veranderd is. “Veel zal daarbij ook afhangen van de resultaten in die tweede match. Door die nederlagen in de openingsmatch zal er voor beide ploegen echter nog iets op het spel staan, wat de inzet van zo’n match natuurlijk wel hoger maakt. Met alle gevolgen van dien. Want waar een bondscoach anders wat jongens rust had gegeven, dan zal hij nu waarschijnlijk wel met zijn sterkste elf spelen. En dat lijkt me vooral voor Oekraïne een spijtige zaak.”