“We gaan cruciale maand in”: Esseveecoach Sven Vandenbroeck blikt terug én vooruit

Sven Vandenbroeck: “Het wordt een moeilijke maand, maar gelukkig hebben we al wat bonuspunten verzameld.” © HDV
Redactie KW

Essevee floreert weer. Zulte Waregem staat na zeven speeldagen – en na een 15 op 15 – tweede op één puntvan leider RWDM. Na de interlandbreak hervat Essevee zondag de competitie bij Patro Eisden Maasmechelen, dat derde staat met één punt minder en dit seizoen nog niet verloor. Tijd voor een terug- en vooruitblik met hoofdcoach Sven Vandenbroeck (45). “Ik wil weleens zien in welke hoedanigheid onze principes overeind blijven tegen sterkere tegenstanders.”

Zulte Waregem begon aan de competitie met een thuisnederlaag tegen Lierse en een gelijkspel op bezoek bij Deinze. Daarna volgde een 15 op 15. Dat was geleden van april 2018 in de niet veel zeggende play-off 2.

Ontwikkeling

“Als je puur naar de puntenoogst kijkt na de eerste twee matchen, dan ben je niet tevreden. Erna haalden we vijf zeges op rij. Ik ben het meest tevreden over de ontwikkeling die ik zie in de ploeg.”

“Er staat een team met heel veel spirit en engagement. Dat is het mooiste wat er gegroeid is. Sportief en voetballend gezien zetten we ook stappen. We durven dominanter en offensiever te spelen. De jongens pikken dat goed op”, zegt coach Sven Vandenbroeck.

Defensief blok

Alleen RWDM, La Louvière en Lierse hebben een betere defensie en slikten minder tegengoals. Het is lang geleden dat de verdedigende linie zo solide voor de dag kwam.

“Je hoort natuurlijk veel over de voorbije twee, drie jaar. Dat voel je, maar je ziet nu ook dat de supporters wat positiever zijn. Ik ga me niet uitspreken over wat beter is dan vorig seizoen. Als je onze tegengoals bekijkt, werden we maar bij één tegendoelpunt uitgespeeld en dat was tegen Club NXT. Al zou ik toch nog graag wat meer clean sheets hebben.”

“We trainen misschien niet het meest van alle clubs, maar we doen dat redelijk specifiek naar een voetballend idee toe”

Doelman Ennio van der Gouw wierp zich op tot onbetwiste titularis. “Ik ben uiteindelijk blij dat er een van de keepers vertrokken is met Ortwin De Wolf. We hadden drie volwaardige eerste doelmannen. Dat is te veel. Ennio en Louis zijn best evenwaardig. Van der Gouw is net iets beter met de voeten, Bostyn is sterker op zijn lijn. Maar door het voetenwerk van Ennio en onze manier van spelen, past hij momenteel beter in ons systeem.”

Het moet gezegd: week na week worden de automatismen beter, ook op offensief vlak. Met 14 gemaakte doelpunten beschikt Essevee samen met leider RWDM over de beste aanval. Alleen Patro Eisden scoorde meer met 17 goals.

Sterkere tegenstanders

“We trainen misschien niet het meest van alle clubs, maar we doen dat redelijk specifiek naar een voetballend idee toe. Het komt er steeds beter uit. Tijdens de voorbereiding werk je aan een idee dat steeds meer vorm krijgt. Maar plots ging ik even twijfelen toen bleek dat we tegen de Franse tegenstanders daar net misschien tekortkwamen.”

“Ik ging door en we zijn sterker geworden. Als je dan ziet dat we tegen Luik drie keer scoren en tegen Club NXT eigenlijk vijf keer door drie onterecht afgekeurde doelpunten. Maar de sterkere tegenstanders moeten nog komen…”

“Het wordt een moeilijke maand, maar gelukkig hebben we al wat bonuspunten verzameld”

Essevee kan meteen testen hoever het echt staat in de komende maand. “We moeten realistisch zijn, we speelden tegen ploegen uit de middenmoot en de onderste regionen. We gaan een cruciale maand in”, zegt Vandenbroeck.

“We nemen het op tegen drie clubs die in de top vier staan met Patro Eisden, RWDM en La Louvière. Ik wil weleens zien in welke hoedanigheid onze principes overeind blijven tegen sterkere tegenstanders. Patro heeft bijvoorbeeld nog niet verloren.”

“Tussendoor is er het duel tegen staartploeg Francs Borains, maar daarna volgt een drukke periode met op dinsdag de bekerwedstrijd tegen Dender, op vrijdag de verplaatsing naar RWDM en dan La Louvière. Het wordt een moeilijke maand, maar gelukkig hebben we al wat bonuspunten verzameld. Stel dat er iets zou gebeuren, kun je dat opvangen.”

Positieve sfeer

Het moet gezegd: de sfeer in en rond de Elindus Arena is opperbest. Het was immers al héél lang geleden dat er drie keer opeenvolgend voor eigen volk werd gewonnen en een 15 op 15 dateerde al van april 2018. “Als je thuis weinig punten sprokkelt, dan blijven spelers ook minder hangen. Je hebt verloren en je wil naar huis. Nu zie je iets helemaal anders. Spelers trekken met de glimlach naar de business club. De staf komt bijeen om nog wat na te kaarten en iets te drinken.”

“Ook de spelersgroep hangt goed aaneen. Op sommige dagen trainen we één keer in de voormiddag. En dan zie je dat jongens om 14 of 15 uur nog aan het kaarten zijn. Dat is fijn om te zien. Wat me ook al opgevallen is: de jongens met andere nationaliteiten doen mee aan activiteiten. Ze zitten ook gemengd aan tafel, er zijn geen onderlinge groepjes. Iedereen wil deelnemen aan het groepsgebeuren.”

Evenwichtige kern

Challouk, Lemoine, Nnadi, Bostyn, Gavriel, Traoré… Het is maar een greep uit de namen die niet zeker zijn van een basisplaats. De kern oogt evenwichtig en er zijn wisselmogelijkheden. “Naar de breedte toe is de kern iets beter gewapend dan vorig seizoen. Er is in de mercato goed gewerkt door de club door de juiste profielen aan te trekken.”

“In het algemeen is de groep iets ouder, alhoewel Nnadi maar 21 is, Willen 21, Diop 21, Labie 20, Opoku 19, Gavriel 22, enzovoort. Eigenlijk is dat piepjong in vergelijking met RWDM, Deinze of Patro. Het klopt dat we nog een centrumspits zochten op het einde van de transferperiode. Dat is niet gelukt. Dat moeten we meenemen naar de volgende mercato.”

Promotiedruk

Opvallend is dat Nnadi niet veel aan spelen toekomt. “Nnadi is een heel goede voetballer en heeft kwaliteiten op defensief vlak, maar op dit moment heb ik gekozen voor middenvelders die meer vooruit spelen. Om sneller door het blok van de tegenstander te snijden. Nnadi kan ballen recupereren. Op het moment dat ik heb nodig heb, kan ik hem brengen. Dat is ook een luxe.”

“We willen promoveren, maar we moeten niet.” Dat was het devies op de eerste training van coach Sven Vandenbroeck. Is daar al verandering in gekomen? “Dat was om de druk een beetje weg te nemen. Toen ik hier voor het eerst in de stad kwam, was de vraag: En? Gaat het lukken om kampioen te worden? Door onszelf wat minder druk op te leggen, kan de groep vrijer voetballen.”

“Door de positieve vibe gaat het publiek er meer achter staan. We zullen pas in maart kunnen bekijken waar we staan en of we effectief gaan meedoen. De fans zijn euforisch, maar ze beseffen dat er nog een lange af te leggen valt. Zolang je positief blijft in het hoofd en zoveel mogelijk punten blijft pakken, krijg je een bepaald elan waardoor je misschien die eindsprint kan winnen. Heel eerlijk: voor mij is RWDM de sterkste ploeg, qua leeftijd en maturiteit en voetbaltechnisch.”

Zondag 20 oktober om 16 uur: Patro Eisden Maasmechelen – Zulte Waregem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier