Verdediger Laurent Lemoine is laatste aanwinst voor Essevee: “Beste keuze voor mijn carrière”

Laurent Lemoine: “Ik ben een moderne centrale verdediger die zich graag offensief uitleeft.” © Essevee
Redactie KW

Essevee heeft afgelopen weekend aangeknoopt met een nieuwe zege op het veld van Eupen. Daarin mocht de zevende en laatste inkomende transfer Laurent Lemoine zijn debuut vieren. “Als een club als Zulte Waregem komt, dan is dat een opportuniteit”, zegt de 26-jarige verdediger die de overstap maakte van Deinze.

Laurent, waarom heb je voor Zulte Waregem gekozen? Je was nog maar één seizoen aan de slag bij die andere titelkandidaat Deinze.

“Er komt niet elke dag een club als Zulte Waregem aankloppen. Ze wilden echt samenwerken met mij. Ik zag het als een opportuniteit en een nieuwe challenge in mijn carrière. Alles speelt natuurlijk mee, zeker als je kijkt naar deze accommodatie, de situatie van de club, de kwaliteit van de spelers…”

Je transfer was pas rond op 5 september, net voor het verstrijken van de deadline voor deze zomermercato…

“Het was niet mijn bedoeling om Deinze te verlaten. Maar we kwamen in contact met Zulte Waregem en alles werd snel concreet. Dit is de beste keuze voor mijn carrière.”

Je tekende voor drie jaar, daar spreekt vertrouwen uit.

“Het is altijd belangrijk om vertrouwen te voelen van de club uit. Dat neemt ook een pak stress weg. Dat is niet alleen voor mij belangrijk, maar ook voor mijn entourage. Dan heb je toch een beetje stabiliteit en kan je over drie jaar plannen maken.”

“We willen met de club zo snel mogelijk promoveren, dus wie weet kan ik dan twee jaar aan de slag in de Jupiler Pro League.” (lacht)

Je praat prima Nederlands voor iemand die in La Louvière is geboren. Waar heb je dat geleerd?

“Heel mijn carrière als profvoetballer speelde zich al af in Vlaanderen. Ik heb op school wel lessen Nederlands gekregen, maar dat was niet voldoende. Ik heb het mezelf aangeleerd door veel te praten met andere spelers en ook buiten het voetbal Nederlands te spreken.”

Je startte bij Bergen, tot zover kan ik data terugvinden over je carrière. Of trok je nog ergens anders je eerste voetbalschoenen aan?

“Ik ben afkomstig van La Louvière en daar startte ik in een kleine lokale club: Union du Centre. Die ploeg bestaat niet meer. Op mijn negen jaar ging ik voetballen bij Bergen. Ik trok dan even naar Anderlecht, keerde terug naar Bergen. Vanaf de U15 doorliep ik de jeugdopleiding bij Club Brugge tot aan de beloften.”

In 2017 werd je een seizoen uitgeleend aan Roeselare en het seizoen nadien vertrok je van Club Brugge naar KV Mechelen. Je werd er kampioen en je won de Beker van België, al was je geschorst in de finale.

“Klopt, ik miste die finale omdat ik te veel gele kaarten had gepakt. Het was niet het seizoen waarin ik het meest heb gespeeld, maar wel waarin ik de meeste emoties en ervaring heb opgedaan. Qua ploegprestatie was het een van mijn mooiste jaren. Ik hoop dat we dat hier ook kunnen doen. Die sfeer die er hangt als je blijft winnen… Bovendien was het een lastig jaar voor KV Mechelen, met Operatie Propere Handen. Wij kwamen als spelers een beetje in het momentum van ‘het is wij tegen iedereen’. We luisteren niet naar de media en andere mensen. We focussen ons echt op het voetbal.”

“Ik kies voor de voetballende oplossing”

Na de promotie en je tweede jaar Achter de Kazerne kwam je niet meer aan spelen toe. Wat is er gebeurd?

“Ik kreeg te maken met pubalgie en onderging twee operaties. Ik had dus een jaar verloren en Mechelen deed mee voor de top zes. Het zou moeilijk worden voor mij.”

Dus vertrok je naar Lommel?

“Ik was jong en ik wist dat ik aan spelen moest toekomen om progressie te boeken. De deal was snel rond, want de City Group had net Lommel overgenomen. En ze kenden me uit de jeugdopleiding bij Club Brugge. Ik tekende daar voor drie jaar en keerde terug naar de basis: in vorm geraken en mijn niveau weer halen. Ik bekeek het niet als een stap terug, het was nodig.”

Na drie jaar op Limburgse grond kwam je uit in Deinze. Veertien keer kwam je in actie.

“Ja, ik sukkelde met twee blessures. Ik was vijf maanden geblesseerd, want ik scheurde twee keer mijn hamstrings. Eerst links en toen ik weer fit was, was de andere kapot. Tegen het einde van het seizoen kwam ik terug. Ik speelde alles en ik scoorde tegen Zulte Waregem. Vandaar dat ze me komen halen zijn, hé. Nee, mopje. (lacht) Ik vond direct mijn beste niveau en ik was een sterkhouder. Soms moet je niet veel spelen om goed te eindigen. Het was niet genoeg om te promoveren met Deinze.”

Je debuteerde in Eupen op de rechtsachter. Zullen we je daar nog meer zien?

“Als de coach me nodig heeft op die positie, zal ik beschikbaar zijn. In het begin van mijn carrière speelde ik weleens op de rechtsachter. Je bent jong en je pakt alle kansen, ook al is het soms niet op je geliefkoosde positie. Maar in mijn ogen ben ik toch meer een centrale verdediger.”

Wat zijn je sterkste kwaliteiten? Je scoorde vorig seizoen met het hoofd tégen Zulte Waregem.

“Ik zou niet zeggen dat koppen een van mijn beste kwaliteiten is. Ik ben 1,86 meter, dat is niet klein. Ik vind van mezelf dat ik een moderne centrale verdediger ben die zich graag offensief uitleeft. De lange bal hanteer ik liever niet, ik wil opbouwen. Voor een defensief ingestelde speler ben ik redelijk snel, dus ik kan veel dekking geven aan anderen. En ik ben atletisch, dus in een-tegen-eensituaties trek ik mijn plan. Ik praat ook veel. Ik voetbal zoals ik praat, veel dus.” (lacht)

Ben jij altijd zo positief of komt dat door je Braziliaanse roots?

“We hebben de mooiste job van de wereld, hé. Mijn Braziliaanse roots stoppen wellicht bij mijn huidskleur. Mijn mama is Braziliaanse, mijn papa was paracommando bij het leger. Nu is hij gepensioneerd. Misschien ben ik daarom zo ingesteld: ik kreeg de relaxte mentaliteit van mijn mama en mijn papa gaf me de vechtersmentaliteit. De ideale mix, maar ik haat verliezen.”

Je kent de Challenger Pro League zeer goed, is dat een voordeel?

“Het is in deze competitie belangrijk om de andere ploegen ook te kennen. Je moet weten dat alles mogelijk is. Wie had vooraf durven te voorspellen dat er ploegen zoals Seraing en Dender zouden promoveren? Vorig seizoen had je ook Luik, zij waren een van de best voetballende ploegen en ze kwamen uit eerste amateurklasse. Je kan niet zeggen dat er één ploeg gemakkelijk is om tegen te spelen.”

Je speelde nog geen enkele wedstrijd in 1A, is dat het doel?

“Zeker, anders ging ik wel naar een andere club.” (lacht) (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier