“Tijd is onze grootste vijand”: Doorstart failliet KVO enkel mogelijk na samensmelting met andere club

© Belga
Redactie KW

De Brugse afdeling van de ondernemingsrechtbank van Gent heeft voetbalclub KV Oostende failliet verklaard. De kustploeg zat al langer in financiële moeilijkheden. De voorlopig bewindvoerder vroeg daarom noodgedwongen het faillissement aan.

De ondernemingsrechtbank stelde Werner Van Oosterwyck op 25 januari aan als voorlopig bewindvoerder. Dit betekent dat het beheer van de onderneming tijdelijk werd toevertrouwd aan een onafhankelijke bewindvoerder. Meester Van Oosterwyck onderzocht de mogelijkheden om de activiteiten van KV Oostende verder te zetten, ondanks de schuldenberg die tijdens het bewind van PMG en sterke man Paul Conway werd opgebouwd. Er werd ook een mogelijke overnemer van de club uit de Challenger Pro League gezocht.

Dagvaarding

De voorlopig bewindvoerder moest vaststellen dat er voor de schulden van KVO geen structurele oplossing gevonden kon worden. Daarom ging hij over tot dagvaarding in faillissement, zoals wettelijk voorgeschreven. Verschillende schuldeisers sloten zich aan bij de vordering van de voorlopig bewindvoerder.

De zaak werd maandag behandeld en dinsdagochtend al uitgesproken. “De rechtbank oordeelde in het vonnis dat uit de gegevens bleek dat KV Oostende niet meer in staat was om haar schulden op een normale wijze en binnen een aanvaardbare termijn af te lossen”, klinkt het in een persbericht. De Oostendse advocaat Patrick Content werd aangesteld als curator.

Patiënt

“Als Oostendenaar ken ik de club, maar net zoals een chirurg een patiënt opereert en zorgen toedient, moet ik objectief deze zaak behandelen. Ik treed op namens het gefailleerde KVO en namens de schuldeisers. Ik zal nu de activa van de club ten gelde maken. De afhandeling van dit faillissement kan toch wel enkele jaren duren, gelet op alle (gerechtelijke) procedures die nog kunnen lopen en de termijn waarin schuldeisers vorderingen kunnen maken.”

Vorige zondag namen de supporters afscheid van hun geliefde KVO.
Vorige zondag namen de supporters afscheid van hun geliefde KVO. © TVA

De zowat 70 medewerkers – sportief en administratief – ontvangen hun ontslagbrief. Op sportief vlak wordt gezocht naar een oplossing voor het eerste elftal. “Na veel juridisch onderzoek kunnen we alvast zeggen dat een doorstart in eerste provinciale onder de naam KV Oostende en met het stamnummer 31 niet meer mogelijk is. Dit omdat in dit scenario enerzijds de bondsschulden van 282.000 euro moeten worden betaald vóór midden juni, maar ook omdat er toekomstige juridische procedures kunnen worden gelinkt aan het stamnummer. Dit betekent dat er een reëel risico bestaat dat er later nog honderdduizenden euro’s moeten worden betaald. Een té groot risico dus om voor behoud van het stamnummer te gaan”, klinkt het.

“Als we een doorstart willen maken op een hoger niveau dan vierde provinciale kan het dus enkel via een samensmelting met een andere club in de omtrek van 30 kilometer. De tijd is de grootste vijand, maar er wordt alles aan gedaan om naar komend seizoen toe een nieuw, financieel gezond en ambitieus project te kunnen voorstellen.” (Belga/TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier