KVO begint met punt voorsprong aan cruciale speeldagen, maar… “Hou SL16 tegen Seraing maar goed in de gaten”

Brent Laes, hier in duel met Tom Reyners: “We hebben al zoveel pech gekend op en naast het veld. Geef ons die zes afgetrokken punten terug, en er is gewoonweg niks aan de hand.” © VDB
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Wie voor KV Oostende supportert, is maar beter geen hartpatiënt. Na de thriller tegen Beerschot, weer enkele twijfelachtige scheidsrechterlijke beslissingen en een gemiste huizenhoge kans liep KVO wederom een belangrijk punt mis. Op naar een ultiem gevecht aan de boorden van de Maas en de schaduw van mijnterrils.

‘Wieder tegen de wèreld.’ Dat is de slagzin die ze bij KV Oostende aannemen: de club versus de rest. In deze krant brachten we vorige week al een overzicht van enkele dubieuze – en soms ook gewoon foute – scheidsrechterlijke beslissingen. “En het lijstje kon gerust nog wat langer worden gemaakt, hoor”, viel vanuit de club te horen. En dan moest de match tegen Beerschot nog beginnen. Want oh, de stoom die zondagavond uit de oren van de spelers en trainers kwam, was genoeg om een wolk te creëren die ze tot bij de Pro League en KBVB in Brussel konden zien. Handspel van een Beerschot-verdediger in de zestien? Niet gezien. De gelijkmaker in blessuretijd? Afgevlagd voor zogenaamd buitenspel, hoewel een Beerschot-speler de bal als laatste raakte alvorens Henderson binnentikte. Die 2-2 had een ongelooflijk belangrijk punt kunnen zijn om de kloof met Seraing op twee stuks te houden. Want bij een gelijk aantal punten, wipt KVO boven de Luikenaars wegens meer gewonnen wedstrijden.

Mentaal oplapwerk

“Het mocht niet zijn. Die grensrechter steekt aan 200 kilometer per uur zijn vlag in de lucht, zonder twijfelen. Een aantal cruciale fases is altijd in ons nadeel gefloten. Diezelfde fase aan de overkant, in ons penaltygebied? Dan zou de scheids aan 200 per uur richting middenstip wijzen”, blaast verdediger Brent Laes. “Al een heel seizoen wordt ons niks gegund. We hebben al zoveel pech gekend op en naast het veld. Geef ons die zes afgetrokken punten terug, en er is gewoonweg niks aan de hand.”

Wat zeg je als coach of sportief verantwoordelijke tegen je spelersgroep na de zóveelste (scheidsrechterlijke) tegenslag? “Op den duur zijn je antwoorden op”, weet sportief directeur Nils Vanneste.

“De eerste keren kan je nog zeggen dat het om toeval gaat. Maar na een tijdje begint het te frustreren. We lieten de spelersgroep eerst kalmeren, de boel wat bekoelen, om er daarna over de spreken. De match werd gewoonweg beslist niét door de 22 spelers op het veld. We blijven de spelers oproepen om te knokken, knokken en nog eens te knokken. En ervoor te zorgen dat er geen ruimte meer is voor discussie of interpretatie. (zucht) Achteraf krijg je soms een uitleg of verontschuldiging, maar wat ben je er op den duur mee. Kijk, ik wil nog maar eens benadrukken dat onze groep fantastisch omgaat met alle tegenslag die we dit seizoen al hebben gekend. Na de puntenaftrek – die volgens mij nog steeds onterecht is, want de schuldigen worden niet bestraft – rechtten ze de rug en bleven ze knokken. Dat doen ze nu nog steeds en dat sterkt me dan ook in het feit dat we ons zullen handhaven.”

Belangrijk: terwijl KVO zondag pas om 19.15 uur speelt, neemt Seraing het om 16 uur in de Luikse derby op tegen de beloften van Standard, SL16. Die zijn al zeker van degradatie. Nu al steken er complottheorieën de kop op, dat de beloften niet voluit zullen gaan. “Ik hoop op een eerlijk verloop. Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken dat alles daar fair verloopt”, zegt Laes. “Of ik zal kijken?”, krijgt Vanneste voor de voeten geworpen. “(knipoogt) Wanneer zij spelen, zit ik in de auto richting Patro. Ik hoor hier en daar stemmen die beweren dat Seraing het op een akkoordje zou kunnen gooien met de buren van SL16, maar daar geloof ik niets van. Ik kan niet geloven dat een opleidingsploeg, waarvan alle spelers de A-kern van Standard of een algemene profcarrière ambiëren, er niet vol zou voor gaan. Dit zou toch een enorme deuk geven aan hun carrièreplannen. Ik denk dat die jonge gasten van SL16 voluit willen gaan en die derby ook gewoon willen winnen.”

Statistieken

Op zich is er voor Oostende nog altijd niks verloren. “We hebben alles nog steeds in eigen handen. De groep zal extreem gemotiveerd zijn”, weet ook coach Shoffner. Voor de zoveelste keer staat zondag een cruciaal duel gepland in en tegen Patro Eisden Maasmechelen. De club van coach Stijn Stijnen maakt nog kans op rechtstreekse promotie en is zo goed als zeker van de play-offs, maar heeft daarover nog geen mathematische zekerheid. Een stugge ploeg die slechts zes keer verloor – even goed als leider Beerschot en slechts één nederlaag meer dan nummer twee Dender – en al negen keer drawde. De heenmatch aan de kust was bijvoorbeeld 0-0. Maar hoe lastig Patro ook zal worden, toch kan KVO moed putten uit enkele cijfers. Scorebordjournalistiek, en we tellen de discutabel afgetrokken zes punten even mee, maar toch: mocht het klassement louter zijn opgemaakt met uitmatchen, stond KVO zowaar vierde met 23 punten (!), vóór onder meer Patro, Beveren en Lommel. En op verplaatsing pakten de Kustboys punten tegen alle ploegen bovenin: een punt op Beerschot en Dender (1-1), zeges tegen Zulte-Waregem (0-1), Beveren (2-3), Lommel (0-1). Om maar te zeggen dat het team onder grote druk en tegen de toppers een prestatie kunnen neerzetten. Enkel tegen Deinze werd verloren (1-0), op speeldag twee. “De spelers kunnen daar vertrouwen uit putten en hebben geen schrik om op verplaatsing te gaan”, is Shoffner positief.

“En zelfs uit de match tegen Beerschot halen ze vertrouwen: er zijn kansen gecreëerd in eerste en tweede helft, we hadden goeie voorzetten, en dat tegen de eerste in de competitie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier