Kortemarkenaar Steven Deprez bijna een jaar hoofdscout KMSK Deinze: “Ik ben niet onmisbaar, hoor”

Steven Deprez. © GF
Redactie KW

“Je moet niet in de voetballerij stappen als je op zoek bent naar jarenlange werkzekerheid”, zegt Steven Deprez (33). Dat schrikte hem niet af om zich erin te gooien. Vandaag is hij bijna een jaar hoofdscout bij 1B-club KMSK Deinze. “Ik ben de club dankbaar voor de kans, maar ik ga nu niet denken dat ik onmisbaar ben in de voetballerij.”

Kortemarkenaar Steven Deprez speelde zijn hele jeugd bij KM Torhout, maar moest door een knieblessure vrij vroeg de voetbalschoenen aan de haak hangen. Daarna was hij een tijdje beloftecoach en trainer van het fanionelftal van SVD Kortemark.

“Ik vond het veldwerk best leuk, maar ook scouting begon me enkele jaren geleden te interesseren”, vertelt Deprez. “Als klein manneke zat ik al de hele tijd voor de televisie om voetbalwedstrijden te bekijken en de prestaties van spelers te analyseren. Ik maakte toen al databestanden met gegevens van een heleboel bekende en minder bekende spelers. Jeugdscouting bij Cercle Brugge kon ik vrij gemakkelijk combineren met mijn job in de bouwsector, maar toen ik een vacature bij KV Kortrijk zag passeren, waagde ik mijn kans. Daar moest ik buitenlandse competities screenen aan de hand van videobeelden en daarna mijn bevindingen doorspelen aan de hoofdscout.”

Duidelijk zijn

“Ik was twee jaar scout voor de rood-witten en richtte in die periode een eigen bedrijf op, waardoor ik als freelancer ook scoutingopdrachten uitvoerde voor andere clubs. Zo werkte ik onder andere voor Go Ahead Eagles uit Deventer. Het is niet gemakkelijk om in het kleine scoutingwereldje binnen te geraken. Het belangrijkste is om goed werk af te leveren en dat betekent duidelijke scoutingrapporten maken.”

Het ging allemaal vrij snel voor Steven Deprez: in de eerste maanden van het seizoen 2022-2023 kreeg hij een aanbod van KMSK Deinze om als vrijwilliger aan de slag te gaan als jeugdscout. Enkele maanden later werd hem een voltijdse functie aangeboden als scout van het eerste elftal, en nu is hij Head of Recruitment, of hoofdscout.

“Als klein jongetje zat ik al uren voor de televisie om spelers te bekijken”

“Bij KMSK Deinze heb ik een contract tot 2025 en krijg ik voluit de kans om te groeien in mijn job. Ik ben de club hiervoor heel dankbaar”, gaat de Kortemarkenaar verder. “Mijn bedrijf heb ik opgedoekt, zodat ik exclusief aan de slag ben voor mijn huidige werkgever. Ik hou beide voetjes stevig op de grond en ga niet zweven of denken dat ik nu opeens onmisbaar ben in de voetballerij. Het is belangrijk dat ik mijn netwerk gaandeweg uitbreid en de knepen van het vak onder de knie krijg.”

“Als je weet dat je tijdens de transferperiodes elke dag gemiddeld tien à vijftien spelers voorgeschoteld krijgt, van verschillende makelaars, moet je stevig in je schoenen staan voor deze job. Spelers die in aanmerking komen, worden grondig gescreend en bespreek ik met de andere scouts. Uiteindelijk gaat ons advies naar de sportief directeur, die de eindbeslissing neemt.”

Jeugdscouting moeilijk

Het is een publiek geheim dat in de betere ploegen van het land slechts weinig jonge jeugdspelers doorbreken. “Jeugdscouting vind ik nog steeds het moeilijkste van de job. Eigenlijk moet je al bij kinderen op heel jonge leeftijd bepalen wie talent heeft en kans maakt om door te breken. Dat is niet simpel, want in de ontwikkeling van een jonge voetballer zijn er heel wat externe factoren die een bepalende rol spelen. Zowel mentaal als fysiek mag er weinig verkeerd lopen, en dat kan je niet voorspellen, zeker niet als ze zo jong zijn. Bij KV Kortrijk werden jongens van amper tien jaar al weggeplukt uit satellietploegen.”

“Het is een goede zaak dat jonge talentvolle Belgische spelers van topploegen hun kans krijgen in de competitie van de lagere reeksen. Als ik zie dat jongens van amper vijftien of zestien jaar bij Racing Genk hun talent mogen demonstreren in de 1B-reeks, dan kan ik daar enkel maar blij en gelukkig om zijn. Dat is een positieve evolutie, die we moeten toejuichen.”

Over zijn toekomstplannen op langere termijn maakt de Kortemarkenaar zich voorlopig weinig zorgen. “Ik zit heel goed bij KMSK Deinze en werk me uit de naad voor deze club. Ik kan hier bewijzen wat ik in mijn mars heb. Je moet niet in de voetballerij stappen als je op zoek bent naar een job die garanties biedt op jarenlange werkzekerheid.” (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier