Jeppe Erenbjerg heer en meester met 2 goals en 3 assists in 5 wedstrijden: “Dit is echt het mooiste doelpunt uit mijn carrière”

Jeppe Erenbjerg: “Ze scandeerden mijn naam. Dat geeft me uiteraard extra vertrouwen.” © HDV
Redactie KW

9 op 9 en 6 op 6 voor eigen volk. Het gaat Zulte Waregem voor de wind en de thuisaanhang ziet het graag gebeuren. Een van de uitblinkers is Jeppe Erenbjerg (24). De Deense spelverdeler is goed voor twee goals en drie assists in vijf competitiewedstrijden. Zijn doelpunt net voor rust was een pareltje met een vlam van buiten de zestien in de winkelhaak.

Zulte Waregem was heer en meester tegen Club Luik. Een vlotte 3-1-zege was het resultaat. De Boeren claimden voor rust 70 procent (!) van het balbezit. Jeppe Erenbjerg plaatste net voor het binnengaan van de kleedkamers een orgelpunt op die 45 minuten. Van buiten de zestien trapte hij staalhard overhoeks in de winkelhaak de 2-0 tegen de touwen. Een beauty, waarop hij getrakteerd werd op het scanderen van zijn naam: ‘Jeppe, Jeppe, Jeppe’, galmde door de Elindus Arena.

De honger van Erenbjerg was nog niet gestild, na vier minuutjes in de tweede helft legde de Deen het leer panklaar voor Pape Diop: 3-0, boeken toe. Een simpele rekensom leert ons dat de aanvallende middenvelder afklokt op vijf beslissende acties in zijn eerste vijf competitiewedstrijden in het shirt van Essevee: twee goals, drie assists. Dat kan tellen. “Of ik ooit een mooier doelpunt heb gemaakt? Goh, neen. Dit is echt het mooiste uit mijn carrière”, glunderde Erenbjerg. “Ik dacht: ik sta aan de rand van de zestien en het is bijna rust, misschien moet ik gewoon eens trappen? Hij ging prima binnen, ja. (lacht) Het is altijd goed als je kan scoren net voor de pauze.”

Spionkop

Na afloop kroop Erenbjerg in de tribune tussen de harde kern om te vieren. “Ook tijdens de wedstrijd scandeerden ze mijn naam, dat heb ik gehoord, ja. Het geeft extra vertrouwen, hè. Dat toont aan dat de fans tevreden zijn met wat ze gezien hebben op het veld. Als ik puur naar mijn statistieken kijk, dan ben ik tevreden over mijn seizoensbegin. Maar in het spel kan het nog pakken beter. Gelukkig is het een lang seizoen, er is dus nog ruimte voor verbetering.”

Erenbjerg kan na vijf wedstrijden toch al een inschatting maken van het niveau in de Challenger Pro League. “Het niveau is heel goed. Als je niet klaar bent, dan kan elk team de andere ploeg verslaan. Dat zag je tijdens die eerste wedstrijd. Dat was niet onze beste match en dan verlies je gewoon. In de jongste twee wedstrijden ging het beter. Daar zag je eigenlijk wat de standaard moet zijn van een team als Zulte Waregem. We moeten daar op voortbouwen.”

Aanvoerder Jelle Vossen heeft een prima klik met de Deense spelverdeler. “Erenbjerg is technisch enorm onderlegd. Jeppe heeft zich goed geïntegreerd en hij wordt met de week belangrijker voor ons. Dat is iets wat hij zelf verdiend heeft, want hij werkt keihard op training, heel professioneel. In de omgang is het een leuke jongen en je ziet dat hij voetbalverstand heeft. Hij maakt vaak de juiste keuzes. Het is heel leuk om met hem samen te spelen en ik hoop dat die klik nog versterkt wordt.”

Coach Sven Vandenbroeck is tevreden over de evolutie van Erenbjerg. “Je mag niet vergeten dat hij twee jaar geleden nog in de derde klasse in Denemarken speelde. Hij trainde toen amper drie keer per week. Vorig jaar was hij dan in de tweede klasse in zijn thuisland aan de slag, waar hij vier tot vijf oefensessies afwerkte. Nu gaat hij naar een load van zeven in een toch iets sterkere competitie dan hij gewoon was. Ik ben blij met zijn progressie en de impact die hij heeft. Maar we moeten ook rekening houden met een terugval. Die cijfers kan hij misschien niet elke week volhouden. Maar als je ziet hoe hij wegdraait en dan opendraait om op doel te trappen… Hoe hij zich vrijmaakt op sommige momenten: dan zie je een bepaalde flair en talent die heel bruikbaar is voor de manier waarop ik graag voetbal.”

Vossen pikte voor de derde opeenvolgende week zijn doelpunt mee. Een spits leeft nu eenmaal van goals. “Elke week maak ik het eerste doelpunt en dat is vaak het moeilijkste omdat je die muur moet doorbreken.”

Vossen incasseerde een tik op het hoofd, nota bene net voor zijn kopbaldoelpunt. “Ik kreeg een schouder tegen mijn kaak en het klikt in mijn mond. Ik ga dat toch eens laten nakijken. Maar het was heel gek. Ik kom terug op het veld gelopen en tien seconden later knikte ik een fantastische voorzet van Joseph (Opoku, red.) binnen. Als die bal komt, denk je niet na.”

Zijn naam is gevallen: Opoku. In de beker speelde hij eens 90 minuten, dan was er een invalbeurt van 5 minuutjes in de competitie, om afgelopen zondag prompt in de basis te starten. “Hij komt quasi uit het niets”, zegt kapitein Vossen. “Joseph heeft veel potentieel, want hij kan in de bal komen of diepgang zoeken. We moeten hem de tijd geven om zich te ontwikkelen, maar we zullen nog plezier aan hem beleven.”

Extra concurrentie

Coach Vandenbroeck was dezelfde mening toegedaan. “Half juli kwam Opoku hier aan met een groepje testers. Hij was veruit de beste. Na twee, drie dagen had ik al het idee dat we hem moesten vastleggen. Fysiek is hij best volgroeid voor zijn leeftijd. Joseph pikt vlot dingen op, maar er is nog werk aan. Het is goed dat hij op de linkerflank voor extra concurrentie zorgt.”

Tot slot moeten we gewoon vaststellen dat Essevee 10 op 15 heeft, na een 9 op 9 in de competitie én winst in de beker. “Na die eerste verloren wedstrijd hebben een paar mensen misschien al gepanikeerd”, zegt Vossen. “Maar we toonden een prima reactie met een gelijkspel op Deinze, wat naar mijn mening een goede uitslag is. Ik heb het hier voor de wedstrijd tegen Lokeren-Temse in de cirkel gezegd: ‘Ons seizoen begint vandaag.’ Ik ben ervan overtuigd dat we die tijd nodig hadden om elkaar te leren kennen, met een nieuwe trainer en nieuwe accenten. Je ziet ons week na week groeien. Ook defensief staan we stabieler dan de voorbije jaren. Als we die eerste helft tegen Luik kunnen doortrekken over 90 minuten gaan we een mooie periode tegemoet.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier