Bart Tommelein: “Ik roep Paul Conway op om mee te werken aan oplossing voor KVO”

Bart Tommelein als KVO-supporter in betere tijden. © BELGA
Hannes Hosten

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) blijft optimistisch, maar beseft ook dat er niet veel hoop meer is voor KVO nu een mogelijke overname van de club is afgesprongen. “Ik roep Paul Conway op om zijn aandelen zonder vergoeding af te staan. Bij een faillissement staat hij ook nergens. Maar als het zover komt, staat het stadsbestuur klaar om een oplossing te zoeken, in de eerste plaats voor de jeugdwerking.”

“Dit is verschrikkelijk voor KV Oostende en de hele community rond de club in Oostende”, zucht de burgemeester. “In de eerste plaats voor de jeugdwerking, wat onze grootste zorg is, maar ook voor alle spelers, supporters en mensen rond de club, die jaren hard voor KVO hebben gewerkt, maar nu met lede ogen toezien hoe één man alles blokkeert. Ik heb Paul Conway zelf benaderd, met de oproep om een faillissement te vermijden en zijn KVO-aandelen zonder vergoeding over te maken. Maar hij probeert zijn aandelen toch nog te gelde maken, op de kap van de hele voetbalgemeenschap. Ik vraag hem om dat spelletje te stoppen, want de club is virtueel failliet. Bij een faillissement staat Conway zelf ook nergens. Hij wil het hard spelen, maar welk voordeel hoopt hij daar nu nog uit te halen? Ik denk dat hij wereldvreemd is geworden. In het begin hoorde ik hem over one city, one team. Nu houdt hij totaal geen rekening met de stad en de voetbalclub en wil hij blijkbaar alsnog zijn hachje redden. Ik doe nog eens een oproep aan Conway om mee te werken.”

Vrijdag moet Oostende voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsector (C-Sar) verschijnen om zijn licentiedossier voor te leggen. Zonder overnemer is er geen licentie en gaat de club failliet. “Ik ben een optimist en hoop dat er in de komende uren toch nog een oplossing komt en dat iedereen daar constructief aan meewerkt”, vervolgt Tommelein. “Zeg nooit nooit, dat weet ik uit heel veel ervaring. Maar het is een laatste strohalmpje. Als KVO failliet gaat, komt de regie in handen van de Stad Oostende en zullen wij een oplossing moeten zoeken voor de jeugdwerking en voor de tribune. De werking zal niet stilvallen. Wij zullen onze verantwoordelijkheid nemen, maar het is niet de taak van een stadsbestuur om een voetbalclub te runnen. Wij zullen wel mensen rond ons verzamelen die het jeugdvoetbal opnieuw kunnen garanderen. Ook zullen we contact opnemen met Marc Coucke. Zijn holding is eigenaar van de tribune, maar bij een faillissement of degradatie van de club uit de nationale reeksen, kunnen wij die opeisen. Dat betekent dus niet dat we het moèten doen. Wat ben ik met een tribune zonder voetbalclub? Het is ook niet de bedoeling dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van het onderhoud. Onze relatie met de holding van Marc Coucke is altijd goed geweest. Daar kan over worden gepraat. In elk geval moet ik het gerucht uit de wereld helpen dat wij de KVO-site willen omvormen tot bouwgrond. Ik ben een rasechte supporter van KV Oostende. Dit raakt me ook emotioneel. Het is een treurig moment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier