De twist tussen Dosko Sint-Kruis en Sporting Keiem is ondertussen tot een ware procedureslag uitgegroeid. Na de beslissing in beroep gaat Keiem nu in evocatie. Verhitte discussies, twee partijen die overtuigd zijn van hun gelijk en trainer Rik De Pelsmaeker van Sporting Keiem die zelfs de politie over de vloer kreeg. De sportieve belangen zijn – met als inzet een eindrondeticket – behoorlijk groot, maar het gaat toch vooral om een principekwestie.
Wat is er die bewuste 3 september gebeurd? h2>
Net voor de competitiestart was Stad Brugge werken aan het uitvoeren om de onverharde staanplaatsen op de Gulden Kamer door een stenen pad te vervangen. De aannemer had ook voor de dug-out, in de neutrale zone dus, gras laten weghalen. Er lag een laag gravé met ervoor nog wat gras. De referee van dienst liet de wedstrijd aanvatten. Halfweg, bij een 2-0-tussenstand, en nog met tien tegen elf, liet de bezoekende coach voorbehoud aantekenen. De wedstrijd eindigde op 4-1 in het voordeel van Dosko. In de tweede helft keken de bezoekers nog twee keer tegen rood aan en eindigden met acht. Het voorbehoud werd behandeld door het Provinciaal Comité en Sporting Keiem kreeg gelijk: de score werd omgebogen tot 0-5. De betrokken scheidsrechter diende onmiddellijk zijn ontslag in. Dosko kreeg in beroep toch gelijk. De 4-1 uitslag blijft dus voorlopig behouden. Bij die stand van zaken is Dosko Sint-Kruis de eerste periodekampioen. Keiem blijft niet bij de pakken zitten en gaat in evocatie. Op 22 november staat die zaak op de rol. Trekt Sporting Keiem aan het langste eind, dan wint het de eerste periode en heeft het een eindrondeticket op zak. Zo niet, speelt Dosko Sint-Kruis – tot nader order nog steeds de leider – de eindronde. Wij stellen ons volgende vragen. Als de neutrale zone niet conform is, mag een referee dan laten aftrappen en mag er voorbehoud worden aangetekend tijdens de rust? p>
Op de eerste speeldag ging Keiem met 4-1-cijfers onderuit op het veld van promovendus Dosko Sint-Kruis. De bezoekers waren echter niet te spreken over de omstandigheden waarin er moest gespeeld worden. “Omwille van werkzaamheden was de graszone van de dug-outs door een laag beton voorzien. Een dergelijk obstakel op amper een halve meter van het speelveld, dat is onaanvaardbaar”, vindt Tony Vandercruysse, voorzitter van Sporting Keiem.
“Wij vonden artikelen in het reglement die duidelijk stellen dat de wedstrijd niet had mogen plaatsvinden op een ongekeurd terrein. Na de werkzaamheden was het veld niet herkeurd. Vandaar dat we ervoor kiezen om in evocatie te gaan.”
Dodelijk slachtoffer
De sportieve belangen leggen nog wat extra druk op de beslissing, want we zijn gelijk haalt, heeft meteen ook een eindrondeticket beet. “Dat zou mooi meegenomen zijn. Het is ons niet om die eindronde, maar veeleer om het principe te doen. Onze trainer, Rik De Pelsmaeker, is in het verleden immers een ploegmaat verloren door een obstakel dat veel te dicht bij het veld stond. Omwille van dat voorval kwam er in 1993 een nieuwe wet die stelde dat er geen obstakels binnen de drie meter van het speelveld mogen staan.”
“Mochten we op 22 november ons gelijk niet halen, overwegen we burgerlijke stappen te ondernemen”
Keiem kreeg aanvankelijk gelijk. “Het Provinciaal Comite is ons volledig gevolgd, maar ik snap niet waarom zij door de KBVB teruggefloten werden. Wij hebben alle nodige stappen ondernomen. We meldden het vooraf en tijdens de wedstrijd, maar in het verslag van de scheidsrechter stond er dat we het pas aan de rust gemeld hebben. Dat is zijn woord tegen het onze, maar de referee gaf zelf toe het reglement op dat vlak niet te kennen. Diezelfde avond hebben we nog klacht ingediend met alle bewijslast erbij en toch werd er in beroep beslist dat we niet de juiste stappen ondernamen.”
Sporting is niet van plan zich zomaar bij de zaak neer te leggen. “Mochten we op woensdag 22 november ons gelijk niet halen, overwegen we burgerlijke stappen te ondernemen. Puur principieel. Deze zaak is echt wel uit de hand aan het lopen. Onze trainer kreeg zelfs de politie aan zijn deur vanwege een klacht rond laster en eerroof.”
“We gaan door tot het bittere eind” p>
p>
Voor Rik De Pelsmaeker, T1 van Sporting Keiem, is deze zaak omwille van een gebeurtenis uit het verleden extra belangrijk. “Tijdens een wedstrijd in de Oost-Vlaamse eerste provinciale tussen Oosterzele en Ninove kwam een ploegmaker van mij om het leven nadat hij door een schouderduw met het hoofd tegen de boarding belandde”, aldus Rik De Pelsmaeker. “Daarna is de voetbalwet op dat soort zaken strenger geworden. Het is dan ook flagrant dat ze op Sint-Kruis met die reglementen geen rekening hebben gehouden. Als club moet je immers beseffen dat zoiets echt niet toelaatbaar is. Ik maande mijn spelers ook aan om geen overbodige risico’s te nemen, dus hadden die omstandigheden wel degelijk een invloed op de wedstrijd. Na een paar minuten kwam onze speler David Baert ten val in de bewuste zone. Gelukkig zonder veel ergs, maar toen maande ik de scheidsrechter nogmaals aan om ermee te stoppen.” De zaak is ondertussen aan het ontsporen. “Een tijdje geleden kreeg ik zelfs bezoek van de wijkagent om een verklaring af te leggen. Omdat ik de scheidsrechter op sociale media bij naam had vernoemd, kreeg ik een klacht wegens laster en eerroof aan mijn broek. Voor mij is dit een echte principekwestie. Mochten we ons gelijk niet krijgen, gaan we door tot het bittere eind.” p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier