Nieuwe stadionovereenkomst trapt samenwerking tussen Diksmuide en Oostende écht op gang

Vorige week werd een fandag gehouden in Oostende. © TVA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De volgende stap is gezet in de samenwerking met KV Diksmuide Oostende (KVDO). De nieuwe ploeg krijgt een zogenaamde ‘bezetting ter bede’ – een notariële term die een huur impliceert – van het stadion en het trainingscentrum. De subsidieovereenkomst met vzw KV Oostende wordt stopgezet en het daarvoor voorziene budget wordt geïnvesteerd in KVDO.

Als gevolg van het faillissement van KV Oostende, werd de erfpacht op het stadion – die was toegekend aan nv KV Stadion Oostende – beëindigd. Het faillissement van KVO was namelijk opgenomen als een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst. “Daardoor is Stad Oostende momenteel de volwaardige eigenaar van het stadion”, klinkt het bij het stadsbestuur. “Om een maatschappelijk zinvolle bestemming te geven aan het stadion wordt een ‘bezetting ter bede’ afgesloten met Koninklijke Sportvereniging Diksmuide, dat zich ertoe verbindt om haar naam officieel te veranderen in KV Diksmuide-Oostende en de zetel te verplaatsen naar Oostende.” Dit is een tijdelijke overeenkomst met precair karakter, die op termijn omgezet kan worden in een langdurige erfpachtovereenkomst. Laat het ons gemakshalve een soort van huurovereenkomst noemen, maar dan met andere notariële voetnoten, punten en komma’s. KVDO verbindt zich ertoe om het Onroerend Goed voor hoofdzakelijk voetbaldoeleinden te gebruiken.

“We wilden als stadsbestuur absoluut geen buitenlandse investeerder die van het stadion louter een evenementenlocatie zou maken. In het Albertpark wordt al jarenlang gevoetbald, we hebben er alles aan gedaan om dat zo te houden. De uitbating van het stadion zal gebeuren in functie van de voetbalclub, dat is duidelijk opgenomen in het contract”, stelt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “We willen de club alle kansen geven om de komende jaren te groeien – zowel de jeugdwerking als de eerste ploeg – en dus om de doelstellingen van algemeen belang te kunnen waarborgen.” De subsidieovereenkomst met vzw KV Oostende wordt stopgezet en het daarvoor voorziene budget gaat naar de nieuwe overeenkomst met KVDO. Zowel de ‘bezetting ter bede’ als de subsidieovereenkomst werden officieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en komen maandagavond voor in de gemeenteraad.

Damesploegen

“We hadden in onze gesprekken met KSV Diksmuide steeds een duidelijk doel voor ogen: een gezamenlijke club uitbouwen waar onze Oostendse jeugdspelers kunnen blijven voetballen op een mooi niveau en de kans krijgen om door te groeien naar een eerste ploeg in de nationale reeksen. Maar ook een club waar damesploegen op verschillende niveaus spelen, waar àlle spelers op een professionele manier begeleid worden, met een uitgebouwde G-werking, enzovoort”, voegt Tommelein er nog aan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier