Meer wisselspelers op wedstrijdblad? KVO zegt niet zomaar ‘ja’

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Na de topper van AA Gent tegen Antwerp (1-2) wierpen coaches Hein Vanhaezebrouck en Mark van Bommel op om het aantal wisselspelers op te trekken. Momenteel mogen onze eersteklassers zeven bankzitters meenemen. Bij KV Oostende willen ze niet blind meestappen in een eventuele verhoging.

Vergeleken met enkele topcompetities is het aantal wisselspelers in België vrij beperkt. In de Engelse Premier League, Franse Ligue 1 en Duitse Bundesliga ligt het aantal op maximum negen, in de Spaanse La Liga en de Nederlandse Eredivisie op twaalf, in de Serie A in Italië op vijftien. De motivatie: tactische flexibiliteit en jeugdspelers meer kansen geven. Bij KV Oostende gaan ze niet zomaar mee in het verhogen van zeven naar pakweg negen of twaalf bankzitters.

“We moeten ons de vraag stellen wat de bedoeling hiervan zou zijn: meer kansen geven aan (jonge) Belgen of een voordeel creëren voor topclubs die per definitie uitgebreidere, kwalitatievere kernen hebben?”, vraagt trainer Yves Vanderhaeghe zich luidop af. “Als je de selecties uitbreidt van pakweg 18 naar 22 spelers, moet je ook het aantal verplichte Belgen op het wedstrijdblad opvoeren van bijvoorbeeld 6 naar 10. Want als je dat niet doet, schiet die regel zijn doel voorbij”, stelt de Oostendse oefenmeester. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier