Landskampioenen, bekerwinnaars en oud-internationals: deze oude bekenden zijn te zien in ons amateurvoetbal

Op onze amateurvelden lopen heel wat ex-profs rond. © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Vorig weekend begon ook in het amateurvoetbal de competitie. Vaak is het dan zoeken naar interessante figuren of oude bekenden die zich op de amateur- en provinciale velden wekelijks uitleven. Wij gingen daarom op zoek naar een elftal namen dat weleens een belletje zou kunnen doen rinkelen.

Sammy Bossut (KRC Harelbeke): Essevee-icoon en ex-Rode Duivel

Heeft hij nog een introductie nodig? De 39-jarige Sammy Bossut speelde een eeuwigheid voor Zulte Waregem, stond meer dan 400 keer tussen de palen op het hoogste niveau, won in 2017 de Beker van België – waarin hij overigens de penaltyheld was, speelde meerdere Europese campagnes én was erbij als derde doelman op het wereldkampioenschap in 2014. Het maakt van hem misschien wel de grootste naam op onze amateurvelden. Bossut is nu toe aan zijn tweede seizoen bij Harelbeke. Spelen deed hij op de openingsspeeldag echter niet, want de doelman blesseerde zich in de voorbereiding aan het kraakbeen van zijn elleboog.

Sammy Bossut verdedigt nu het doel van Harelbeke.
Sammy Bossut verdedigt nu het doel van Harelbeke. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Fries Deschilder (SK Roeselare): strepen verdiend in Nederland

Fries Deschilder (31) is al enkele jaren een gevestigde waarde in het amateurvoetbal, maar ook hij heeft wel wat ervaring in het profvoetbal. Vooral in Nederland weliswaar. Deschilder doorliep de jeugdreeksen bij Club Brugge en proefde daar ook enkele keren van eersteklassevoetbal – hij mocht zelfs twee keer Europees invallen, maar helemaal doorbreken lukte nooit. Hij zette daarom de stap naar de Nederlandse tweedeklasser FC Eindhoven, waar hij liefst 168 keer in actie kwam. Sinds 2018 speelt Deschilder opnieuw in ons land. Eerst zes seizoenen bij Winkel-Sport en sinds januari van dit jaar bij SK Roeselare, waar hij aanvoerder is.

Fries Deschilder is aanvoerder van SK Roeselare.
Fries Deschilder is aanvoerder van SK Roeselare. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Nathan Leyder (Zwevegem Sport): jeugdproduct van Ajax Amsterdam

Ooit was Nathan Leyder (27) een absoluut toptalent. Hij speelde bij de jeugd van Moeskroen, KV Kortrijk, Club Brugge en Zulte Waregem en versierde zelfs een transfer naar het Nederlandse Ajax, waar hij op zijn zestiende een profcontract tekende. De voormalige jeugdinternational kwam in Amsterdam echter nooit verder dan één invalbeurt voor Jong Ajax en door een zware knieblessure mocht hij zijn droom om prof te worden vergeten. In 2017 belandde Leyder in het amateurcircuit. Hij speelde onder meer bij Hamme, Acren-Lessines en White Star Lauwe. Sinds dit seizoen voetbalt hij samen met zijn broer Jimmy bij eersteprovincialer Zwevegem Sport.

Nathan Leyder is nu actief bij Zwevegem Sport, maar speelde ooit bij Ajax.
Nathan Leyder is nu actief bij Zwevegem Sport, maar speelde ooit bij Ajax. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Vincent Provoost (Club Roeselare): blauw-zwarte landskampioen

Ook Club Roeselare heeft een ex-prof in de rangen. Vincent Provoost (40) kwam in 2004 piepen bij Club Brugge en maakte deel uit van de selectie die onder Trond Sollied de titel pakte. Hij speelde in totaal evenwel slechts drie minuten voor blauw-zwart, waardoor hij de overstap naar KV Kortrijk maakte. Met de Kerels speelde hij in 2008 kampioen in tweede klasse. Toch vertrok hij na dat seizoen naar Roeselare. Nadien zakte hij opnieuw af naar 1B, waar hij voor Moeskroen en opnieuw Roeselare speelde. Nadien was hij jarenlang sterkhouder bij Zwevezele, tot hij vorig seizoen naar Club Roeselare trok.

Vincent Provoost verdedigt sinds vorig seizoen de kleuren van Club Roeselare.
Vincent Provoost verdedigt sinds vorig seizoen de kleuren van Club Roeselare. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Masis Voskanyan (SK Roeselare): twee keer voor Armenië gespeeld

Blankenberge heeft een Belgische landskampioen in de kern, SK Roeselare een Armeense landskampioen. Masis Voskanyan (33) begon zijn carrière bij Club Brugge. Daar kon hij nooit doorbreken, waarna een transfer naar Roeselare volgde. Met SVR degradeerde hij naar tweede klasse, waarna hij in 2014 terugkeerde naar zijn thuisland. Daar wint hij in één seizoen zowel de beker als de landstitel, waarna een terugkeer naar ons land volgt. Na een jaartje Koksijde en acht jaar Sint-Eloois-Winkel koos hij afgelopen zomer voor een terugkeer naar SK Roeselare. Voskayan speelde ook ooit twee interlands voor Armenië

.

Masis Voskanyan in actie bij Winkel Sport.
Masis Voskanyan in actie bij Winkel Sport. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Benjamin Lutun (SK Nieuwkerke): Brugse bekerwinnaar

Benjamin Lutun (37) won in 2007 de beker van België met Club Brugge en had daar zelfs een aandeel in. Ook al was het maar een heel kleintje. Lutun viel in de kwartfinale immers drie minuten in. In de halve finale en de finale haalde hij de selectie dan weer niet. Toch staat die trofee toch maar mooi op zijn palmares. In totaal speelde hij 34 wedstrijden in de Jupiler Pro League, waarvan 32 als speler van Roeselare. Nadien volgden nog enkele seizoenen in tweede klasse bij datzelfde Roeselare en Ronse. De afgelopen jaren speelde hij ook nog voor Ieper, Winkel en Gullegem. Sinds 2021 speelt hij in tweede provinciale bij SK Nieuwkerke.

Benjamin Lutun, hier nog in actie bij zijn ex-club FC Gullegem. (foto VDB)
Benjamin Lutun, hier nog in actie bij zijn ex-club FC Gullegem. (foto VDB) © Dirk Vuylsteke / VDB VDB

Vusumuzi Nyoni (KVC Ardooie): 22 caps voor Zimbabwe

Ook eersteprovincialer KVC Ardooie heeft een ex-Cercle Brugge-speler in zijn rangen. 40 jaar is hij al, maar toch draaft Vusumuzi Nyoni nog steeds rond op onze provinciale velden. Zijn debuut in onze hoogste klasse dateert ondertussen al van 18 jaar geleden en zijn laatste wedstrijd in de Jupiler Pro League speelde hij voor Bergen in 2014. Het belet Nyoni evenwel niet om tien jaar later nog steeds te voetballen. De 22-voudige Zimbabwaanse internationaal stond afgelopen weekend ook gewoon in de basis tijdens de 5-2-zege van zijn ploeg tegen Club Roeselare. Hij speelde eerder ook al voor KVK Westhoek en KFC Poperinge.

Vusumuzi Nyoni is 40 jaar, maar staat nog steeds in de basis bij KVC Ardooie.
Vusumuzi Nyoni is 40 jaar, maar staat nog steeds in de basis bij KVC Ardooie. © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Renato Neto (SC Blankenberge): Braziliaanse ex-Buffalo

Door de samenwerking tussen de Portugese topclub Sporting CP en Cercle Brugge kwam Renato Neto in 2010 in ons land terecht. De Braziliaan brak door bij de Vereniging en speelde een paar jaar later kampioen met KAA Gent. Nadien volgden ook nog – minder succesvolle – passages bij KV Oostende en Deinze. Door zijn blessuregevoeligheid moest hij het profvoetbal echter vroeger dan gehoopt vaarwel zeggen. Ondertussen speelt de nog altijd maar 32-jarige Braziliaan nu al ruim anderhalf jaar bij Blankenberge, waarmee hij sinds vorig seizoen in derde nationale uitkomt. Met al zijn ervaring is hij er het verlengstuk van trainer Steven Van Moeffaert.

Renato Neto zorgt voor heel veel ervaring bij SC Blankenberge. (
Renato Neto zorgt voor heel veel ervaring bij SC Blankenberge. ( © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Laurenz Simoens (KSV Oostkamp): bokser die bij Cercle speelde

Laurenz Simoens (26) stroomde in 2015 door uit de jeugd van Cercle Brugge en speelde in totaal tien wedstrijden voor de Vereniging – die toen weliswaar nog in tweede klasse speelde. Nadien zakte hij af naar het amateurvoetbal en speelde hij voor Gullegem, Torhout, Westhoeken Jong Male. In het tussenseizoen volgde hij zijn trainer Stijn Desmet – niet de ex-speler van Cercle – naar Oostkamp. Naast het voetbal focust Simoens zich ook op zijn bokscarrière. Vorig seizoen bokste hij zo op zaterdag nog een amateurkamp, waarna hij een dag later met Jong Male Daring Brugge bekampte. Daarnaast speelt Simoens ook nog eens futsal bij Aarschot op het allerhoogste niveau.

Laurenz Simoens volgde zijn trainer naar KSV Oostkamp.
Laurenz Simoens volgde zijn trainer naar KSV Oostkamp. © VDB / Margaux Capoen VDB / Bart Vandenbroucke

Jens Naessens SK Roeselare: maakte Essevee bijna kampioen

Knokke kreeg er iemand met 1A-ervaring bij, maar verloor er ook eentje. Jens Naessens (33) tekende immers bij SK Roeselare. Voor Naessens, goed voor passages bij onder meer Zulte Waregem, KV Mechelen, Antwerp, Westerlo en Lierse, is het niet zijn eerste passage in Roeselare. In het seizoen 2019-2020 passeerde de aanvaller immers al eens op Schiervelde. Bij Roeselare moet Naessens helpen om de leegte op te vullen die Jeremy Perbet, nog zo’n ex-prof; er achter liet. Bij Zulte Waregem zal Naessens voor altijd herinnerd worden als de man die scoorde in de titelmatch tegen Anderlecht en Essevee zo twee minuten virtueel kampioen maakte.

Jens Naessens is opnieuw aan de slag bij KSV Roeselare. (foto Stefaan Beel)
Jens Naessens is opnieuw aan de slag bij KSV Roeselare. (foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL

Stan Braem (Knokke FC): goaltjesdief die even prof was

Goaltjesdief en goalgetter, die al in elke reeks van het amateurvoetbal aan de lopende band scoorde. Twee jaar geleden kreeg Braem (25) daardoor zelfs zijn kans op het allerhoogste niveau bij Zulte Waregem. Daar kon hij echter nooit doorbreken. Vorig seizoen liet hij wel opnieuw van zich spreken bij Lokeren-Temse, waar hij onder Hans Cornelis mee de promotie afdwong naar de Challenger Pro League. Tot een verlengd verblijf bij de Waaslanders, die dit seizoen in 1B uitkomen, kwam het echter niet. Daardoor moet Braem nu in Knokke voor de goals proberen zorgen. Hij miste de seizoensopener omdat zijn transfer pas laat werd geofficialiseerd.

Stan Braem kon bij Essevee nooit doorbreken op het hoogste niveau.
Stan Braem kon bij Essevee nooit doorbreken op het hoogste niveau. © KURT DESPLENTER BELGA