KVO dreigt miljoenen van steenrijke kandidaat-overnemer mis te lopen

KV Oostende, hier aan het feest na een dolepunt van Ari Skulason, dreigt de miljoenen van de Albanese oliemagnaat Rezart Taçi (links) mis te lopen. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Rezart Taçi, kandidaat-overnemer van KV Oostende, dreigt zijn kandidatuur in te trekken omwille van de “verziekte sfeer aan de onderhandelingstafel”. De kustploeg dreigt daarmee 15 miljoen euro mis te lopen.

Tot 30 april heeft KV Oostende de tijd om bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, de laatste documenten voor te leggen, noodzakelijk om alsnog zijn proflicentie te pakken. Concreet: tegen dan moet er een overeenkomst worden gevonden met Alychlo omtrent de schulden aan Marc Coucke en de overname/huur van zijn tribune. De besprekingen met PMG, dat al een overname-overeenkomst heeft over de aandelen van voorzitter Frank Dierckens (voor 72 procent), blijven lopen.

Oliemagnaat

Toen die besprekingen op 19 maart even on hold werden gezet, meldde zich evenwel opnieuw Rezart Taçi als kandidaat-overnemer. Taçi is een gefortuneerde Albanese oliemagnaat, oprichter van Taçi Oil en residerend in het Zwitserse Génève.

En vooral voetbalgek: goed ingeburgerd bij AC Milan deed hij tien jaar geleden aan Silvio Berlusconi nog een bod van 700 miljoen euro voor de Italiaanse topclub. Taçi bezocht eerder al in februari incognito KV Oostende en raakte naar verluidt danig gecharmeerd door de kustploeg: de tribune, de sfeer… Hij uitte daarbij ook zijn plannen: authenticiteit en jeugd.

Verliefd op KVO

Toen bleek dat de besprekingen tussen Alychlo en PMG stroef liepen, wilde Taçi best zijn kandidatuur voor een overname concretiseren. Hij had ook contact met Frank Dierckens, al liep dat heel stroef, de KVO-voorzitter die nog steeds hoopt op 2 miljoen euro, bleef halsstarrig vasthouden aan PMG. En verdacht nog steeds de kandidaat-overnemer een constructie te zijn van Marc Coucke om druk uit te oefenen op PMG.

Voorzitter Dierckens zou Taçi ervan verdenken een stroman van Marc Coucke te zijn.
Voorzitter Dierckens zou Taçi ervan verdenken een stroman van Marc Coucke te zijn.© BELGA

Wat die ten stelligste ontkent: “Ik ken Coucke van geen haar.” Zijn kandidatuur werd in een uur durende conference call vorige week wel al voorgesteld aan bemiddelaar/burgemeester Bart Tommelein, intussen raakte ook het bod bekend: 15 miljoen euro. Volgens zijn entourage ‘speelgeld’ voor de Albanees die ‘verliefd’ is op KVO en daar graag wat voor over heeft.

Verziekte sfeer

Alleen kreeg Taçi, ook op de hoogte van de inval van het parket in het bureel van Dierckens op de Schorre midden februari, het steeds moeilijker met de ‘verziekte’ sfeer die rond de onderhandelingen hangt. Vooral de aanhoudende beschuldigingen dat hij een ‘stropop’ zou zijn van Marc Coucke vallen hem zwaar.

De uitlatingen van de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker, vader van Dimitri Dedecker die de belangen verdedigt van KVO én van Dierckens (en dus ook van PMG) maandag op Sporza, zouden nu de druppel te veel zijn. Taçi liet vandaag in elk geval Tommelein al weten dat hij omwille van die verziekte sfeer “mogelijks afhaakt als kandidaat-overnemer.”

In zijn entourage klinkt door dat hij geen zin heeft om op die manier iets leuks met KVO te beginnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier