Jelle Bataille door supporters verkozen tot KVO-speler van het jaar: “Gevoelsmatig kies ik altijd voor KV Oostende”

Bataille komt hij in een mooi rijtje met eerdere winnaars te staan, met onder meer Sébastien Siani (2014), Jordan Lukaku (2015) en Franck Berrier (2017). © (foto TVA)
Redactie KW

De supporters van KV Oostende verkozen Jelle Bataille tot speler van het seizoen. In de trofee Puis/Verbiest eindigde de flankspeler voor Ante Palaversa en Wout Faes, die de prijs vorig jaar won. Zijn gave rechtervoet en wereldgoal tegen Standard plaatsten het KVO-jeugdproduct op de radar bij verschillende topclubs. Hoog tijd om met deze topper in wording aan tafel te schuiven.

In je nog vrij prille carrière pak je toch al een mooie publieksprijs. Waar plaats je die op dit moment in je loopbaan?

“Toch zeker in mijn top drie. Misschien zet ik mijn debuut bij de beloften van de Rode Duivels toch nog een klein trapje hoger. Mogen spelen voor je land, dat maakt me echt ongelooflijk trots. Natuurlijk geeft de trofee Puis/Verbiest me een enorme voldoening. Voor aanvang van dit seizoen heb ik extra hard individueel getraind, op kracht en snelheid bijvoorbeeld. Het was dan ook des te spijtig dat ik de eerste speeldagen niet eens tot de wedstrijdselectie behoorde. Toch mag ik op persoonlijk vlak terugblikken op een zeer geslaagd seizoen. Het is nog maar mijn derde jaargang bij de A-kern, mijn tweede jaar dat ik echt vol aan spelen toekom. (knipoogt) Ik heb wel best lang gewacht om te scoren (tot 24 januari, in en tegen Standard, red.), maar het was wel een heel knap doelpunt. Ik denk dat ik ook makkelijker assists geef dan de weg naar het doel vind. Blijven oefenen en trainen op voorzetten deed ik al van bij de jeugd. Ook de samenwerking met Brecht Capon op de rechterflank liep heel goed. We begrijpen elkaar prima, in verdedigend en aanvallend opzicht. En oh, wat er op de derde plaats komt in mijn top drie? Toch wel mijn debuut bij KV Oostende. Dat was toen onder coach Adnan Custovic in play-off 2 tegen Antwerp. In diezelfde play-offs scoorde ik ook tegen Lokeren mijn eerste KVO-goal. Dat ‘Custo’ al die tijd later opnieuw bij ons terechtkwam, maakte dat de cirkel wel rond was. Hij heeft mij, Robbie D’haese, Logan Ndenbe en toen ook Rocky Bushiri laten debuteren en is ons altijd blijven volgen.”

Op persoonlijk vlak een mooi seizoen – twee goals, twee assists en 24 matchen gespeeld, maar de club in z’n geheel kende een moeilijk seizoen.

“Tegengoals in slotminuten, goeie kansen de nek omwringen, de nul niet houden, voorsprong uit handen geven,… Ach, we hadden met deze kern àltijd veel meer punten moeten halen. Kwamen we op voorsprong, dan raakten we in paniek. Stonden we op achterstand, dan leek de match al meteen verloren. En nochtans speelden we echt goeie matchen: Anderlecht, Gent, Moeskroen, Club Brugge, Zulte Waregem,…

Ik wil komend seizoen minstens driekwart van de matchen spelen

Waar het fout liep? Dat ik het echt niet weet. Op training legden we echt ‘machtig’ samenspel op de mat, maar in wedstrijden marcheerde het gewoon niet. Een gebrek aan focus? Te weinig zelfvertrouwen? Akkoord, er was een scoringsprobleem. Maar Sakala heeft alvast een prima seizoen gespeeld en lukte toch netjes acht goals – en dat als flankspeler, hé!”

Zien we je volgend jaar terug in de Versluys Arena? Je wordt gelinkt aan Antwerp en AA Gent, bijvoorbeeld.

“Er wordt heel veel in de kranten geschreven waar ik zelf niks vanaf weet – best grappig, eigenlijk. Zo las ik plotseling dat ik te midden van de coronaciris medische testen had afgelegd in Genk. Ik ga niet ontkennen dat er interesse is, maar ik ben geen hele dagen met een transfer bezig, hoor. Kijk, voor mij is het belangrijk dat ik aan spelen kom. Een mooi voorstel is één ding, maar ik moet me op sportief vlak kunnen verbeteren. Ik wil komend seizoen minstens driekwart van de matchen spelen. Ik wil niet naar een ploeg gaan waar er bijvoorbeeld al vijf backs rondlopen. Weet je, ik heb bij KV Oostende nog een contract voor twee jaar en zit hier goed. Mijn familie en vrienden wonen hier, ik ken hier mijn weg. Gevoelsmatig kies ik altijd voor KV Oostende. Het kan best zijn dat als ik nog een jaartje blijf, er zowaar nóg mooiere aanbiedingen op me afkomen. Kijk naar Wout Faes. Hij bleef een seizoen langer en maakte een mooie overstap naar Reims, toch een leuke middenmoter in Frankrijk. Nog een belangrijke factor: wat zijn de plannen van de nieuwe Amerikaanse investeerders met de spelersgroep? Ik wacht alvast op een gesprek met hen. Ik geloof alvast in hun goeie bedoelingen en hun wil om de club naar een hoger niveau te tillen. Met Frank Dierckens hebben we trouwens een voorzitter waar élke ploeg zou van dromen.”

Welke rol speelt je vader, beloftecoach Kurt Bataille, in je carrière?

“Vroeger gingen we vaak samen trainen. En zie, in deze coronaperiode trokken we samen naar het strand voor wat extra oefeningen. Voor vragen of opbouwende kritiek kan ik altijd bij hem terecht. We luisteren naar elkaar, (lacht), maar denk nu niet dat het hier thuis hele dagen over voetbal gaat, hé. Ook de rol van mijn mama valt niet te onderschatten. Zij let bijvoorbeeld hard op mijn voeding. En mijn broer Niels, die ook bij de jeugd van KVO speelde en daarna bij Koksijde en nu Zwevezele, is een grote steun. Weet je, in de bekermatch tussen Koksijde en Standard scheurde hij z’n kruisbanden. Als hij geen pech had met blessures, liepen er nu misschien twee Batailles rond bij KVO. Naast mijn manager Thomas Troch – die ik als een echte vriend beschouw – is mijn andere oom (en tot maart technisch directeur bij KVO, red.) Guy Ghysel een echte vertrouwenspersoon. Omdat er zoveel familiebanden zijn tussen onze familie en KV Oostende, en ik de ‘zoon van de beloftecoach’ ben, wordt er al eens wat sneller ‘praat’ verkocht. Maar echt, ze mogen zeggen wat ze willen. Ik werk hard om te staan waar ik nu sta. Trouwens, het was de vorige technisch directeur Hugo Broos die me een profcontract gaf. Maar als er iemand een hart voor KVO heeft, dan is het Guy wel. Wat die mens voor de club gedaan heeft, kan je moeilijk bevatten. Ach, er zullen altijd negatieve reacties zijn, hoor, maar daar zetten we ons boven.” (Timmy Van Assche)