KSV Waregem speelde 20 jaar geleden laatste match in Templeuve: “We wisten toen al dat het over was”

Redactie KW

Op 6 mei was het exact 20 jaar geleden dat KSV Waregem de laatste match uit zijn bestaan speelde, in 2001. Tegenstander van dienst was het bescheiden Templeuve. Na jaren tegen de Belgische en zelfs de Europese top eindigde het voetbalverhaal in vierde klasse tegen een kleine Waalse ploeg.

In 1946 ontstond SV Waregem uit een fusie tussen FC Waereghem Sportief (spelend op het Leeuwke) en Red Star Waregem (spelend aan de Vijfseweg, station). De club verkreeg de koninklijke titel in 1951 en werd omgedoopt tot KSV Waregem.

Binnenlandse successen

De Waregemse club kende enkele mooie jaren in de Belgische competities. De Beker van België werd in 1974 voor de eerste keer gewonnen tegen tweedeklasser SK Tongeren. Acht jaar later stonden ze weer tegenover een Limburgse club in de finale, dit keer Waterschei Thor. Deze werd verloren met 0-2.

De tweede klasse werd twee maal gewonnen: in 1966 en 1995. Daarnaast wonnen Waregem nog een keer de Belgische Supercup (1982) en twee keer de Trofee Jules Pappaert (1957, 1966), een trofee voor de club met de langste, onafgebroken reeks.

De eerste keer dat KSV Waregem aantrad op het Europese voetbaltoneel was in 1968 voor een wedstrijd in de toenmalige Jaarbeursstedenbeker. Tegenstander van dienst was het grote Atlético Madrid. Eerst werd er in Madrid verloren met 2-1, het Waregemse doelpunt kwam van Prudent Bettens. Thuis maakte Waregem het af met 1-0, weer een goal van Bettens, en op basis van uitdoelpunten mochten ze verder bekeren. De volgende ronde moest het zijn meerdere erkennen tegen het Poolse Legia Warschau. Door de overwinning tegen de Spanjaarden werd er een café geopend aan de golfterreinen in Waregem die de naam Atlético droeg.

Maar hét Europese succes waar vele Waregemse voetballiefhebbers nog al te graag aan terugdenken is dat van het seizoen ‘85-‘86. Een bescheiden ploeg uit Waregem nam het op tegen de toenmalige Europese top. Het Deense Aarhus werd simpel uit de eerste ronde gekegeld van de UEFA Cup en ook het Spaanse Osasuna volgde. In de volgende ronde kwam het grote Milaan op bezoek en pakten ze bij Waregem bij wijze van spreken al hun koffers.

“De eerste match werd in Waregem gespeeld”, vertelt voormalig KSV Waregem supporter Luc Van De Casteele. “De Italiaanse supporters vroegen de weg naar de metro aan de Waregemse bevolking, maar die was er uiteraard niet. Daarom hingen verschillende Waregemnaren bordjes met het opschrift Metro in het Pand om de Milanese supporters te misleiden.” Danny Veyt opende de score, maar na een laat Italiaans tegendoelpunt van Virdis bleef het bij een 1-1 gelijkspel. In Milaan werd er een flinke nederlaag verwacht, maar niets was minder waar. KSV won onverwacht met 1-2 na een penaltydoelpunt van Philippe Desmet en een kopbal van Danny Veyt. 45 000 toeschouwers in San Siro zagen hoe Waregem de overwinning meepakte naar België. De Italiaanse supporters waren ontgoocheld en gooiden verschillende zaken zoals appelsienen op de mannen van Essevee . Een leuk weetje is dat er een zekere Paolo Maldini in de basis stond bij AC Milan. Hij was toen 17 jaar en speelde tot 2009 bij de Italiaanse grootmacht.

Later in het tornooi sneuvelde ook nog het Kroatische Hadjuk Split op strafschoppen en KSV Waregem mocht naar de halve finale. Daar wachtte hen een lastige opdracht tegen Köln. De heenmatch werd kansloos verloren met 4-0. Thuis sleepten ze er nog een mooi 3-3 gelijkspel uit nadat ze eerst op een 0-2 achterstand kwamen. Thuis spelen deden de Essevee spelers niet. Het Regenboogstadion voldeed niet aan de Europese vereisten voor een halve finale tot groot ongenoegen van verschillende supporters. Waregem werd genoodzaakt om af te zakken naar het Guldensporenstadion van aartsrivaal KV Kortrijk. “Vele supporters, zoals onder andere mezelf, maakten de oversteek naar Kortrijk niet. Vele Waregemnaren vonden het niet kunnen dat er tegen Milaan wél thuis gespeeld kon worden en tegen Köln niet.

(gf)
(gf)

Op zondag 6 mei 2001 speelde KSV Waregem zijn allerlaatste wedstrijd. Op het veld van het Waalse Templeuve, dicht bij Doornik. 20 jaar na datum zijn er nog altijd supporters met vele herinneringen aan die bijzondere match. “Sportief stond er niets meer op het spel”, begint supporter Tom De Smet. “Het waren vooral de allerlaatste 90 minuten van KSV Waregem. We wisten al langer dat het over en out was voor de club, maar treuren deden we niet.”

Souvenir

Voor de trouwe KSV Waregem fans was het een hoogdag. Honderden supporters reisden af naar het Waalse en een 30-tal van hen verzamelden bij Tom. “Geen flauw idee waarom we vertrokken bij mij thuis. Een oproep via Facebook kon het niet geweest zijn, dat bestond nog niet. De hele rit en match was een eerbetoon aan Essevee . We hadden spandoeken en vlaggen mee om gepast afscheid te nemen.”

Na affluiten zijn zowat alles spelers tot hun onderbroek uitgekleed. Iedereen wilde nog een souvenir – supporter Tom De Smet

Er werd 2-2 gelijkgespeeld en KSV Waregem eindigde zijn laatste seizoen als 5de in vierde klasse A. De twee laatste doelpunten werden gescoord door Wouter Pannecoucke en – hoe kan het ook anders – Kristof Dupont, een rasechte Waregemnaar.

Na de match was er een verbroedering met de spelers. “Meteen na affluiten zijn zowat alle spelers letterlijk tot op hun onderbroek uitgekleed. Iedereen wilde nog een souvenir bemachtigen. Ik wil hierbij zeker ook een speciale vermelding doen voor Rieno Van Oost. Ondanks dat er heel wat betalings- en andere problemen waren in dat laatste seizoen, heeft hij de ploeg toch telkens mee op sleeptouw genomen. Na affluiten in Templeuve bedankte hij de supporters van Essevee nog met een zelfgemaakte T-shirt.”, vertelt Tom.

In het laatste seizoen van KSV Waregem ontstonden er ook nauwere banden tussen de supporters. 20 jaar na het faillissement zien ze elkaar nog regelmatig. Er werd supportersclub opgericht met een deel van de supporters die reisden naar die bewuste laatste match: FC4451, naar het stamnummer van KSV Waregem. (Elian Coussement)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier