Volgende coach moet er wél boenk op zijn: wat heeft Club nodig na ontslag van Ronny Deila?

Ronny Deila mocht deze week opkrassen bij Club Brugge. (foto Belga) © JOHAN EYCKENS BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Maandag ontsloeg Club Brugge Ronny Deila. Club verwacht van zijn coach resultaten, geen twintig punten achterstand op Union. Verwacht een winnaar die ‘No Sweat, No glory’ uitstraalt – passie dus. En verwacht voldoende impact op tactisch vlak voor dominant voetbal. Welke kandidaat-coach heeft dat àllemaal?

De laatste kampioenmakers van Club heten Michel Preud’homme (2016), Ivan Leko (2018), Philippe Clement(2020 en 2021) en Alfred Schreuder (2022) – zij bleken de juiste keuzes. Daarvoor was het sinds de komst van Verhaeghe-Mannaert veelal gesukkel geweest: Koster, Daum, Leekens en ten slotte Garrido konden het nooit waarmaken.

Hun opvolgers zetten dus wel de resultaten neer waarvoor ze waren aangetrokken. Maar werden niet alleen daarvoor geroemd: Preud’homme gaf Club zijn onblusbare winnaarsmentaliteit, Leko stond al bijna evenzeer voor dezelfde passie en van Clement kreeg blauw-zwart de juiste dosis tactische knowhow, peoplemanagement én herkenbaar voetbal. Club leek niet meer in te halen – van tussenpaus Schreuder kregen ze dan weer lessen in zakelijk voetbal – de vijfde titel op zeven jaar was een feit.

Veel foute keuzes

Maar dan volgden dus op goed anderhalf jaar vijf trainers, interim Nicky Hayen inbegrepen, op goed anderhalf seizoen… Hoe kan je zoveel foute keuzes maken? Elke keer weer was nochtans gekeken naar enig DNA van hun kampioenmakers: Hoefkens (179 dagen) had alvast de passie van Leko, Scott Parker (67 dagen) leek een even tactisch onderlegde en onderkoelde versie van Clement, De Mil (114 dagen) een even goeie peoplemanager als Clement en Deila (260 dagen) riep zelf al de eerste dag dat No Sweat, No Glory op zijn lijf was geschreven.

Vier keer mis dus. Het maakt dat voorzitter Bart Verhaeghe en vooral ceo Bob Madou – het zou ons verbazen dat Dévy Rigaux al zwaar genoeg weegt als director of football – er nu wél boenk moeten opzitten.

Hoeveel impact kan een coach zonder ervaring aan de top hebben op Mignolet of Vanaken?

Of dit met de keuze van hun T1 ad interim voor beloftencoach Nicky Hayen (43) alvast het geval is, is zeer de vraag: het gaat te vaak om perceptie maar hoeveel impact kan een coach zonder palmares en ervaring aan de top hebben op een zwalpende spelersgroep met namen als Mignolet, Vanaken….?

Soit, ze mogen aanschuiven in het kasteel van Beersel bij voorzitter Bart Verhaeghe, de nieuwe kandidaat-trainers. Hoe overtuig je Bart de Bouwer dat je voldoende hebt van MPH en van Clement én zelfs een beetje van Leko en Schreuder?

Met de bedenking die Union-voorzitter Alex Muzio laatst nog maakte: “Al bij het eerste gesprek blies Blessin mij weg.” De Duitser ligt nog tot volgend jaar onder contract bij titelfavoriet nummer één, maar het deerde twee jaar geleden ook Anderlecht niet om er Mazzu weg te halen. De huidige coach van Charleroi werd er bijzonder succesvol vervangen door Karel Geraerts, naar verluidt de eerste kandidaat van Club, maar een koppigaard die het niet vergeten is dat Club vorige zomer Deila boven hem verkoos. De vacature bij Club: “Club zkt. trainer met 30 % MPH, 30 % Clement, 10 % Leko en 10 % Schreuder. En 20 % eigenheid”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier