Van het Guldensporenstadion naar Evolis Park: waar staat KV Kortrijk met de plannen voor nieuw stadion?

Olaf Verhaeghe

De locatie en de clubkleuren. Dat zijn op vandaag de enige zekerheden die stad en club hebben over het nieuwe voetbalstadion van KV Kortrijk. Wie straks betaalt en wanneer het klaar zal zijn, blijven voorlopig vraagtekens.

Wat?

Ruim 12.000 zitjes, maar zonder winkels

Stad Kortrijk en KV Kortrijk dromen van een nieuwe voetbaltempel met zeker 12.000 tot 15.000 zitjes. De concrete invulling van randactiviteiten naast het voetbal ligt nog niet vast, al weert het stadsbestuur alle retail. Kantoren, evenementenlocaties en zelfs een hotel moeten wel kunnen.

Ook voor een look & feel is het nog te vroeg, ondanks de circulerende simulatiebeelden. In december 2020 werd een externe firma aangesteld om het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het stadion uit te werken. Daarmee krijgen de krijtlijnen waarbinnen een ontwerp gemaakt zal worden vorm. Het voordeel is dat het stadiondossier in handen ligt van de stad en de club. Zij bepalen dus grotendeels de snelheid.

Wanneer?

Een eerste steen ligt er pas in 2024

“Over deadlines praat ik liever niet te veel, ik doe het liever”, dixit schepen van Economie en Sport Arne Vandendriessche (TB). En toch: het doel die stad en club zich stellen, is 2024. Niet om in het stadion te voetballen, wel om er een eerste steen te leggen. De bouw zelf zou zo’n twee jaar duren.

Hoewel de heraanleg van de Oudenaardsesteenweg, tussen Cowboy Henk en de grens met Zwevegem, niet per se samenhangt met het stadiondossier dringt zich daar toch een oplossing op wat de mobiliteitsknoop betreft. Wegen en Verkeer is op dit moment een studieopdracht aan het voorbereiden, in overleg met de stad. In het najaar van 2024 moeten daar de werken kunnen starten.

Wie betaalt?

Tan is maar een van de mogelijkheden

Wie de bouw zal financieren, is nog koffiedik kijken. De enige zekerheid: stad Kortrijk betaalt niet mee. “De grote kost moet gedragen worden door private investeerders”, benadrukt schepen Vandendriessche. De concrete zoektocht naar partners begint officieel pas in 2022 en wordt getrokken door Leiedal.

Toch zijn er al geluiden van geïnteresseerde bedrijven. Niets sluit bovendien uit dat het privégeld uit het buitenland komt. Dan toch clubeigenaar Vincent Tan? “Zijn rol ligt erg moeilijk”, zucht Vandendriessche. “Laat ons zeggen dat hij een van de vele mogelijkheden is. De tijd van zijn privileges in dit dossier is al lang voorbij.” De kostprijs wordt op ruim 50 miljoen euro geschat.

Waar?

De terreinen liggen klaar. Al erg lang

Naast het rood en wit het enige aspect waar we op vandaag zekerheid over hebben: het stadion moet in de schaduw van de windmolens op de Kop van Evolis komen. Buiten de ring van Kortrijk dus, maar wel vlak bij tal van belangrijke invalswegen en de op- en afrit Kortrijk-Oost van de E17.

In het masterplan, dat al dateert van september 2018, is ook sprake van een auto-/carpoolparking en fietsstelplaats. Intercommunale Leiedal is eigenaar van de bedrijventerreinen, dik 16 hectare in totaal en houdt die eigenlijk al sinds de start van de ontwikkeling van Evolis vrij voor de bouw van het nieuwe stadion van de Veekaa en de aanpassing van het op- en afrittencomplex aan de E17.

Waarom?

Zonder nieuw stadion geen groei

Het huidige Guldensporenstadion tussen de Meensesteenweg en de Wembley is verouderd en biedt geen mogelijkheden om uit te breiden. Zonder nieuw stadion dicht KVK zichzelf geen verdere groei toe. Integendeel, een modern onderkomen is essentieel om eersteklassevoetbal te blijven spelen, benadrukte algemeen manager Matthias Leterme al vaker.

Ook voorzitter Ronny Verhelst is helemaal overtuigd van het belang van een nieuw stadion. Van de site waar het KVK-stadion nu staat, wil het stadsbestuur een open en groen sportcomplex maken, aansluitend aan de Wembley en gelijkaardig als sportcentrum De Lange Munte aan de andere kant van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier