Timothy Derijck (36) blijft langer aan boord en wil terug naar 1A met Essevee: “Zo snel mogelijk kampioen worden”

De 36-jarige centrale verdediger verlengde zijn contract met één jaar. © Essevee
Jochen Coorevits

Timothy Derijck is ook dit seizoen van de partij bij Zulte Waregem. De 36-jarige centrale verdediger verlengde zijn contract en bruist van opwinding. “Er zijn 90 punten te verdienen in 1B, we willen zo hoog mogelijk scoren en zo snel mogelijk kampioen worden.”

Essevee is bezig aan week drie van de voorbereiding. Na een weekje pauze – van 3 tot 9 juli – en nu opnieuw een week training, volgt zaterdag een oefenpot tegen Racing Genk. “We waren al vrij vanaf eind april. Tussen 10 en 15 juni gingen we onze fysieke testen afleggen”, zegt Derijck. “Ik maakte het nooit eerder mee, maar zeven tot acht weken vrij zijn, zonder groepstrainingen … Eigenlijk was dat net te lang.”

De eerste veertien dagen werden afgesloten met de winst tegen Club Brugge. “Het blijft vriendschappelijk, maar je weet toch een beetje waar je staat. Er waren een vijf, zes basisspelers bij Club en die andere jongens hebben vorig seizoen op het tweede niveau gespeeld, ook al zijn ze maar 18, 19 jaar. Looplijnen werden ingeoefend en verschillende systemen. Tegen Racing Waregem hanteerden we een 4-3-3, tegen Club een 3-5-2. We willen flexibiliteit kunnen brengen.”

3.000 abonnementen

Het moet gezegd: er heerst positivisme rond de club. Zo zijn er midden juli al meer dan 3.000 abonnementen verkocht. “Er waait een frisse wind. Iedereen staat achter de club, ook al zijn we gedegradeerd. We moeten een nieuwe start nemen. Het is eigenlijk bizar, Waregem is maar een kleine stad. Tegen Racing Waregem stond heel het veld vol, tegen Club Brugge waren er 5.000 toeschouwers. Dat zegt wel iets. Het leeft en geeft ons veel vertrouwen.”

Derijck blijft aan boord aan de Gaverbeek. Hij had een optie in zijn contract dat als hij twintig wedstrijd speelde, er een verlenging aankwam. “Zowel ikzelf als de club hadden hetzelfde idee: we moeten zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. Dat is de enige correcte uitgangspositie. Als het goed aanvoelt en je zit bij een geëngageerde club, waarom zou je dan niet blijven?”

De centrale verdediger telt 36 lentes, maar voelt zich fysiek een pak jonger. “Mijn lichaam voelt niet aan als de leeftijd doet vermoeden. Natuurlijk zijn er dagen dat het voor iedereen lastig is, maar ik kan niet klagen en heb weinig last van spierpijn. Bij sommigen kraakt het al aan 30, 32 jaar. Ik heb het geluk dat ik me heel mijn carrière goed heb verzorgd en daar pluk ik nu de vruchten van. Ik ga hout vasthouden, want ik hoop dat nog lang zo te houden. Zeg nu zelf, voetbal is het mooiste dat er is: elke dag met die gasten trainen, plezier maken, maar ook afzien.”

Geraamte staat er

Essevee kan volgend seizoen teren op namen als Derijck, Bostyn, Vormer, Vossen en Brüls: een bom ervaring. “Dat is ook de bedoeling, om een mix van ervaring en jeugdigheid te hebben. Het is goed dat het geraamte er staat. Daarom dat we ook zeggen: we zijn alleen tevreden als we de titel pakken. Er zijn 90 punten te verdienen in 1B, daar willen we zo dicht mogelijk bij eindigen.”

Het zal sowieso een ander soort voetbal worden en Essevee zal vaak als favoriet aan de partij beginnen. “Dat mag ook. Het is de bedoeling om hoog druk te zetten zodat het versmachtend overkomt. Tegenstanders moeten het moeilijk hebben om onder onze druk uit te komen. Dat moet erin zitten vanaf speeldag één tot eind april, wanneer de competitie afloopt. We hebben ook jongens die op de kleine ruimte het verschil kunnen maken. Denk aan Vormer die een voorzet kan geven uit het niets. We hebben de spitsen die dat kunnen omzetten in een doelpunt.”

Derijck kijkt niet specifiek uit naar één bepaalde wedstrijd. “Lommel is fel aan het investeren en zal een ploeg willen creëren die meestrijdt voor de top drie. En dan heb je ploegen als Club NXT, RSCA Futures, Jong Genk, Standard … Zij hebben bij wijze van spreken niets te verliezen. Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk kampioen spelen. Dat staat als een paal boven water.” (jochen coorevits)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier