Tackle: “Tegen Genk moeten we weer doen waar we het best in zijn”

Enkel Siquet is evenwaardig door Magnée (foto) vervangen. © KURT DESPLENTER BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.

Grote gaten opvullen

Leergeld betalen. We waren na de succesvolle eindperiode van de vorige competitie even vergeten wat het basisprincipe van het huidige Cercle is: jonge talenten laten ontbolsteren. Een aantal sterkhouders die onze ploeg vorig seizoen jaar naar een ongekende hoogte stuwden, hadden ook hun tijd nodig om te leren zwemmen. Ook die ruwe diamanten moesten eerst rijpen vooraleer ze de wekelijkse confrontatie met ervaren mannen aankonden. Dat was zo voor topscorer Denkey en zijn voorganger Ueda, evenzeer achterin voor Daland, Popovic en Utkus.

Dit jaar ging op het middenveld creatieveling Lemaréchal terug naar Monaco en zette strijder Lopes contractvrij een stap opzij. Defensief moet het verder zonder de vaste waarden Daland, Popovic en Siquet. Enkel die laatste is evenwaardig door Magnée vervangen. Ga er als coach maar aanstaan om met nieuwe tieners zo veel gaten tussen Ravych, Van der Bruggen en Somers te vullen.

Gefronste wenkbrauwen op tribunes

Na de geruststellende 1-6-overwinning in de heenmatch, viel te verwachten dat Muslic thuis tegen Wisla Krakow een aantal basisspelers zou laten rusten. Wij hebben nu eenmaal geen kern van dertig evenwaardige sterren. Dus moet je spaarzaam zijn met het type-elftal. Gefronste wenkbrauwen evenwel op de tribunes toen bleek dat hij maar liefst zeven posities anders invulde. We gaven het een kans, want iedereen is per slot van rekening op basis van talent aangeworven.

“Dit dubbele debacle zette ons met beide voeten weer op de grond, vanaf nu past alleen noeste arbeid zonder grootspraak”

Helaas bleek de samenhang te zeer aangetast. Verkwanselden daardoor de vervangers deze gouden kans om zich eens te tonen en om tegelijk een Europese match op levenslijstje af te vinken? Het was pijnlijk hoe een Poolse tweedeklasser door zijn wilskracht, focus en discipline het stadion in schaamte dompelde. We kwalificeerden voor onze eerste groepsfase ooit, maar niemand had zin om daar vrolijk een pint op te drinken.

Met tijd en boterhammen

Het waagstuk met de extra rustdagen voor de sterkhouders was vóór de derby munitie voor supporters van beide zijden. Menigeen maakte zich druk over de Europese wanprestatie die niet voor herhaling vatbaar is. Maar we begrijpen de logica van Muslic. Het enige wat je de coach kan aanwrijven, is dat hij zich in zijn rotatie te ver had gewaagd. Et alors? Elke speler in de kern wordt geacht van (op termijn) op dit niveau en in dit spelsysteem te functioneren. We hadden de pech van de buren te treffen net toen voor het eerst hun kampioenenmotor aansloeg. Op zulke begenadigde dag hadden ze zelfs Real Madrid kansloos over de knie gelegd.

Dit dubbele debacle zette ons met beide voeten weer op de grond. Vanaf en nu past alleen noeste arbeid zonder grootspraak. Tegen Genk moeten we weer doen waar we het best in zijn: tweehonderd procent intensiteit, zonder veel tralala en nooit opgeven. Met tijd en boterhammen geraken we er wel.

Lees meer over: