Tackle: “De inefficiëntie voor doel is dit seizoen een algemene Brugse ziekte”

“Met één Hannes Van Der Brugge (31) en één Tibo Somers (25) gaan wij het niet redden. Als supporter is het balanceren tussen geduld om de jongens te laten ontbolsteren en ongeduld voor versterking met enkele geharde beren.” © Tom Goyvaerts BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.

Studentenploeg in de loopgraven

Quo vadis Cercle na 4 op 21 punten? Daar is geen delibereren aan, dat weet elke student die in deze periode weer naar de hogeschool of universiteit trekt. Ook Cercle stuurt tegenwoordig een studentenploeg in de loopgraven. Dat zie je zelfs aan hun uitrusting: de Pro League laat reclame voor gokbedrijven op voetbaltruien pas toe vanaf de leeftijd van 21 jaar. Tegen Mechelen droeg meer dan de helft van de ploeg het logo van Me To You in plaats van het gokbedrijf voor de ouderen. Een mooie keuze van Cercle, want Me To You is het steunfonds voor onderzoek naar bloedkanker (leukemie) waar Miguel Van Damme de peter van was.

De jongens hebben talent en goesting om zich in de kijker te spelen, maar tegen volwassen krijgers komen ze tactische ervaring te kort. Zelfs in de lagere klassen zie je de belofteploegen van topteams wekelijks verliezen van bescheiden tegenstanders met mankracht en jaren op de teller. Met één Hannes Van Der Brugge (31) en één Tibo Somers (25) gaan wij het niet redden. Als supporter is het balanceren tussen geduld om de jongens te laten ontbolsteren en ongeduld voor versterking met enkele geharde beren.

Opperste concentratie in Mazzu-time

De rekker van de verjonging is tot barstens toe gespannen, nu mag er echt niet veel meer mislopen. We starten de herfst met een zwaar drieluik in eigen huis. Donderdag is er de inhaalwedstrijd tegen AA Gent dat van de buren drie punten cadeau kreeg: de inefficiëntie voor doel is dit seizoen een algemene Brugse ziekte. Het komt dus op aan van ons gebruikelijke veldoverwicht in doelpunten om te zetten.

Na in het beste geval een zege tegen Gent, hebben we het zelf in handen om voorbij nummer 14 STVV te gaan. De rechtstreekse confrontatie met Sint-Truiden zondag belooft sowieso veel strijd. De Kanaries herpakten zich onder de nieuwe coach Mazzu, een enorme motivator die zijn ploegen tot de allerlaatste seconde laat vechten. Tot in de fameuze Mazzu-time zal opperste concentratie nodig zijn.

Europees met een propere lei

De derde thuisopdracht wordt de Europese ontvangst van Sankt Gallen uit Zwitserland. Na zes voorrondematchen beginnen opnieuw minstens zes wedstrijden in de Conference League. Kwatongen – waarvan sommigen sinds een week opvallend stil zijn – vragen zich af wat wij daar te zoeken hebben. Wel, Cercle kan nog een aardige verrassing brengen. Kampioenschap, beker en Europees zijn andere competities waarin je telkens met een propere lei start en een ander gelaat kunt tonen.

Zolang we onze geliefde Vereniging dit jaar enkele mooie Europese avonden beleven en in eerste klasse blijven, hoor je mij niet klagen. Want laten we eerlijk zijn: als een voetbaluitslag ons grootste probleem is, dan zijn we toch gelukkige mensen? Jongens van die leeftijd in Gaza, Libanon, Israël, Oekraïne, Rusland, Somalië… moeten zelfs niet aan voetbal denken.