Sportief directeur Carlos Avina wil bevestigen met Cercle:“Als er interesse is in een speler, zal er boter bij de vis moeten”

Carlos Avina: “De waarde van onze kern op transfermarkt.be is 211 procent hoger dan drie seizoenen geleden.” (foto Belga) © CHRISTOPHE KETELS BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Cercle Brugge was vorig seizoen een van de revelaties in de Jupiler Pro League. Sportief directeur Carlos Avina wil komend seizoen dan ook proberen om (minstens) even goed te doen. “Er heeft geen enkele speler garanties gekregen dat hij mag vertrekken.”

Na een korte vakantie draait de voorbereiding van Cercle Brugge ondertussen op kruissnelheid. Trainer Miron Muslic legt er de pees op en ook voor sportief directeur Carlos Avina zijn het drukke tijden. En dat na een wel erg korte vakantie. “Door die play-offs was de vakantie inderdaad korter dan anders, maar het was fijn om even thuis bij de familie te zijn. En door het uurverschil kon ik tussendoor ook wat werken”, aldus de Mexicaan.

Geen overbodige luxe, lijkt me. Het belooft immers een drukke transferzomer te worden. Ueda, Deman en Daland, om er maar drie te noemen: ze lijken klaar voor een stap hogerop.

“Tjah, dat is het hedendaagse voetbal. Daar moeten we mee kunnen omgaan. Zeker omdat de ontwikkeling van jonge spelers deel uitmaakt van onze identiteit. Vorig seizoen hebben we elf internationals voortgebracht. Dat is een enorm aantal en toont dat er veel kwaliteit in deze kern zit. Voor mij is dat hét bewijs dat we goed werk leveren.”

Avina met aanvaller en Togolees international Kevin Denkey: “Dat we elf internationals in de kern hebben, is hét bewijs dat er hier goed gewerkt wordt.”
Avina met aanvaller en Togolees international Kevin Denkey: “Dat we elf internationals in de kern hebben, is hét bewijs dat er hier goed gewerkt wordt.” © KURT DESPLENTER BELGA

Zijn er bepaalde jongens die na vorig seizoen garanties of beloftes hebben gekregen dat ze deze zomer mogen vertrekken?

“Nee, niemand. Bij elke uitgaande transfer zal het onze beslissing zijn. Weliswaar met de wens van de speler in het achterhoofd. Maar als er iemand vertrekt, zal het tegen de juiste prijs zijn.”

De kern zal er over twee maanden dus niet per se totaal anders uitzien?

“Dat blijft moeilijk om te voorspellen, natuurlijk. Ik kan hier nu zeggen wat ik wil, maar uiteindelijk hangt zoiets van heel veel factoren af. Uiteraard kan het gebeuren dat de kern tussen nu en het einde van de mercato nog een grondige make-over krijgt, maar nogmaals: als er interesse is voor een van onze spelers, zal er ook wel boter bij de vis moeten komen vooraleer we hem laten gaan. In the end hoop ik vooral dat de kern in september nog beter is dan nu. Dat wil zeggen dat we voor elke uitgaande transfer ook een waardige vervanger moeten proberen halen.”

Hoe groot acht u de kans dat de kern kwalitatief ook effectief even sterk zal zijn als vorig seizoen?

“Vrij groot eigenlijk. Ook omdat we nog steeds goed samenwerken met Monaco. Er is een duidelijke strategie uitgetekend en we weten waar we met Cercle naartoe willen en welke spelers nodig zijn om daar te geraken. Net zoals elk jaar zullen we ook dit seizoen opnieuw enkele toptalenten toegestuurd krijgen die zich hier kunnen ontwikkelen en die zullen bijdragen aan de evolutie van Cercle. Ik heb er dus zeker vertrouwen in dat we een kwalitatieve kern zullen hebben. En hopelijk kunnen we daarmee dan dezelfde goede resultaten behalen.”

Als je kijkt op transfermarkt.be is de waarde van onze kern 211 procent hoger dan drie seizoenen geleden. Dat is veel!

Dus de ambitie luidt: minstens evengoed doen als vorig seizoen?

“Dat moet de ambitie zijn, ja. We hebben een fantastisch seizoen achter de rug, het beste in meer dan vijftien jaar, maar nu heeft iedereen binnen deze vereniging dezelfde ambitie en dezelfde honger om op zijn minst onze prestatie van vorig jaar te herhalen. En dan heb ik het niet alleen over de resultaten, maar ook alles errond.”

Top zes zou dit seizoen door het gewijzigde competitieformat volstaan om play-off 1 te spelen.

“Goh, dat klopt, maar we leggen ons op dit moment geen groot einddoel op. We werken met kleinere targets doorheen het seizoen. En als we die halen, zullen we uiteindelijk ook ons ultieme doel halen, zijnde zo hoog mogelijk eindigen. Maar ik wil nu nog niet te veel uitspraken doen over welke plek in de eindrangschikking we ambiëren. We moeten gewoon elke dag keihard werken.”

Avina hier met trainer Miron Muslic: “We werken met kleine targets doorheen het seizoen. Als we die halen zullen we uiteindelijk ook ons einddoel halen.”
Avina hier met trainer Miron Muslic: “We werken met kleine targets doorheen het seizoen. Als we die halen zullen we uiteindelijk ook ons einddoel halen.” © KURT DESPLENTER BELGA

Heeft vorig seizoen uw verwachtingen eigenlijk overtroffen?

“We wisten bij de start van het seizoen al dat we een ploeg hadden die in staat moest zijn om tussen de achtste en de tiende plaats te eindigen. Verrast was ik dus niet. Maar als je terugkijkt naar de weg die we de afgelopen jaren hebben afgelegd… In het eerste seizoen hebben we de degradatie op de valreep kunnen vermijden, in het tweede seizoen hebben we ons kunnen handhaven in de middenmoot en vorig seizoen zijn we dan uiteindelijk zesde geworden. En dat elk jaar met een jongere ploeg. Dat is uiteraard mooi, maar op die manier hebben we ook de waarde van Cercle de hoogte in gestuwd. Als je kijkt op transfermarkt.be – niet dat dat platform zaligmakend is, maar het is op zijn minst consistent – is de waarde van onze kern 211 procent hoger dan drie seizoenen geleden. Dat is veel! Dat is niet enkel mijn werk of dat van de coach, maar van het hele team. Zowel in de kern als in de omkadering. Voor elke speler stellen we bijvoorbeeld een individueel ontwikkelingsplan op, elk met een eigen mentor. Dat kan de hoofdcoach zijn, een assistent, een keepertrainer, maar evengoed een diëtist, de taalleraar of de fysiektrainer. Wie de mentor is, hangt af van de noden van de speler in kwestie. Die mentors zorgen ervoor dat de spelers goed gemonitord worden, wat positieve gevolgen heeft voor hun ontwikkeling. En net die ontwikkeling is de grootste pijler in onze filosofie.”

Als ik u na het seizoen opnieuw zou spreken, wanneer zou u dan tevreden zijn?

“Als we kunnen zeggen dat elke speler beter geworden is. Dat is het allerbelangrijkste, want als dat het geval is, zullen ook de resultaten navenant zijn.”

In en rond het Jan Breydelstadion vindt op zaterdag 15 juli vanaf 11 uur de fandag van Cercle Brugge plaats. Om 17 uur speelt De Vereniging een oefenwedstrijd tegen het Franse AS Monaco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier