“Soms gebeuren er in het voetbal onverklaarbare dingen”: KV Kortrijk is tot dusver zowaar de beste West-Vlaamse eersteklasser in 2024

Ontpopt de IJslander Freyr Alexandersson zich als een geschenk uit de hemel? Zijn start bij KVK is alvast veelbelovend. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Geloof het of niet, maar de laatste in de stand KV Kortrijk legt na de eerste vier competitiematchen van 2024 een beter rapport neer dan Club en Cercle Brugge, allebei top 6 momenteel. KVK pakt liefst 8 op 12 tegenover 7 voor Club en 5 op 12 voor Cercle. Dat KVK sinds de jaarwisseling zó sterk presteert, heeft volgens analist Eric Van Meir alles te maken met de nieuwe wind die door de spelerskern waait. Met dank aan de nieuwe coach Freyr Alexandersson.

“Deze winter heeft KVK een metamorfose ondergaan en die is op zijn minst indrukwekkend te noemen”, weet Eric Van Meir. De voormalige verdediger zag hoe twee van zijn ex-ploegen, Standard en Charleroi, op een gelijkaardige manier de boot ingingen tegen de rode lantaarn. Hij stond er met open mond naar te kijken: “Soms gebeuren er in het voetbal dingen die niet te verklaren zijn. Hoe iemand die onze competitie niet kent erin slaagt om zo’n organisatie neer te zetten, is indrukwekkend. De komst van een nieuwe trainer kan een groep hernieuwde energie geven en dat is duidelijk gebeurd bij KV Kortrijk”, probeert Van Meir te verklaren.

En toch is het systeem nauwelijks veranderd. Alexandersson stelt net zoals de vorige coaches systematisch een 5-3-2 op. Alleen lijkt die defensieve structuur nu beter stand te houden. “De vorige coaches gaven ongetwijfeld ook alles om de club te redden, maar keer op keer ontbrak er iets om resultaten te halen”, weet ex-verdediger Van Meir. “De structuur lijkt hersteld te zijn en dat is een verdienste van de nieuwe coach. Volgens mij komt dat deels door een verandering in de mindset bij de spelers. Waar ze voor Nieuwjaar nog het veld opstapten met de vraag hoeveel goals ze deze keer zullen incasseren, stappen ze nu het veld op met het geloof dat alles mogelijk is. Dat zagen we duidelijk tegen Club Brugge.”

Vruchtbare transferperiode

Hij onderstreept ook nog het belang van de transferperiode: “Het transferbeleid bij KVK was van hoog niveau deze winter. De twee nieuwe Japanners achteraan hebben al hun waarde bewezen. Het is trouwens straf hoe João Silva daartussen speelt zonder enige moeite. Ondanks de taalbarrière is hij een ware leider achteraan.” Verder haalde Kortrijk ook nog Jonathan Afolabi binnen die zijn stempel al drukte met een goal op Jan Breydel en twee middenvelders die nog niet in actie kwamen: Iver Fossum en Kings Kangwa. De komst van die twee nieuwe middenvelders is op zich ook opmerkelijk. Het geeft de indruk dat de club niet genoeg vertrouwen heeft in de spelers die ze daar nu kunnen zetten. Al zal de blessure van Marco Kana er ook wel iets mee te maken hebben. Van Meir ziet dat ook: “Het staat als een paal boven water dat KV Kortrijk vóór de transferperiode over te weinig kwaliteit beschikte. Ze hebben dat proberen op te vangen met enkele aanwinsten. Daarvan zijn alvast Afolabi en vooral Fujii en Tsunoda uitstekend gestart.”

“Het staat als een paal boven water dat KV Kortrijk vóór de transferperiode over te weinig kwaliteit beschikte” Eric Van Meir

Pijnpunt op linkerflank?

Coach Alexandersson gaf in de transferperiode nog aan dat hij een linksachter mist. Er zijn onderhandelingen geweest, maar daarvan is er niets uit de bus gekomen. Hij moet zich dus behelpen met Ojo en De Neve op de linkerflank. Ondanks de twijfels ziet Eric Van Meir het daar wel goed komen: “Ojo komt er inderdaad niet echt door en De Neve moet defensief vaak het onderspit delven. Toch kunnen ze mij wel bekoren en denk ik dat ze nuttig kunnen zijn voor de ploeg. Vooral Dion De Neve maakt indruk, vind ik. Hij speelt altijd vol overgave en vecht voor elke bal. Zijn snelheid is een troef waarmee hij vaak uitpakt. In de 1-1 van Afolabi op Club Brugge had hij overigens een groot aandeel door de aanval op te zetten voor de goal.”

Of de Kerels zich zullen redden dit jaar, kan Van Meir niet met zekerheid zeggen. “Het zou een stunt van formaat zijn, maar als ze de lijn kunnen doortrekken acht ik niets onmogelijk.” Het resterende programma is niet van de poes voor KVK met kleppers als Union, Anderlecht en Antwerp. (JDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier