Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Onze eersteklassers zijn al vrij actief op de transfermarkt. © GettyImages
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.

Cercle Brugge: Alle ogen op confrontatie met het Schotse Kilmarnock

Cercle Brugge laat er deze voorbereiding geen gras over groeien. Vorige week maandag kwam de Vereniging een eerste keer samen, zaterdag was er de fandag en deze week trok Cercle al op stage naar het Nederlandse Venray. Groen-zwart moet dan ook vroeg klaar zijn, want op 25 juli moet het al vol aan de bak tegen het Schotse Kilmarnock FC in de tweede voorronde van de Europa League.

Voorlopig kan men bij Cercle wel nog steeds rekenen op zijn succestrainer Miron Muslic. Ook topschutter Kevin Denkey is er nog steeds bij. Alan Minda treft vrijdag nog met Ecuador Argentinië op de Copa America en zal zich na zijn vakantie ook opnieuw melden in Brugge. Het blijft evenwel de vraag of beide sterkhouders begin september ook nog steeds Cercle-spelers zullen zijn.

Wie er in vergelijking met vorig seizoen sowieso niet meer bij zijn, zijn Hugo Siquet (terug naar Freiburg), Leonardo Lopes (einde contract) en Félix Lemaréchal (terug naar Monaco) en Sebastien Bruzzese (einde contract). Cercle is echter volop bezig aan zijn transferhuiswerk. Zo wordt Malamine Efekele (19) een jaartje langer geleend van Monaco, werd Nazinho definitief overgenomen van Sporting CP en kwamen Alama Bayo (18) en Ibrahim Diakité over van Seraing en Stade Reims. Bij Cercle gaan ze er echter prat op dat er in de vorige transferperiode afgelopen winter al geanticipeerd werd op mogelijke vertrekkers deze zomer.

Hoe dan ook heeft Cercle de komende weken geen tijd te verliezen. De Vereniging heeft dan ook een mooi, maar stevig oefenprogramma in elkaar geknutseld. Zaterdag wordt er gespeeld tegen AEK Larnaca, een week later treft het zusterclub Monaco in het prinsdom om dan nog eens een week later de oefencampagne af te sluiten tegen Feyenoord.

Club Brugge: nieuwe dynamiek en verhoogde ambities

Kampioen Club Brugge is op alle vlakken alweer druk in gang geschoten. Alle abonnementen waren in een mum van tijd uitverkocht, morgen is er in Jan Breydel een bloedinzamelactie, op 20 juli is rond de Supercup tegen Union (20 uur) een hele season kick-off/fandag georganiseerd met onder meer om 17.30 uur een spelersvoorstelling. Van een spelersgroep die er op 26 juli en al zeker na augustus alweer heel anders zal uitzien.

Met de Zwitserse verdedigende middenvelder Ardon Jashari (21), de Argentijnse flankverdediger Zaid Romero (24) en de Griekse vleugelaanvaller Christos Tzolis (22) zijn alvast drie dure (samen naar verluidt zo’n 12 miljoen euro) versterkingen ingehaald en er volgt ongetwijfeld nog meer transfergeweld. Zo liet Club zijn oog vallen op Union-spits Nillson Zijn ook al weg: Igor Thiago (Brentford), Eder Balanta (América de Cali), Shion Homma (Urawa Red Diamonds), Denis Odoi (Antwerp), Cisse Sandra (Willem II) en invallersdoelman Joe Bursik (Hibernians). Het is voorlopig onduidelijk of Nusa, Skov Olsen en Onyedika dit jaar nog voor blauw-zwart spelen. Nielsen, Zinckernagel en Yaremchuk mogen in elk geval weg, voor Boyata en jongeren als Romeo Vermant en Lynnt Audoor wordt een oplossing gezocht.

Om maar te zeggen: het is druk in Westkapelle. Waarbij het ook nog wachten is op de terugkeer van de internationals. Onder Nicky Hayen is er in elk geval een nieuwe dynamiek – een technisch directeur is plots niet meer nodig – én verhoogde ambities, voorzitter Bart Verhaeghe sprak al van de dubbel. Komende week trekt Club op stage naar het Nederlandse Sint-Michielsgestel maar morgen is er eerst nog de eerste serieuze oefenmatch tegen AEK Athene. In Nederland volgt dan ook nog PSV, vóór Union wordt nog geoefend tegen Dender en Norwich City.

KV Kortrijk: op zoek naar nieuwe ploeg én naar nieuwe cultuur

KV Kortrijk herstelt dan weer van een dramatisch seizoen. Dankzij coach Freyr Alexandersson en dankzij véél geluk liep het vorige seizoen uiteindelijk nog goed af. Het is dan ook de IJslander, die ondertussen een huis in de streek vond en zijn gezin liet overkomen uit Denemarken, die nadrukkelijk de lijnen uitzet. Hij wil een nieuwe cultuur installeren bij KVK, met onder meer een Deense performance coach, met Francky Vandendriessche (ex-KAA Gent) als nieuwe keeperstrainer in plaats van de balorige Glenn Verbauwheede en met een duidelijke stem in het transferbeleid.

Opmerkelijk: van een verkoop van de club is geen sprake (meer), ceo Ken Choo lijkt weer meer begaan. Maar er is nog véél versterking nodig opdat KVK dit seizoen wél uit de laatste vier kan blijven. Er moet zowat een heel nieuwe ploeg worden samengesteld: met Tsunoda, Kangwa, Avenatti en Davies zijn vier sterkhouders vertrokken en de club wil ook nog graag geld maken van Kadri. Terwijl intussen ook nog Audoor, Mampassi, Kana, Ojo, Wasinski en Atemona weg zijn.

Flankverdediger Gilles Dewaele (teruggekeerd van Standard) en de jonge spits Ferri (profiel Avenatti) lijken aanwinsten, de middenvelder Nathan Huygevelde (Union) eerder een versterking in de breedte. Maar Challouk en Ambrose (vorig seizoen lang geblesseerd) kunnen met Afolabi misschien ook versterkingen worden genoemd. Opvallend: Alexandersson koos voor de oefenmatchen voor zware tegenstanders als het Franse Lens (morgen) en op 20 juli het Nederlandse AZ, telkens buitenshuis. Op 13 juli wordt tijdens de stageweek in Wales ook nog geoefend tegen Cardiff, club van eigenaar Vincent Tan.