Pieter Eecloo, de nieuwe scoutingcoördinator van KV Kortrijk: “West-Afrika is voor KVK een wingebied”

De Algerijn Kadri en de Senegalees Gueye hadden zondag een groot aandeel in het 1-1-gelijkspel tegen Anderlecht. (foto VDB) © BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

In september verliet ‘head of scouting’ Joachim Vercaigne KVK voor een nieuwe uitdaging bij topclub Antwerp. Hij werd opgevolgd door Pieter Eecloo (32), de Afrikascout die zevenenhalf jaar voor Anderlecht werkte. “Afrika is een interessante markt”, zegt hij. “Voor een club als KVK is daar ter plaatse gaan scouten zowat nog de enige manier om betaalbare toptalenten te vinden.”

Pieter Eecloo werkte dan wel vanaf jonge leeftijd jarenlang voor Anderlecht, maar is wel degelijk een West-Vlaming: hij woont in Aartrijke, voetbalde bij de jeugd van Excelsior Zedelgem en studeerde sportmanagement aan hogeschool VIVES in Brugge. “Via een leerkracht die Rik Vandevelde kende, de toenmalige hoofdscout van Anderlecht, kon ik daar mijn stage doen in de ondersteuning van de scouting”, vertelt hij. “Toen twee jaar later de secretaris van de scouting stopte, kon ik er in dienst treden. Eerst deed ik de administratie en de opvolging, later ben ik ook videobeelden beginnen bekijken en beginnen meegaan met ervaren scouts als Albert Martens, Eddy Vandaele, Werner Deraeve en Daniël Renders. En na het vertrek van Dimitri Mbuyu in 2018 ben ik er hoofd scouting geworden.”

Nieuwe toekomst

Tot hij in maart 2020 met de komst van Peter Verbeke zelf moest vertrekken. “Zonder wroeging of rancune, integendeel: ik ben dankbaar voor wat ik er allemaal kon meemaken en bijleren. Mijn nieuwe toekomst zag ik vooral als Afrikascout, omdat het een interessante markt is en omdat ik voor Anderlecht in veel Afrikaanse voetballanden ben geweest. Ik heb geen achtergrond als profvoetballer, maar: wat is scouting? Het is de ervaring om spelers te kunnen vergelijken met spelers die bij je club lopen en met wat je vroeger van spelers op die leeftijd of op dat niveau zag. Uiteindelijk kwam ik een jaar geleden Matthias Leterme tegen en bleek KVK bereid om te investeren in iemand voor de rekrutering op het Afrikaanse continent.” KVK heeft een traditie van Afrikaanse spelers. De Algerijn Djamel Zidane (66) wordt er nog altijd geëerd als de beste voetballer die ooit voor de club speelde. De KVK-podcast is zelfs naar hem genoemd: Radio Djamel. Zondag op Anderlecht (1-1) werd het doelpunt van KVK gemaakt door de Senegalees Gueye en kwam de assist van de Algerijn Kadri. “Dat zijn Afrikaanse spelers die gekend waren, waarvan er beelden en data bestonden en voor wie we konden vertrouwen op onze gebruikelijke manier van werken”, zegt Eecloo. “Dataplatformen coveren tegenwoordig zowat de hele wereld. Maar in Afrika zijn er nog blinde vlekken, plaatsen waar van spelers weinig of geen informatie beschikbaar is en die dus nog niet gekend zijn.”

De prioriteit van de scouting ligt nu op het rekruteren van spelers met onmiddellijk rendement

“Voor een club als KVK is daar ter plaatse gaan scouten zo ongeveer nog de enige manier om betaalbare toptalenten te ontdekken. Ik bedoel: een jonge speler die het goed doet in Litouwen is door iedereen gekend en wordt door iedereen gevolgd. In West-Afrika daarentegen loopt heel veel kwaliteit rond die nog niet in kaart is gebracht. Voor KVK is dat een wingebied.” Dit jaar trok Eecloo voor KVK al naar Nigeria, Ghana, Ivoorkust, Senegal en Gambia. “Met de bedoeling om er zoveel mogelijk te netwerken en zoveel mogelijk spelers bezig te zien”, zegt hij. “We zijn begonnen met iets dat op lange termijn heel mooi oogt. Maar door het onverwachte vertrek van Joachim Vercaigne ben ik hoofd scouting geworden en is het momenteel niet haalbaar om naar ginder te gaan en het werk daar voort te zetten. Met het oog op volgend seizoen, dat door het WK uitzonderlijk vroeg start, ligt de prioriteit van de scouting nu op spelers rekruteren met onmiddellijk rendement. Want van een Afrikaanse jonge speler van een lokale ploeg of academie kan je niet verwachten dat hij hier meteen het verschil maakt. Er zijn in het buitenland wel recente voorbeelden van jongens die rechtstreeks uit Afrika kwamen en na zes maanden al miljoenen waard waren, maar dat zijn talenten die er opgeleid werden in grote clubs of gereputeerde academies en al overal gekend waren. Daar kan en wil KVK niet mee concurreren. Je moet concurreren op een domein waar je kunt winnen en voor KVK betekent dat onbekende jongens vinden en die wat meer aanpassingstijd geven.”

Transferinkomsten

KVK is ook al langer een club die veel belang hecht aan scouting. Meerwaarde creëren op transfers is een belangrijke inkomstenbron om het budget rond te krijgen, getuigden bestuurders al vaak, zoals dat onder meer met Moffi, Atal, Marusic en Santini gebeurde. Daartegenover staat dat KVK er de voorbije tien jaar niet in slaagde om ook maar één speler uit de eigen academie in het eerste elftal te integreren. De verklaring daarvoor is volgens algemeen manager Matthias Leterme dat er in West-Vlaanderen en omstreken meer eliteopleidingen zijn dan er talent is en dat elke jeugdspeler die een beetje boven het maaiveld uitsteekt weggeplukt wordt door grotere clubs. Met scouts als sportief manager Rik Foulon, Claude Verspaille, Gil Vandenbrouck, Grégory Houzée en Ivica Jarakovic lag het accent in het verleden vooral op de Balkan en de Franse markt. Intussen werd de scoutingscel behalve met een Afrikascout ook nog uitgebreid met ex-Waasland Beveren-talentscout Daniel Declerck, met enkele jongeren die spelers screenen op basis van videobeelden en vorige maand ook nog met data-analist Sander De Ruyter. “Data-analyse is een belangrijk onderdeel geworden van voetbalscouting, maar het verschil wordt nog altijd gemaakt door de ogen en de ervaring van scouts”, besluit Eecloo. “Talentrekrutering is een combinatie van netwerk, data en vooral scouts en daar is KV Kortrijk heel sterk in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier