Op een mooie pinksterdag

Valt straks definitief het doek voor KV Oostende? (foto Belga) © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Liever eerst het slechte nieuws? KV Oostende dus. Woensdag gooide de bewindvoerder een bommetje – de handdoek mag ook. In het kort: zelfs al zou hoofdaandeelhouder Conway (50,1 procent) ultiem toch zijn aandelen willen overdragen, dan leek de laatst overgebleven kandidaat-overnemer Apex Capital Global niet langer bereid tot de nodige kapitaalsinjectie. Door de schuldenberg van 10 miljoen euro is er dan ook geen kans meer op een proflicentie en geen schijn van kans meer op overname van een amateurclub met zo’n diepe put. KVO is dus virtueel failliet: 30 werknemers op straat, 70.000 Oostendenaars die hun weireldploegsje kwijt zijn. We kunnen alleen nog hopen op een doorstart als in Lokeren en Lier.

We kunnen voor KVO alleen nog hopen op een doorstart als in Lokeren en Lier

Maar na vandaag, de licentiecommissie, volgt zondag misschien alleen maar goed nieuws voor voetbalminnend West-Vlaanderen. Misschien wel drie keer na elkaar, daarvoor is het liedje ‘Op een mooie pinksterdag’ (Annie MG Schmidt) uitgevonden. Het voorgerecht: Cercle-Union om 13.30 uur. Bij winst kan groen-zwart haast niet meer naast een rechtstreeks Europees ticket grijpen. Hulde! Daarmee zou De Vereniging meteen ook de grote broer in Jan Breydel voor het hoofdgerecht van de dag nog grotere honger bezorgen: indien Union niet wint, zijn alvast dié Brusselaars uitgeteld voor de titel.

Voor het hoofdgerecht wordt het trouwens een beetje kiezen, al zal iedereen buiten Kortrijk wel kiezen voor Anderlecht-Club Brugge om 18.30 uur. Tenzij het aan de rust al 3-0 (Anderlecht misschien al kampioen) of 0-3 (Club moet het dan alleen nog afmaken thuis tegen Cercle) staat, KV Kortrijk begint pas om 19.15 uur aan zijn eerste barragematch tegen Lommel. Het is voor beide erop of eronder. Club moet winnen, Club kan winnen. Club zou het ook meer verdienen dan Anderlecht – hier spreekt niet de West-Vlaming maar de voetballiefhebber. En Kortrijk kan beter ook winnen (Lommel won vlot ín Deinze) en daarvoor gaan de Kerels echt beter moeten spelen dan in Charleroi. Een mirakel trouwens dat ze daar zijn geraakt. Enige hulde aan coach Alexandersson mag wel, maar hij mag ook niet overdrijven: de Kerels danken die ultieme kans op redding aan héél veel heilige geesten in Eupen. Maar het kan een heel mooie pinksterdag worden, zondag. Toch zonde van KVO…