Maxime Delanghe is een nieuwe doelman bij Cercle Brugge: “Een gezonde concurrentie is goed”

Maxime Delanghe: “Bij PSV zag ik van dichtbij wat er nodig is om prijzen te pakken, hoe men met druk omgaat.” (foto ACR)
Redactie KW

“Veel getraind. Elke dag vol aan de bak.” Maxime Delanghe is duidelijk als hij terugblikt op de voorbije oefenstage met Cercle in Evian. “We hadden er ook een namiddag vrij en zijn dan met enkelen naar het nabijgelegen Morzine gegaan. Leuk om daar eens de buurt te verkennen, waar zaterdag een rit van de Tour de France aankomt.”

Maxime Delanghe zong op stage traditioneel een lied voor de hele groep. “Ik koos voor Leef van André Hazes”, vertelt hij met een Nederlands accent. “Ik ging op mijn vijftiende alleen naar Nederland, heb er zes jaar gewoond, waarvan drie jaar bij een gastgezin. Ik moest daar mijn mannetje staan tussen al die Nederlanders. Dit heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. En ik heb een Nederlandse vriendin.”

Profcontract

Maxime ondertekende op zijn zestiende een eerste profcontract bij PSV. Na drie jaar bij de jeugd, volgden al twee jaar bij het A-team. “Ik maakte daar echt mooie dingen mee. Alle Europese tornooien. We wonnen de beker. Ervaringen die ik meeneem. Ik zag van dichtbij wat er nodig is om prijzen te pakken, hoe je met druk omgaat.”

Tijdens zijn selecties voor de club uit Eindhoven stond de doelman op maandag of vrijdag onder de lat bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie. Na twee jaar kwam de volgende lichting eraan en vonden ze het beter dat Delanghe ergens anders ging. Het werd Lierse Kempenzonen en zo is hij er aan de slag gegaan als nummer een, waarbij hij eventueel ten rade kon gaan bij gewezen spelers van Cercle, zoals Brebels, Sampers, De Schryver en Van Acker. “Met Thibaut en Guillaume had ik wel even een babbel. Zij waren positief. Met PSV heb ik ook nog eens een oefenwedstrijd tegen Cercle gespeeld. Ondertussen wist ik dat Stefan Toonen er keeperstrainer is. Hij is een goede coach. Dit heeft mijn keuze voor Cercle gemakkelijker gemaakt. Ze maakten vorig seizoen een zeer knap seizoen. Als zij op de deur kloppen ben je wel blij. Binnen de nationale beloften heb ik ook een paar keer met Olivier Deman en Hugo Siquet gesproken.”

Goede start

Thomas Didillon was twee seizoenen terug de nummer een. In een uitleenbeurt aan AS Monaco maakte Radoslaw Majecki de omgekeerde beweging. Didillon ligt nog onder contract bij groen-zwart en traint opnieuw in Brugge, zij het apart omdat hij niet meer voorkomt in de huidige plannen. Cercle probeert met hem naar een oplossing te zoeken. Van een echte hiërarchie bij de doelmannen is er onder Miron Muslic nochtans niet echt sprake. De Braziliaan Warleson wordt komend seizoen naar voren geschoven als eerste doelman en dat zal hij moeten bewijzen, met naast zich jonge keepers als Bas Langenbick en Maxime Delanghe en de ervaren Sébastien Bruzzese. “Ik wil alvast het seizoen zo goed mogelijk starten, voort integreren en de concurrentie aangaan met ‘Pai’ Warleson”, aldus Maxime Delanghe. “Dit lukt op dit moment heel goed. Het is nu aan de trainer. Kiest hij voor mij dan ga ik die job de volle honderd procent invullen. Kiest hij voor ‘Pai’ ga ik hem daar vol in steunen. Ik ben nog jong. 22. Ik ben nog lang niet klaar. Ik wil mij alsmaar voort ontwikkelen. Ook Sébastien brengt mij veel bij. Met zijn vieren vormen we echt een goede groep. Op training gaan we elkaar voortdurend pushen. Een gezonde concurrentie is wel goed.”

Mooie ervaring

Delanghe vergelijkt de voorbereiding op komend seizoen met zijn periode bij PSV. “Het is hetzelfde niveau. Net als bij de nationale ploeg. Zo fit mogelijk worden en de wedstrijden zo goed mogelijk aanvatten.” Begin deze week keerden Deman en Siquet van bij de nationale beloften terug nadat ze op het voorbije EK al in de eerste ronde werden uitgeschakeld. De nieuwe doelman van Cercle arriveerde eerder. “Het EK was een mooie ervaring. Het is echter net iets te vroeg geëindigd. Na een dagje vrij was ik al meteen bij Cercle. Dus niet veel tijd om het te verwerken. Vooral tegen Georgië hebben we het uit handen gegeven. Pijnlijk, ook omdat het mijn laatste wedstrijden met de nationale U21 waren. Er komt een nieuwe lichting aan”, besluit de doelman die ondertussen in Sint-Andries woont.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier